Menstruația cu cheaguri. Cât de gravă este și cum se tratează?

Ramona Dinescu
dureri abdominale

  Menstruația cu cheaguri este motiv de îngrijorare pentru oricine, deși medicii spun că poate fi perfect normală și rareori gravă.

  Cheagurile de sânge din timpul menstruației reprezintă un amestec de celule de sânge, țesut din peretele ce căptușește uterul și proteine din sânge ce ajută la reglarea fluxului sanguin.

  Unele condiții medicale pot cauza apariția unor cheaguri mari de sânge, adesea în timpul menstruațiilor cu hemoragii puternice sau dureri menstruale.

  Orice femeie care are cea mai mică îngrijorare legată de ciclul ei menstrual ar trebui să ceară sfatul unui medic.

  Ce înseamnă dacă am menstruație cu cheaguri?

  Este adevărat că poate fi puțin șocant să vezi cheaguri de sânge în timpul menstruației, însă, în cele mai multe dintre cazuri, cheagurile de sânge reprezintă o parte naturală a menstruației, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

  Nu înseamnă neapărat că acolo este o problemă, însă, uneori poate fi semnul unei probleme de sănătate.

  Cheagurile de sânge reprezintă o parte naturală a mecanismului de apărare al organismului. Coagularea sângelui previne de fapt pierderea unei cantități prea mari de sânge.

  Cheagurile menstruale apar de obicei atunci când menstruația este foarte abundentă și sunt mai des întâlnite în primele două zile de menstruație.

  Cheagurile pot fi de culoare roșu aprins sau un roșu mai închis. Unele pot fi aproape negre și se închid la culoare spre finalul perioadei menstruației.

  Când apare menstruația cu cheaguri?

  Cheagurile apar atunci când în căptușeala uterină se acumulează prea mult sânge, când se formează zone cu sânge în uter sau vagin și când acesta începe să se coaguleze, cam cum se întâmplă în cazul unei răni deschise.

  Dar să vedem care sunt cauzele apariției cheagurilor de sânge la menstruație.

  În timpul menstruației, mai spune Dr. Dumitrescu, celulele endometriale din membrana uterină se desprind și părăsesc corpul. Pe măsură ce acest lucru se întâmplă, corpul eliberează proteinele care permit sângelui din uter să se coaguleze. Această coagulare previne sângerarea continuă a vaselor de sânge din membrana uterină.

  Când fluxul menstrual este cel mai substanțial, proteinele de coagulare din sânge pot începe să se adune împreună, ducând la cheaguri menstruale.

  Menstruația cu cheaguri. Posibile probleme de sănătate

  Deși este normal să ai cheaguri al menstruație, aceste simptome uneori pot indica o problemă de sănătate. De aceea este recomandat să mergi la un medic dacă:

  –               Cheagurile sunt mai mari decât o monedă

  –               Sunt foarte frecvente

  –               Apar odată cu un flux anormal ce necesită schimbarea unui tampon la fiecare oră

  –               Apar însoțite de dureri semnificative.

  Iată care sunt problemele de sănătate pentru care cheagurile ar putea constitui un simptom:

  –               Polipi uterini sau fibroame (acestea pot fi însoțite și de dureri persistente în zona lombară, dureri în timpul actului sexual, senzație de balonare, probleme de fertilitate și pete apărute neregulat pe lenjeria intimă).

  –               Endometrioză (Alte simptome: dureri și crampe în zona pelviană și lombară, menstruații abundente, menstruații dureroase, disconfort sau durere în timpul actului sexual, probleme de fertilitate).

  –               Adenomioză uterină (mucoasa uterină crește în peretele muscular al uterului).

  –               Dezechilibru hormonal

  –               Avort spontan

  –               Uter mărit (după o sarcină)

  –               Dereglări de sângerare (dereglări ale funcției trombocitelor sau boala Wilebrand)

  Menstruația cu cheaguri. Diagnostic și tratament

  Pentru a diagnostica cauza unor cheaguri de sânge anormale la menstruație, se pot face anumite teste de sânge și imagistice, precum și un examen fizic. Descoperirea cauzei este importantă pentru prescrierea celui mai bun tratament.

  Ai putea fi sfătuită să iei suplimente de fier pentru a nu risca anemia, să fii atentă la hidratare, să eviți aspirina (care poate înrăutăți sângerarea), să urmezi o dietă alimentară sănătoasă ce include alimente bogate în fier și să ai activitate fizică regulată.

  Medicația poate fi și hormonală pentru a ajuta la reglarea unui dezechilibru hormonal din organism.

  Dacă te-a interesat acest subiect, ți le recomandăm și pe următoarele: 

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa