Menstruația cu cheaguri. Cât de gravă este și cum se tratează?

Cu siguranță ai observat că sângele menstrual nu este întotdeauna doar lichid, ci conține uneori câteva cheaguri. Ce sunt acestea? De unde vin ele? Ce boli pot semnala? Care sunt tratamentele? Câne e cazul să te îngrijorezi? Vei găsi în articolul următor toate răspunsurile!

Ramona Dinescu
dureri abdominale

Menstruația cu cheaguri este motiv de îngrijorare pentru oricine, deși medicii spun că poate fi perfect normală și rareori gravă. Cheagurile de sânge din timpul menstruației reprezintă un amestec de celule de sânge, țesut din peretele ce căptușește uterul și proteine din sânge ce ajută la reglarea fluxului sanguin.

Unele condiții medicale pot cauza apariția unor cheaguri mari de sânge, adesea în timpul menstruațiilor cu hemoragii puternice sau dureri menstruale. Orice femeie care are cea mai mică îngrijorare legată de ciclul ei menstrual ar trebui să ceară sfatul unui medic.

Cheagurile de sânge menstruale pot fi groase și nodulare sau filanoase. Se formează atunci când sângele se acumulează în uter înainte de a ieși prin colul uterin sau în partea din spate a vaginului. Cheagurile sunt, de asemenea, legate de fibroame – creșteri necanceroase pe uter.

Ce înseamnă dacă am menstruație cu cheaguri?

Este adevărat că poate fi puțin șocant să vezi cheaguri de sânge în timpul menstruației, însă, în cele mai multe dintre cazuri, cheagurile de sânge reprezintă o parte naturală a menstruației”, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Nu înseamnă neapărat că acolo este o problemă, însă, uneori poate fi semnul unei probleme de sănătate.

  • Cheagurile de sânge reprezintă o parte naturală a mecanismului de apărare al organismului. Coagularea sângelui previne de fapt pierderea unei cantități prea mari de sânge.
  • Cheagurile menstruale apar de obicei atunci când menstruația este foarte abundentă și sunt mai des întâlnite în primele două zile de menstruație.
  • Cheagurile pot fi de culoare roșu aprins sau un roșu mai închis. Unele pot fi aproape negre și se închid la culoare spre finalul perioadei menstruației.

Când apare menstruația cu cheaguri?

Cheagurile apar atunci când în căptușeala uterină se acumulează prea mult sânge, când se formează zone cu sânge în uter sau vagin și când acesta începe să se coaguleze, cam cum se întâmplă în cazul unei răni deschise.

Dar să vedem care sunt cauzele apariției cheagurilor de sânge la menstruație.

În timpul menstruației, mai spune Dr. Dumitrescu, celulele endometriale din membrana uterină se desprind și părăsesc corpul. Pe măsură ce acest lucru se întâmplă, corpul eliberează proteinele care permit sângelui din uter să se coaguleze. Această coagulare previne sângerarea continuă a vaselor de sânge din membrana uterină.

Când fluxul menstrual este cel mai substanțial, proteinele de coagulare din sânge pot începe să se adune împreună, ducând la cheaguri menstruale.

Când sunt mai frecvente cheaguri de sânge?

Apariția cheagurilor de sânge menstruale este un fenomen normal și natural, dar este totuși mai frecvent:

  • La femeile cu menoragie, adică un flux menstrual foarte abundent. Cele două zile ale menstruației în care sângerați cel mai mult sunt, de obicei, momentele cele mai probabile pentru a vedea cheaguri de sânge în timpul menstruației.
  • Dimineața pentru că, în poziția culcat din timpul somnului, sângele a stagnat în vagin în timpul nopții. În mod logic, femeile cu perioade hemoragice au un flux sanguin menstrual foarte important, mai mult sânge stagnează și de aceea sunt mai multe cheaguri în menstruație decât la o femeie cu un flux menstrual ușor sau normal.
  • La femeile care au un sterilet de cupru (DIU), deoarece această metodă de contracepție provoacă adesea sângerare abundentă.
  • După naștere, avort spontan sau sarcină extrauterină.
  • La femeile care suferă de endometrioză.

Aproape 68% dintre femeile cu endometrioză au fost diagnosticate, inițial, greșit. Ce înseamnă, de fapt, această boală? Cavitatea uterului este captușită de o mucoasă numită endometru. Afecțiunea constă în dezvoltarea celulelor endometriale în afara cavității uterine, astfel că acestea se pot regăsi pe ovare, trompe uterine, intestine, pe suprafața mucoasei din cavitatea pelvină și, în cazuri mult mai rare, chiar pe creier și la plămâni. Este important de reținut faptul că aceste celule nu sunt canceroase. Celulele endometriale sunt eliminate în fiecare lună, în timpul menstruației. Dacă acestea s-au dezvoltat în afara uterului, eliminarea lor nu mai este posibilă la fiecare ciclul menstrual, având tendința de a crește. Din păcate, simptomele sunt foarte înșelătoare, asemănătoare cu cele de la sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie pelvină, cancer ovarian, apendicită. Endometrioza este frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani, aflate, deci, la vârsta reproductivă.

MD Andreas Vythoulkas, specialist în intfertilitate

Menstruația cu cheaguri. Posibile probleme de sănătate

Deși este normal să ai cheaguri al menstruație, aceste simptome uneori pot indica o problemă de sănătate. De aceea este recomandat să mergi la un medic dacă:

Iată care sunt problemele de sănătate pentru care cheagurile ar putea constitui un simptom:

  • Polipi uterini sau fibroame (acestea pot fi însoțite și de dureri persistente în zona lombară, dureri în timpul actului sexual, senzație de balonare, probleme de fertilitate și pete apărute neregulat pe lenjeria intimă).
  • Endometrioză (Alte simptome: dureri și crampe în zona pelviană și lombară, menstruații abundente, menstruații dureroase, disconfort sau durere în timpul actului sexual, probleme de fertilitate).
  • Adenomioză uterină (mucoasa uterină crește în peretele muscular al uterului).
  • Dezechilibru hormonal
  • Avort spontan
  • Uter mărit (după o sarcină)
  • Dereglări de sângerare (dereglări ale funcției trombocitelor sau boala Wilebrand)

Menstruația cu cheaguri. Diagnostic și tratament

Pentru a diagnostica cauza unor cheaguri de sânge anormale la menstruație, se pot face anumite teste de sânge și imagistice, precum și un examen fizic. Descoperirea cauzei este importantă pentru prescrierea celui mai bun tratament.

Nu există un tratament pentru cheagurile de sânge, deoarece nu este o boală, ci o reacție fiziologică normală a organismului. Cu toate acestea, poți ține cont de următoarele sfaturi:

  • Crește aportul de alimente bogate în fier pentru a preveni o deficiență.
  • Ia suplimente de fier dacă testul de sânge arată anemie.
  • Consumă alimente bogate în omega-3 , care sunt diluanți naturali ai sângelui. Se găsește în pește gras, ouă, stridii, legume verzi, ulei de rapiță sau de in, avocado, conopidă, semințe oleaginoase etc.)
  • Rămâi hidratată, deoarece apa este un diluant natural al sângelui.
  • Bea ceaiuri din plante de trifoi dulce pentru a-ți subția sângele și infuzii de urzici bogate în fier. Aceste remedii casnice sunt foarte eficiente și ieftine.
  • Ia magneziu care reduce coagularea.
    Schimbați controlul nașterii.
  • Discută cu medicul tău despre administrarea anticoncepționalelor orale.

Când ar trebui să te îngrijorezi?

Cheagurile menstruale sunt în majoritatea cazurilor normale și benigne. Cu toate acestea, dacă fluxul menstrual conține multe cheaguri și apar și simptomele d emai jos, e bine să consulți un medic specialist:

  • Dureri abdominale intense
  • Abdomen tare și umflat
  • Scurgeri de sânge cu un miros anormal

Aceste simptome pot fi semn a unor afecțiuni ginecologice printre care:

  • Inflamația uterului
  • O infecție a trompelor uterine: aceste două canale care leagă uterul de ovare.
  • Chisturi
  • Sindromul ovarului polichistic (SOP)
  • Endometrioză, această boală ginecologică care provoacă sângerări abundente și, prin urmare, deseori se formează cheaguri.
  • Fibrom uterin

Dacă te-a interesat acest subiect, ți le recomandăm și pe următoarele: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa