Uneori, când ne gândim la părinți, o primă imagine care ni se formează în minte este cea a unor persoane obosite fizic și psihic, veșnic cu brațele ocupate, veșnic făcând cu și pentru copii. Un studiu recent arată, însă, că primul an de viață cu un bebeluș poate avea efecte majore asupra unei persoane.
În ciuda fotografiilor vesele difuzate de mass-media, părinții se simt, deseori, copleșiți. Tot studiile arată, însă, că un părinte e mai grijuliu și, prin urmare, mai sănătos și mai fericit. Emma M. Seppälä, director științific în cadrul Universității Stanford, a prezentat, pentru psychologtoday.com trei moduri în care parentingul te face mai grijuliu și, implicit, mai sănătos
Nu-ți mai faci planuri de pe o zi pe alta
Când cei care nu au copii plănuiesc să se distreze în oraș sau, dimpotrivă, să se ducă la culcare mai devreme ca să se bucure de o noapte lungă de somn, de cele mai multe ori planurile lor sunt duse la bun sfârșit. De cealaltă parte, părinții încetează să-și mai facă planuri de genul acesta. Lucrurile pot ieși bine sau nu. Așteptările se pot împli sau pot nu. Ca părinte, încetezi să mai crezi că lucrurile se vor întâmpla așa cum vrei tu, accepți că așa stă treaba și înveți să-ți controlezi emoțiile. Fără să-ți dai seama, devii mai agitat pentru că-ți dai seama că nu deții controlul situației. Un părinte are mereu senzația că este începător: totul este nou, totul este diferit și fiecare copil în parte reprezintă o experiență nouă. Înveți să te simți bine și atunci când nu te simți bine. Încet-încet, descoperi proverbiala stare de…Zen.
Ești mai concentrat pe lucrurile cu adevărat importante
Studiile arată că, după ce devii părinte, ești mult mai determinat și mai fericit. Dintr-o dată, nu mai ești tu centrul universului; copilul e pe primul loc. În scurt timp, descoperi un sentiment nou: ești responsabil de viața altcuiva. Cercetările psihologice au demonstrat că, odată cu determinarea și sentimentul responsabilității – care aduc împlinirea –, vin și longevitatea și sănătatea sistemului cardiovascular. Mai mult, fiind mai determinat, nu-ți bați bați capul cu lucrurile mai puțin importante. Așadar, chiuveta e plină de vase și mâța a băut iar apă din toaletă, ai uitat să duci gunoiul sau să schimbi uleiul la mașină? Așa și? Ai chestii mult mai importante de rezolvat.
Devii mai conștient de trecerea timpului
Copiii – a căror viteză de creștere este uimitoare – îți amintesc zilnic cât de repede trece timpul. Ca părinte, știi că trebuie să te bucuri acum de fiecare moment pentru că, fără să-ți dai seama când, bebelușul drăgălaș care gângurește fericit când te vede se transformă în adolescent, apoi va fi bărbat în toată firea la 30 de ani. De ce oare această conștientizare a trecerii timpului te face mai vigilent și mai fericit? Tot studiile au arătat că, cu cât ești mai conștient de trecerea timpului – mai ales atunci când lucrurile se schimbă și se apropie de final – cu atât începi să trăiești în prezent și să savurezi din plin fiecare experiență pozitivă, alegând să nu iei în seamă lucrurile negative.
Acest impuls psihologic pozitiv poate fi motivul pentru care fericirea crește după ce devii părinte. De exemplu, experiența pe care o trăiești alături de copil eliberează hormoni asociați cu încrederea, conexiunea și starea de bine. Studiile arată că simpla îmbrățișase a copilului duce la eliberarea de oxitocină, hormonul fericirii, atât la mamă, cât și la tată. Cu cât este mama mai afectuoasă cu copilul și mai jucăuș tata, cu atât le crește adulților nivelul de oxitocină.
În fine, deși privarea de somn și alte greutăți ale „meseriei” de părinte pot părea că-ți afectează în rău organismul, cercetătorii au demonstrat că, atunci când te ocupi de creșterea și educarea unui copil, ai multe beneficii în ceea ce privește sănătatea, unul dintre ele fiind valoarea tensiunii arteriale, iar altul faptul că părinții au cu 52% mai puțin șanse de a lua o răceală (și asta nu se întâmplă doar pentru că au mai fost expuși la virus când a fost copilul bolnav, ci pentru că organismul lor dezvoltă un sistem de apărare mai puternic).
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.