Remediile naturale ne ajută să-i ţinem piept răcelii!
Trei zile cald, două zile frig, o zi temperatură de tricou, două zile ploaie şi vânt. Nimic îngrijorător, dacă n-am fi răcit cu toţii de la atâtea oscilaţii de temperatură.
Leacurile bunicii, mereu actuale
Am în frigider un bol uriaş plin cu cătină amestecată cu miere, din care luăm cu toţii câte două-trei linguriţe pe zi. Am beneficiat de proprietăţile miraculoase ale acestei plante neaoşe încă din anii copilăriei, când bunica ne servea câte un sirop aromat de cătină, prelucrat după reţete moldoveneşti ancestrale, din fructe proaspăt culese. Era atât de bun acel sirop natural, încât aşteptam cu înfrigurare momentul în care bunica ni-l combina cu puţin sifon şi ni-l dădea, chipurile, ca desert. De fapt, bunica se gândea la sănătatea noastră. Acestui sirop i se adăuga cel de brad, ce avea un parfum deosebit, şi care, băut iarna, la gură sobei, era sinonim cu desfătarea maximă.
Nu ştiu dacă bunica era pe-atunci la curent cu absolut toate beneficiile bobiţelor portocalii cu gust dulce-acrişor, dar astăzi cătina a fost ridicată la rangul de plantă minune şi a primit, ca recunoaştere a calităţilor sale, titlul de ginseng românesc.
Cătina şi bradul sunt de bază!
Cătina, care creşte în zonele de şes, cât şi la munte, are o cantitate dublă de vitamina C faţă de măceş, altă plantă cu proprietăţi curative şi care se găseşte din abundenţă pe teritoriul ţării noastre. Nu trebuie să vă mai spunem că bate orice fruct din familia citricelor, fiind cam de 10 ori mai bogată în vitamina C decât portocalele sau lămâile. Totodată, cătina conţine şi alţi antioxidanţi precum vitamina E şi antocianină, combinaţia acestora recomandând-o în probleme ale sistemului digestiv şi respirator, dar şi persoanelor care suferă de artrită, inflamaţii, presiune arterială crescută, diabet. Cătina este eficientă şi pentru buna funcţionare a ficatului şi a inimii, luptă cu eczemele și cu un colesterol mărit, tratând şi afecţiuni ale pielii.
În ceea ce priveşte bradul, acesta este renumit pentru capacitatea sa de a întări sistemul respirator, dar şi pe cel digestiv şi renal. Rămânând în zona răcelii, trebuie să reţinem că mugurii şi cetina de brad fac minuni în tratarea tusei, a bronşitelor, sunt antiinflamatoare, decongestionează aparatul respirator şi permit fluidizarea secretiilor. Totodată, proprietăţile antimicrobiene ale bradului îl recomandă în combinaţie cu orice altă plantă tămăduitoare, pentru un efect mult mai puternic asupra sănătăţii noastre.
Mierea şi alte produse apicole – prietenii care te ajută să scapi de răceli
Apiterapia sau tratamentul cu produse apicole este una dintre căile sigure de a înăbuşi orice răceală din faşă. Pentru că apiterapia a fost cu succes utilizată încă din preistorie, iar studiile moderne au întărit necesitatea folosirii ei şi au subliniat beneficiile pe care le aduce organismului, din casa niciunei familii nu trebuie să lipsească produsele miraculoase făcute de albine. Mierea, polenul, propolisul, lăptişorul de matcă şi chiar fagurele sunt aliaţi de nădejde în lupta noastră cu răcelile de sezon.
Mierea ajută nu numai datorită calităţilor sale antiinflamatoare, antibacteriene şi antimicrobiene sau pentru că se luptă direct cu bronşitele, laringitele, faringitele şi celelalte afecţiuni ale aparatului respirator, ci şi pentru că, în combinaţie cu diferite plante, te ajută să ingerezi mai cu poftă preparatul respectiv, prin prisma gustului acestuia devenit, astfel, mult mai agreabil. Fagurii sunt la fel de utili pentru sănătatea corpului nostru şi, mestecaţi pe îndelete dimineaţa, înainte de micul dejun, susţin şi ei sănătatea aparatului respirator, combat gripele şi răcelile şi susțin sistemul imunitar. Nu neglijaţi folosirea celor două antibiotice naturale făcute de albine, propolisul şi laptişorul de matcă, care au, însumate, zeci de proprietăţi spectaculoase, dar nici polenul, care întăreşte echipa de neegalat a roadelor albinelor!j
Nu uitaţi de echinaceea!
Această plantă cu denumire doctă provine din familia margaretelor şi este unul dintre cele mai folosite remedii pentru prevenirea şi tratarea răcelii. Popularizată în Europa de-abia în prima parte a secolului trecut, după o folosire intensă pe continentul nord-american, echinaceea se găseşte sub forma a nouă specii, dintre care cele mai cunoscute sunt Echinacea angustifolia, Echinacea pallida şi Echinacea purpurea, speciile folosite, de altfel, şi cu scop medicinal. Ca să avem parte de toate proprietăţile echinaceei, o putem consuma sub formă de ceai, sirop, drajeuri, simplă sau în amestec cu alte plante. Astfel vom reuşi să reducem simptomele răcelii şi ale gripei, să ne luptăm cu infecţiile care apar în aparatul respirator şi să facem un scut împotriva microbilor care ne atacă nasul şi gâtul. Deoarece echinaceea conţine polifenoli şi alcamide, recunoscute pentru efectul lor binefăcător asupra sistemului imunitar, este chiar indicat să ne apropiem pe cât de mult posibil de preparatele care conţin această plantă. Iar, dacă va mai spun că studiile au demonstrat că echinaceea reduce cu 58% şansele de a prinde o răceală, atunci cred că îi veţi acorda mai multă atenţie de-acum încolo.
Ginsengul, la fel de popular
Ultimul, dar nu cel din urmă pe lista ajutoarelor noastre în lupta cu răceala de sezon este ginsengul, plantă cu denumire exotică care este foarte populară în Asia, dar și pe continentul nord-american sau în Europa. De remarcat faptul că, deşi cele mai cunoscute şi utilizate specii de ginseng sunt Panax ginseng, cel din Asia, şi Panax quinquefolius L., din America, mediatizatul ginseng siberian, Eleutherococcus senticosis, nu este un ginseng adevărat, deşi face parte din familia Araliaceae în care sunt incluse şi cele două tipuri principale de ginseng de mai sus. Ginsengul, pe lângă capacităţile sale fenomenale de imunizare a organismului şi de combatere a răcelilor, reuşeşte să-i furnizeze o energie fantastică organismului, să scadă stresul şi să aducă relaxarea, să trateze diabetul, să scadă nivelul colesterolului şi al zahărului din organism, să îmbunătăţească funcţia cognitivă, dar şi să trateze disfuncţiile sexuale şi infertilitatea. Aşadar, folosindu-vă de aceste remedii ale naturii ca să preveniţi şi să trataţi răcelile, veţi primi la pachet o serie largă de beneficii excepţionale pentru organism, care va fi, astfel, mai sănătos şi mai puternic în faţa factorilor externi meniţi să-i pericliteze buna funcţionare.
Cu toate astea, respectaţi în permanență instrucţiunile de administrare ale acestor remedii şi faceți o vizită obligatorie la medic în cazul în care problemele de sănătate provocate de răceală persistă sau chiar se agravează.