Remedii pentru constipaţia după naştere

Andreea Popa
constipatia-dupa-nastere-totul-despre-mame

Remedii eficiente pentru a scăpa de constipaţia după naştere

Multor proaspete mămici li se pare că este un subiect tabu. Dar constipaţia după naştere este un lucru destul de des întâlnit. Iată câteva remedii pentru această problemă.

Constipaţia este o problemă gastrointestinală ce apare frecvent nu doar în sarcină, ci şi în perioada postpartum. Circa 20% dintre lăuze se plâng de constipaţie. Şi, cu toate că de cele mai multe ori nu este o problemă medicală gravă, ea poate fi extrem de neplăcută. Există însă câteva remedii naturale pe care ar trebui să le încerci înainte de a apela la laxative.

Cauzele constipaţiei după naştere

Există mai mulţi factori care determină apariţia constipaţiei după naştere. Cum ar fi nivelul mare de progesteron din organism, care probabil că ţi-a cauzat probleme asemănătoare şi în timpul sarcinii. În plus, în timpul travaliului, sistemul tău digestiv este mult încetinit. De vină pentru constipaţie pot fi şi unele medicamente ce ţi-au fost administrate în timpul travaliului, pentru a mai atenua din durere, dar şi suplimentele de fier, dacă iei aşa ceva. Mamele care au avut parte de o naştere asistată (forceps, vacuum) sunt mai predispuse să se constipe după naştere.

Pe lângă toate aceste lucruri, nu sunt de ignorat nici factorii psihici. E normal ca băile de spital să te pună pe fugă. Doar ideea că trebuie să te aşezi pe una dintre acele toalete poate să te inhibe. În plus, zona perineului este oricum foarte sensibilă după naştere, iar unele mame se tem că acele cusături rezultate în urma epiziotomiei sau a rupturii de perineu s-ar putea desface dacă merg la toaletă. Totuşi, să ştii că nu e cazul: cusăturile nu se rup, oricât de tare ai împinge.

Dieta împotriva constipaţiei

Pentru a combate constipaţia, este foarte important să-i oferi organismului cât mai multe fibre. Optează deci pentru orice fel de nuci, seminţe, alune, cereale integrale sau pseudocereale. Şi, mai ales, nu uita că nu există alimente interzise în alăptare. Spanacul, conopida, lintea, mazărea, năutul sau fasolea nu doar că sunt permise în alăptare, ci sunt şi sănătoase şi te vor ajuta să remediezi problema constipaţiei, datorită conţinutului mare de fibre. La fel, poţi mânca orice fel de fructe doreşti, inclusiv cireşe, vişine, prune (uscate sau proaspete). Aportul zilnic de fibre recomandat este de circa 18 grame.

Şi hidratarea este importantă, în special dacă alăptezi (vei vedea că ţi se face sete mult mai des). Pe lângă multă apă, pe unele mămici le ajută un pahar de apă călduţă cu lămâie băut dimineaţa, pe stomacul gol.

Exerciţiile, la fel de importante

Un alt aliat împotriva constipaţiei este mişcarea. Ridică-te cât mai repede din pat după naştere iar apoi plimbă-te cât poţi de mult. Statul culcat pentru perioade mai lungi de timp poate agrava constipaţia.

Nu te întinde niciodată imediat după masă, ci fă câţiva paşi.

Există şi un exerciţiu care te-ar putea ajuta să combaţi constipaţia după naştere. Pune-ţi mâinile pe stomac şi suge burta cât poţi de mult. Scoate apoi burta în afară, în timp ce ţii contra cu mâinile, astfel încât să simţi o oarecare presiune. Repetă aceste mişcări de 10 ori, de mai multe ori pe zi.

Ce mai poţi face este să te ridici pe vârfuri atunci când stai pe toaletă (sau să-ţi pui picioarele pe un scăunel), astfel încât să ai genunchii cât mai sus faţă de coapse.

Un mic truc

Dacă ai născut vaginal, cel mai probabil că vei resimţi durere (sau cel puţin discomfort) în zona perineului atunci când mergi la toaletă. Lucru care poate agrava constipaţia. Pentru a preveni acest lucru, iată ce poţi face. Ia un tampon şi îndoaie-l în jumătate. Susţine apoi cu ajutorul lui zona perineului, din faţă, atunci când mergi la baie, aplicând o uşoară presiune. Acest lucru ajută la susţinerea planşeului pelvic, care coboară atunci când împingi. În plus, acest mic truc te poate scăpa şi de stresul că epiziotomia se va desface dacă împingi prea tare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa