Ai o persoană toxică în familie? Este în regulă să rupi relația cu ea!

Laura Bogaciu, redactor
fetita-cu-jucarie-in-brate-mama-si-tata-pe canapea-gri
Când o persoană toxică pune în pericol bunăstarea emoțională a familiei, ea poate fi îndepărtată Sursa foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Să ai o persoană toxică în familie este una dintre cele mai dificile provocări. În unele cazuri, întreruperea legăturilor cu acea persoana poate fi cea mai sănătoasă opțiune pentru protejarea sănătății mentale și emoționale. În alte cazuri, stabilirea limitelor și căutarea de suport poate permite păstrarea relației într-un mod care să fie mai puțin dăunător. Deciziile trebuie, însă, cântărite bine, ținând cont de toți cei implicați.

O persoană toxică este acea persoană care își exercită influența negativă asupra celor din jur, fie prin comportamente manipulatoare, fie prin critici constante, negativism, control excesiv sau lipsă de empatie. Aceste comportamente pot duce la stres, anxietate și chiar depresie în rândul celor care interacționează frecvent cu ea. Atunci când persoana toxică face parte din familie, riscurile sunt semnificative, având în vedere apropierea fizică și emoțională de aceasta.

Care este profilul unei persoane toxice

Interacțiunile constante cu o persoană toxică pot duce la un nivel crescut de stres. Acest lucru poate afecta atât sănătatea fizică cât și cea mentală. „O persoană toxica este o persoana care nu ezită niciodată să critice și care tinde să-i învinovățească pe alții pentru problemele și nefericirea propriei vieți”, explică dr. Leslie Halpern, profesor de psihologie la Universitatea Yeshiva. Persoana toxică manipulează și acționează ca și cum comportamentul tău îi dăunează nearătându-i suficientă dragoste, respect și grijă față de nevoile pe care le are. Uneori pare un vas care nu poate fi umplut niciodată și orice ai face pentru ea nu este suficient.

Comportamentul toxic mai include minciuna, crearea de drame inutile, imprevizibilitatea, neasumarea responsabilităților, lipsa de respect pentru limitele celorlalți și refuzul de a cere scuze pentru comportamentul afișat.

Cum este afectată familia

Persoanele toxice pot cauza conflicte în familie, ceea ce poate duce la rupturi emoționale între ceilalți membri ai acesteia. Criticile și comportamentele manipulative ale persoanelor toxice afectează profund stima de sine a celorlalți, în special dacă provin de la o persoană cu autoritate, cum ar fi un părinte sau un frate mai mare. Uneori, membrii familiei pot dezvolta o dependență emoțională față de persoana toxică. Acest lucru se întâmplă fie din cauza unui sentiment de obligație, fie din teama de a rupe legăturile.

Cum îi afectează pe copii interacțiunea cu o persoană toxică

Stresul toxic poate perturba procesul de învățare, comportamentul și sistemele care reglează și protejează creierul și corpul copiilor, imunitatea și sistemul hormonal (risc de obezitate mai târziu în viață). De asemenea, poate perturba creierul în curs de dezvoltare, favorizand modificări ale hipocampului, cortexului prefrontal și amigdalei. Influența negativă a unei persoane toxice poate merge până la creșterea riscului de tulburări cognitive, deficite de atenție, dificultăți de învățare, hiperactivitate, probleme de memorie și atenție sau chiar anxietate.

Ar trebui intrerupte legăturile cu o persoană toxică?

Când este vorba despre un membru al familiei, desigur, decizia nu este deloc ușoară. Tocmai de aceea ea ar trebui luată după ce lucrurile sunt bine cântărite și i se oferă o a doua șansă. Întreruperea legăturilor cu o persoană toxică din familie depinde de severitatea comportamentului acesteia, de disponibilitatea ei de a se schimba și de impactul pe care l-ar avea asupra celorlalți membri ai familiei.

Atunci când comportamentul toxic al persoanei pune în pericol sănătatea mentală și fizică a celorlalți membri, cel mai bine este să se limiteze sau să se întrerupă contactul cu aceasta. În situația în care persoana toxică își recunoaște comportamentul și este dispusă să facă eforturi pentru a se schimba, poate merită să fie păstrată legătura. Dar cu limite bine definite. Uneori, întreruperea legăturilor poate avea un puternic impact și îi poate afecta pe unii membri ai familiei, motiv pentru care este important să se ia în considerare și acest aspect înainte de luarea unei decizii.

Este normal să te întristezi, dar cu ajutor poți să te recalibrezi

Dacă ți-ai exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care prezența persoanei toxice afectează membrii familiei și totuși nu s-a schimbat nimic, dacă respectiva persoană nu s-a schimbat deși i-ai cerut acest lucru, este timpul să o îndepărtezi. Dr. Andrew Roffman, profesor asistent clinic în cadrul Departamentului de Psihiatrie pentru Copii și Adolescenți de la NYU Langone Health, susține că este, de asemenea, important să decizi nu dacă menții o relație, ci mai degrabă ce fel de relație. „Relațiile de familie continuă la nivel emoțional indiferent dacă ești în contact activ sau nu. Poți alege să ai o relație mult mai limitată, să vezi mai rar respectiva persoană sau în circumstanțe care nu necesită multă interacțiune.”

În același timp, nu este neobișnuit să te întristezi pentru pierderea relației, să simți rușine sau vinovăție. Apelând la ajutor specializat vei putea trece mai ușor peste ruperea legăturilor cu persoana toxică din familie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa