Petele de pe limbă sau limba geografică. Cât de gravă este această afecțiune care poate speria mamele

Andreea Popa
limba-geografica-totul-despre-mame
Așa arată limba geografică

Cum arată limba geografică şi ce alte afecţiuni trebuie excluse pentru a putea sta liniştită. Limba geografică este o problemă medicală care s-ar putea să te sperie, deoarece arată ca o infecţie sau ca nişte arsuri.

Dacă cel mic (sau altcineva din familie) are limba cu aspect neregulat, cu pete, respectiv cu zone roşiatice care apar şi dispar, cel mai probabil că are o condiţie medicală ce poartă numele de “limbă geografică”. Sau glosită benignă migratorie, în termeni medicali.

De ce apar aceste zone mai roşii? În mod normal, limba este acoperită de papile pe toată suprafaţa. În cazul limbii geografice însă, papilele filiforme se atrofiază în anumite zone iar astfel apar mici “insule” roşiatice, cu margini albicioase şi uşor ieşite în relief. De aici şi numele afecţiunii – din cauza asemănării cu o hartă geografică.

Zonele roşiatice pot să apară de la o zi la alta şi pot să-şi schimbe forma sau să dispară complet în decurs de câteva zile. Însă la fel de bine pot să dureze luni de zile sau să reapară după un timp.

Limba geografică nu este o infecţie (deşi arată asemănător), deci nu se poate transmite.

Nu există tratament, dar nici complicaţii

În prezent nu se recomandă niciun fel de tratament pentru limba geografică. Ceea ce nu reprezintă o problemă, deoarece această condiţie medicală este benignă şi de cele mai multe ori nu prezintă niciun fel de simptome supărătoare. De asemenea, nici nu este asociată cu infecţii sau cancer. Singurele probleme ce pot să apară din cauza limbii geografice sunt, câteodată, un disconfort mărit şi o sensibilitate crescută la anumite substanţe.

Glosita benignă migratorie apare la circa 3% din populaţie şi poate afecta atât copiii, cât şi adulţii.

De ce trebuie să mergi la doctor

Cu toate că limba geografică nu trebuie să te alarmeze, trecând de la sine, trebuie totuşi să mergi la medic atunci când o descoperi. Asta deoarece este nevoie de un diagnostic diferenţial cu afecţiuni precum arsurile chimice, cancerul mucoasei orale, candidoza linguală, lichenul plan, stomatita de contact, psoriazisul sau glosita carenţială.

De ce apare limba geografică

Cauzele glositei beningne migratorii sunt necunoscute şi nu există nicio modalitate pentru a preveni această afecţiune. Studiile arată că este posibil să existe o legătură între limba geografică şi psoriazis – o boală de piele cronică, ambele fiind legate de aceeaşi genă. Unii specialişti consideră chiar că limba geografică este o formă orală a psoriazisului. Cu toate acestea, marea majoritate a celor care au limbă geografică nu ajung să sufere de psoriazis.

Alte ipoteze care au fost emise susţin că limba geografică ar putea să apară inclusiv din cauza unor factori precum stresul, diabetul sau perturbările hormonale.

De asemenea, s-a constatat că glosita benignă migratorie apare mai frecvent la persoanele care suferă de rinite alergice, astm sau eczeme. Cei care au limbă geografică suferă deseori de o altă afecţiune, numită limbă fisurată.

Ce poţi face pentru ameliorarea situaţiei

Cel mai bine este ca, pentru a ameliora discomfortul, să eviţi mâncarea picantă, fierbinte sau foarte sărată şi să foloseşti o pastă de dinţi mai blândă, care să nu conţină foarte mult fluor sau agenţi de înălbire.

Existenţa limbii geografice nu duce la pierderea simţul gustativ şi nici nu afectează dexteritatea limbii. S-a remarcat totuşi o scădere a simţului tactil de la nivel limbii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa