Purpura trombocitopenică idiopatică afectează mai ales femeile și copiii. Ce tratamente se recomandă

Marina Rosenfeld
rana femeie purpura

Purpura trombocitopenică idiopatică este o boală autoimună care conduce la vânătăi şi sângerări. Hemoragiile sunt cauzate de nişte celule ce ajută sângele să se coaguleze. Se mai numeşte trombocitopenie imună şi afectează adulţii (mai ales femeile) şi copiii. Copiii o dobândesc de obicei după o infecţie virală şi se vindecă fără tratament, dar la adulţi este pe termen lung.

Dacă nu aveţi hemoragie şi trombocitele sunt la nivel normal, e posibil să nu aveţi nevoie de tratament, însă în unele cazuri nivelul de trombocite devine periculos şi au loc hemoragii interne, spun medicii de la Mayo Clinic.

Simptome:

Deşi unele cazuri sunt asimptomatice, este posibil să apară unele simptome cum ar fi:

  • Vânătăi cum ar fi purpura
  • Hemoragii superficiale în piele ce apar mai ales pe picioare şi care se numesc peteşii
  • Sângerări ale gingiilor şi nazale
  • Sânge în urină sau scaun
  • Menstruaţii abundente

Când să mergeţi la medic

Hemoragiile ce nu se opresc sunt urgenţe medicale. Dacă nu puteţi controla hemoragia prin tehnici simple de prim ajutor, mergeţi la spital.

Purpura trombocitopenică idiopatică. Cauze

La unii oamenii este cauzată de sistemul imunitar ce atacă trombocitele şi le distruge. Dacă această reacţie imună are o cauză necunoscută atunci boala se numeşte purpură trombocitopenică idiopatică.

Numărul normal de trombocite este între 150.000 şi 450.000 100.000/mmc (microlitru de sânge circulant). De obicei, oamenii care suferă de această boală au sub 20.000/mmc. Pe măsură ce numărul lor scade la valori periculoase sunt posibile hemoragii interne. Mai ales dacă numărul trombocitelor scade sub 10.000/mmc.

Factori de risc:

  • Sexul – femeile sunt de 3 ori mai predispuse decât bărbaţii să facă această boală
  • Infecţii virale recente – copiii se îmbolnăvesc după infecţii virale

Complicaţii:

  • Cea mai severă este hemoragia cerebrală care poate fi fatală.
  • Sarcina

La femeile gravide, boala nu afectează de obicei copiii. Dacă aveţi totuşi numărul de trombocite foarte mic, există un risc mare să faceţi hemoragie la naştere. În cazul acesta veţi avea nevoie de tratament.

Cum se diagnostichează?

În general, se fac analize de sânge pentru a determina numărul de trombocite sau frotiu de sânge observat la microscop sau chiar un examan al măduvei osoase acolo unde sunt produse trombocitele.

Cum se tratează?

Unele persoane nu au nevoie de tratament, altele da, iar la unele este chiar necesară îndepărtarea splinei. Sunt interzice unele medicamente ca aspirina sau ibuprofen, ginko biloba sau warfarina.

Tratamentul se face cu medicamente ce suprimă imunitatea cum ar fi prednisonul însă acesta are multe efecte secundare nedorite şi mulţi pacienţi au recăderi la întreruperea tratamentului.

Se mai fac injecţii pentru creşterea numărului de tombocite cu imunoglobulină. În urgență se fac injecţii cu metilprednisolon.

Tratamentul radical include îndepărtarea chirurgicală a splinei.

Femeile și copiii, cei mai afectați în România

Aproximativ 6.600 de persoane sunt afectate în România de Purpura Trombocitopenică Imună. Pacienţii sunt femei tinere, în marea majoritate, însă uneori pot fi afectaţi şi copiii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa