Dărâmăm 5 mituri și confirmăm un adevăr! Când vine vorba de răceli, cu febră, tuse și roșu în gât, mulţi dintre noi ne tratăm după sfaturile tradiționale ale părinților noștri – bine intenţionaţi, de altfel – care ne-au spus încă din copilărie să bem cât mai multe lichide fierbinți şi să nu ieșim din casă fără căciulă, mai ales după baie. Dar bine intenţionate așa cum sunt ele, sunt aceste sfaturi și adevărate?
Iată ce spun experţii vizavi de cât e mit și realitate atunci când vine vorba de răceli:
Cea mai mare parte din căldură se pierde prin creștetul capului, așa că nu face niciun pas fără căciulă!
Mit. Într-un articol publicat de British Medical Journal, cercetătorii de la Centrul pentru Politici de Sănătate de la Universitatea din Indiana au spus că, dacă această afirmaţie ar fi adevărată, oamenilor le-ar fi la fel de frig fără căciulă ca şi fără pantaloni.
Se pare că un copil nu suferă de hipotermie doar pentru că nu poartă o căciulă. Un risc mai mare îl constituie degerăturile, mai ales în zonele în care pielea este expusă – nasul, urechile, degetele de la mâini sau de la picioare.
Dacă e frig afară, răcești
Mit. Singura modalitate de a răci este să te întâlnești cu un virus, chiar dacă preconcepţiile despre aerul rece de iarnă care te poate îmbolnăvi sunt destul de frecvente (mai ales printre bunici și persoane în vârstă care te admonestează imediat că nu ți-ai îmbrăcat copilul suficient de gros).
Un studiu efectuat de revista Pediatrics a constatat că între 40% şi 50% din părinţi sunt de părere că dacă e frig, dacă mergi afară cu haine prea subțiri sau cu părul ud, răcești.
Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP), răcelile apar mai frecvent în anotimpurile reci, deoarece copiii sunt la şcoală sau la grădiniță mai mult timp. Acest lucru permite ca virusurile să se răspândească mai uşor. În plus, se pare că diferențele mari de temperatură între interior și exterior fragilizează mucoasa nazală și bucală și virusurile pătrund mult mai ușor în corp.
Supa de pui ajută la răceală
Adevărat. Supa de pui are efecte anti-inflamatorii şi poate subţia mucusul, lucruri ce ar putea ameliora durerile în gât sau răceala.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Nebraska a testat 13 supe de pui din comerţ într-un laborator şi au descoperit că supa de pui şi multe din ingredientele sale ajută la încetinirea celulelor cu rol în apărarea antiinfecţioasă a organismului – numite neutrofile -, care declanşează eliberarea de mucus. Acest lucru a fost evident chiar şi după testarea unui lot de supă de pui făcută în casă. Rezultate similare nu au fost observate în cazul supelor din legume.
Dacă ai febră trebuie să te hrănești consistent, chiar dacă nu îți este foame, pentru a căpăta puteri
Mit. Majoritatea medicilor atestă că acest lucru este un mit.
În cazul unei febre, cel mai important lucru este hidratarea. Dacă pe lângă hidratare încape și niște hrană, cu atât mai bine. Alimentele sănătoase, cum ar fi legumele, fructele şi ciorbele sau supele sunt ideale.
În orice caz, este important să urmăreşti simptomele copilului tău. Nu îl forţa să mănânce dacă nu îi este foame. Majoritatea copiilor care au febră îşi pierd, de regulă, apetitul, însă ar trebui să se hrănească dacă simt că le este foame. Oferă-i copilului cantităţi mici şi dese de mâncare pe tot parcursul zilei.
Poţi trata răceala cu antibiotice
Mit. Dacă ești de acord cu acest lucru, află că nu eşti singura.
Într-un studiu privind percepţiile părinţilor vizavi de răceli, s-a constatat că aproximativ două treimi din aproximativ 200 de părinţi cred că bacteriile provoacă răceli. Deloc surprinzător, mulţi părinți cred şi că antibioticele sunt necesare în tratarea unei răceli.
În realitate, răcelile sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele nu pot lupta împotriva infecţiilor virale. Folosirea în exces a antibioticelor încurajează bacteriile rezistente la medicamente să se dezvolte și nu se folosesc decât în cazul unei suprainfecții bacteriene confirmate prin teste și analize.
Sistemul imunitar este în sine construit pentru a lupta singur cu majoritatea infecţiilor virale. Cel mai bine pentru a ajuta copilul să treacă de răceală este să îi asiguri confort, alimente sănătoase şi multe lichide.
Temperatura lichidului pe care îl bei la răceală este importantă
Mit. Unii oameni (majoritatea!) cred că în cazul unei dureri în gât nu trebuie băut nimic rece. Alţii consideră că nu ar trebui consumat nimic fierbinte. De fapt, temperatura lichidelor are prea puţin efect la nivel local pentru a influența infecţia. O dată ce lichidul este înghiţit, acesta ajunge repede la temperatura organismului.
Tot ce contează este să îi oferi copilului acele lichide care îi fac bine, fie că e vorba de o cană cu ceai cald sau un pahar cu apă la temperatura camerei.