7 motive pentru care e nesănătos să intri cu pantofii în casă

Cristina Călin, redactor

Primul lucru pe care îl facem atunci când intrăm în casa unui om este să ne dăm jos încălțămintea. Uneori, nici nu apucăm să facem un pas în locuință, că gazda ne pune să ne descalțam. Fără să punem în discuție politețea, trebuie să luăm în considerare în primul rând motivele care țin de sănătate. Babycenter.com ne spune care sunt riscurile la care ne ecpunem dacă nu lăsam pantofii la ușă.

Lăsați copiii să se murdărească!

În România este considerată o lipsă de respect față de cei care ne primesc în casa lor să intrăm în locuință cu încălțămintea de exterior. Din generație în generație, suntem învățați că este „urât” să aducem mizeria de afară în interior. Specialiștii ne spun de ce este și o chestiune de sănătate. Iată care sunt motivele:

  1. Pe un pantof se găsesc în medie 421.000 de bacterii deferite, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Arizona. Printre cele mai periculoase sunt Escherichia coli, care poate provoca afecțiuni ale tractului urinar și ale tubului digestiv, Klebsiella pneumonia, care afectează sistemul respirator sau Serratia ficaria, care, de asemenea, duce la boli respiratorii. Mai mult, cercetătorii atrag atenția că pe talpa pantofilor aducem în casă materii fecale de la animale de pe stradă care au un efect negativ asupra sănătății. Ca să eliminăm toate aceste bacterii și materii fecale, este necesar să spălăm încălțămintea cu apă și puțin detergent, spun oamenii de știință americani.

10 trucuri de curățenie rapidă după ce începe școala

2. 96% dintre bacteriilor descoperite pe tălpile pantofilor sunt coliforme, foarte periculoase mai ales că ajung în apă și în alimente

3. Bacteria E.coli a fost găsită pe 27% dintre tălpile analizate. Anumite tulpini ale E.coli afectează în mod serios tractul urinar și sistemul gastro-intestinal. Pot produce toxiinfecții alimentare grave, anemii sau insuficiență renală. Debutul bolii se face cu diaree, greață, vărsături și dureri severe de stomac. Tratamentul pentru a scăpa de ea este de lungă durată.

4. Pe 39% dintre încălțările studiate s-a găsit Clostridium difficile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Houston. Aceasta duce la infecții grave care de cele mai multe ori sunt rezistente la antibioticele disponibile pe piață.

Știi care sunt cu adevărat cele mai murdare locuri cu care au contact cei mici?

Toate bacteriile intră odată cu pantofii în casă

5.În cazul în care crezi că tu nu poți avea probleme, pentru că locuiești în oraș și totul este asfaltat, trebuie să te gândești de două ori. Un studiu realizat de Universitatea Baylor atrage atenția că dacă ne plimbăm pe străzi asfaltate cu bitum și apoi intrăm încălțați în casă riscăm să ne îmbolnăvim cu cancer din cauza toxinelor conținute de acest material de construcție.

Tot ce trebuie să știi despre infecția cu Escherichia coli (E. Coli)

6. Nici dacă stai la casă nu ești mai în siguranță. Toate toxinele de pe gazon le aduci cu tine în locuință, dacă nu te descalți la intrare, avertizează Battelle Memotial Institute.

7. Poate te întrebi care de procentul de substanțe care se transferă de pe talpa pantofilor pe podeaua casei tale: între 90 și 99 %.

Pentru a evita problemele îți poți spăla încălțămintea sau poți pune la ușă un covoraș îmbibat în substanțe dezinfectante, însă cel mai sigur este să nu intri cu pantofii în casă.

Motive științifice pentru care ar trebui să ne lăsăm copilul desculț afară

Nu uitați să ne dați un like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa