Astenia de primăvară

TOTUL DESPRE MAME

 

Semnele asteniei de primăvară

Astenia de primăvară este un termen general care se referă la acea stare de oboseală cronică, însoţită adesea de iratibilitate, pe care o resimţim imediat ce apar primele raze de soare. Deşi toată iarna visăm la martie, de cele mai multe ori  această lună nu aduce cu sine nu doar mărţişoare, ghiocei şi colecţii noi de haine subţiri şi colorate în magazine, ci şi câteva semne caracteristice asteniei: oboseală accentuată în timpul zilei,  însoţită de somnolenţă sau dimpotrivă, de insomnie, migrene, irascibilitate, tristeţe şi melancolie care pot duce chiar la depresie, libidou scăzut, palpitaţii, ameţeli, senzaţie de leşin. Poţi resimţi acut doar unul dintre aceste simptome sau toate cele descrise mai sus îţi pot da de furcă simultan.

 

Care sunt cauzele?

Corpul nostru este alcătuit astfel încât să se poată reechilibra ori de câte ori apar factori externi care să îi tulbure buna funcţionare. Schimbările bruşte de lumină şi  temperatura apărute odată cu primăvara supun organismul şi psihicul unui efort, afectând sistemul nervos central şi ducând la dezechilibre hormonale. Producţia de serotonină (hormonul fericirii) şi de melatonină (hormonul somnului) sunt cele mai afectate de aceste schimbări.

 

În acelaşi timp, la sfârşitul iernii rezerva noastră de vitamine este foarte scăzută, datorită alimentaţiei sărace în fructe şi legume proaspete, şi, pentru a face faţă activităţilor zilnice organismul face un efort. Acesta generează starea de slăbiciune resimţită atât de acut acum. De asemenea, presiunea atmosferică este şi ea în schimbare, generând modificări ale presiunii sanguine şi care au drept rezultat nesuferitele migrene.

 

Se poate trata astenia de primăvară?

Există câteva trucuri care te pot ajuta să treci mai uşor peste aceste neplăceri. Un prim pas extrem de util îl reprezintă curele de dezintoxicare. Ele îţi vor ajuta corpul să elimine toxinele acumulate în timpul iernii, putând astfel să asimileze mai uşor vitaminele de care te vei bucura odată cu apariţia primelor legume proaspete. Poţi consuma salata din tije şi frunze de păpădie, ceaiuri depurative din salvie sau lemnul- Domnului. Şi nu uita să bei măcar doi litri de apă zilnic!

 

Odată organismul purificat îi poţi da ceea ce îi lipseste: hrăneşte-l cu toate verdeţurile made in Romania apărute acum în piaţă: urzici, spanac, ceapă verde, leurda, germeni de grâu, ovăz sau lucerna (pe aceştia din urmă îi găsim mai nou şi în supermarketuri). Consumă câte o linguriţă pe zi de drojdie de bere proaspătă pentru a suplini carenţa de vitamine B.

 

Pentru persoanele hipotensive, cu predispoziţie la melancolie şi depresie, cura cu tinctură de rozmarin este un adevărat „stabilizator de emoţii”. Propolisul este şi el binecunoscut pentru beneficiile pe care le aduce activităţii hormonale. Amestecă-l cu miere şi consuma câte două linguriţe înainte de fiecare masă.

 

Chiar dacă nu constituie un obicei alimentar pentru tine, măcar în această perioadă a anului ai grijă să incluzi în meniul zilnic cât mai multe fibre, miere, alimente care conţin minerale şi antioxidanţi. Îţi poţi ruga de asemenea medicul tău să îţi recomande tablete cu multivitamine.

 

Cura pentru suflet

Nu doar corpul ne este afectat de venirea primăverii, ci şi sufletul. De vină sunt tot schimbările hormonale, bată-le vina! La fel cum organismul simte nevoia unei purificări, şi psihicul tău o cere. Toată iarna adunăm probleme, griji, tristeţi care răbufnesc acum în acest mod dizarmonios. Ce poţi face?

  •  Alintă-te! Procură-ţi uleiuri parfumate de baie şi corp şi răsfaţă-te la sfârşitul zilei cu o baie lungă.
  • Plimbă-te cât mai mult în soare. Ştii vorba: cui pe cui se scoate. Soarele a adus toate neplăcerile, soarele le va şi vindeca cu siguranţă! În plus, corpul tău va produce nişte vitamina D.
  •  Citeşte şi altceva decât documentaţia pentru serviciu. Îţi poţi cumpăra un album ilustrat de călătorie şi lasă-ţi sufletul să se odihnească de parcă ar fi într-adevăr într-o vacanţă.
  • Meloterapia este un bun remediu. Muzica instrumentală sau clasică îţi pot veni în ajutor. Fă-ţi si un playlist cu acele melodii de care te leagă amintiri plăcute şi reîncarcă-ţi bateriile.

 

O primăvară uşoară!

 

  • Urmăreşte aici emisiunea pe aceeaşi temă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa