Risc crescut de cancer pentru cei care consumă mezeluri

Raluca Dumitrică
cancer-totul-despre-mame

Cel mai nou avertisment oficial cu privire la legătura dintre mezeluri și cancer vine din partea OMS

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat că persoanele care consumă carne procesată au un risc crescut de a face cancer. În categoria produselor de evitat sunt incluse cârnaţii, baconul, crenvurștii, mezelurile şi alte feluri de preparate din carne la conservă care au fost supuse unor procedee complexe de tratare ce includ introducerea cărnii în sare, în amestecuri de nitriţi şi nitraţi sau zahăr, dar şi unor procedee de fermentare, afumare sau alte metode de creştere a aromelor şi de îmbunătăţire a duratei de valabilitate.

Mezelurile, ţigările şi azbestul, puse în aceeaşi oală

În analiza făcută de cei 22 de specialiştii OMS din zece ţări şi prezentată publicului, carnea procesată a fost inclusă în aceeaşi categorie periculoasă ca ţigările sau azbestul. La această concluzie dramatică s-a ajuns după ce experţii agenţiei, cu sediul în oraşul francez Lyon, au analizat peste 800 de studii de pe diferite continente referitoare la legătura dintre consumul de mezeluri şi peste 12 tipuri de cancer. În urma lor au decretat carnea procesată ca fiind „cancerigenă pentru oameni”, iar cea roşie ca fiind „probabil cancerigenă”. Tot ei au mai declarat că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată creşte riscul de cancer colorectal cu 18%.

Anunţul OMS a stârnit şi controverse

Veştile anunţate de OMS au stârnit dezbateri aprinse şi reacţii pe măsură din partea altor voci sau organizaţii importante de pe mapamond. Profesorul Robert Pickard de la catedra de neurobiologie a Universităţii din Cardiff a declarat că „eliminarea cărnii roşii din dietă nu este o strategie anticancer” şi că „priorităţile cele mai mari pentru prevenirea cancerului rămân renunţarea la fumat, păstrarea unei greutăţi corporale în parametri normali şi evitarea consumului ridicat de alcool”. La rândul său, profesorul Tim Key, membru al Comisiei pentru Investigarea Cancerului de la Universtatea din Oxford, a afirmat că anunţul OMS nu înseamnă că trebuie să încetăm brusc să mai mâncăm carne procesată sau carne roşie, ci că trebuie doar să regândim cantitatea de carne pe care o introducem în meniu. El a mai sugerat să optăm pentru alte surse de proteine precum peştele sau leguminoasele, în loc de cârnaţi sau sandvişuri cu bacon.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa