Cum alegi și cum schimbi medicul de familie?

TOTUL DESPRE MAME

Cum schimbi medicul de familie? Înscrierea la medicul de familie este extrem de importantă pentru orice mămică sau copil, pentru a beneficia de la vaccinări gratuite până la trimiteri la analize sau internări în spitale, dar și de reduceri la nașteri în sistemul privat de sănătate. Medicul de familie, conform legii, este obligat să susțină mamele să alăpteze exclusiv în primele șase luni. În situația în care nu sunteți mulțumiți de serviciile lui, îl puteți schimba, în anumite condiții. Vi le explicăm în detaliu, cu sprijin de la experții din Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ultimul medic de familie la care m-am înscris acum 1 an, strict pe criterii legate de domiciliu, a spus din start: nu acceptă copii mici pe lista lui. Este o doamnă aproape de pensie, care preferă pacienții care nu o solicită prea mult, iar copiii mici prespun multe bătăi de cap mai ales cu vaccinările, ca și cu deplasările la domiciliu. Așadar, când alegeți medicul de familie pentru copil ați putea avea surprize de acest gen, deși legal nu au voie să refuze înscrierea copiilor sau gravidelor. Pentru că pentru un copil, medicul de familie trebuie să vină și acasă, este preferabil să fiți atenți să fie un medic dispus să facă vizite la domiciliu.

Cum schimbi medicul de familie? Părinții decid unde să înscrie copiii

Legea spune că „nou-născutul va fi înscris pe lista medicului de familie care a îngrijit gravida, imediat după naşterea copilului, dacă părinţii nu au altă opţiune exprimată în scris. Totodată, medicii de familie au obligaţia să nu refuze înscrierea pe listă a copiilor, la solicitarea părinţilor”.

Cum schimbi medicul de familie? Supravegherea gravidei și alăptarea

De asemenea, medicii de familie sunt obligați să facă următoarele consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei:
a) luarea în evidenţă în primul trimestru;
b) supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a.
c) supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
d) urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
e) urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naştere;

În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, recomandare pentru testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C. 

Cum se face transferul de la un medic la altul

Ce este de făcut dacă doriți să vă transferați de la medicul actual? „Pentru transferul pe lista altui medic de familie, asiguratul trebuie să completeze o cerere-tip la cabinetul medicului la care se transferă. În situaţia în care vechiul medic de familie nu-şi respectă obligaţia de a scoate asiguratul din lista, se poate sesiza casa de asigurări de sănătate cu care s-a încheiat contractul de furnizare de servicii medicale, iar aceasta va efectua eliminarea asiguratului de pe listă. În cazul minorilor, cererea de transfer va fi completată de părinte/tutorele legal”, explică reprezentanții CNAS.

Pentru a verica dacă s-a făcut sau nu transferul la noul medic de familie puteți accesa acest link: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

Transferul de la un medic de familie la altul nu se poate face mai des de o data la şase luni, acest interval fiind stabilit pentru prevenirea abuzului. Totuşi, există excepţii de la această regulă, şi anume: în cazul decesului medicului, al încetării sau suspendării contractului medicului cu casa de asigurări de sănătate, al preluării listei medicului de familie de către alt doctor sau dacă asiguratul îşi schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta.

Formularele-tip ale cererilor de înscriere şi de transfer pe lista unui medic de familie se găsesc în Anexa 2A a Ordinului comun MS/CNAS nr. 196/139/2017 (normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru în anul 2017). Aveți un astfel de formular și mai jos:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa