De ce provoacă mâncărime înţepăturile de ţânţari?

Raluca Dumitrică
intepaturile-de-tantari-totul-despre-mame

Cine nu a fost muşcat vreodată de un ţânţar şi nu a simţit o nevoie urgenţă să se scarpine cu putere după ciupitură? Exact, toată lumea! Dar te-ai întrebat vreodată de ce anume aduc cu ele aceste ciupituri şi mâncărimi? Haideţi să aflăm ce ne spun specialiştii despre înţepăturile de ţânţari!

Pişcătura de ţânţari este o chestie neplăcută, aşa e. Când o insectă de acest fel se opreşte pe pielea noastră şi ne muşcă, vârful gurii sale, care seamănă cu un pai şi care are numele de proboscidă, pătrunde prin piele şi extrage sânge. Procesul de atac al micii insecte nu se rezumă la atât, în schimb. În timp ce are loc extragerea sângelui, țânțarul injectează şi ceva salivă personală care conţine un anticoagulant. Acesta previne coagularea sângelui din jurul proboscidei, sânge care ar putea imobiliza insecta la locul faptei.

Specialiştii au o explicaţie

„Sistemul tău imunitar recunoaşte proteină din salivă țânțarului drept o substanţă străină şi declanşează un atac imediat. Atunci elibereaza histamină, ca parte a răspunsului imunitar”, a declarat pentru New York Times Jonathan Day, profesor de entomologie medicală la Universitatea din Vero Beach, Florida. „Aşadar, reacţia la histamină provoacă această mâncărime”, a declarat el. „E la fel ca reacţia pe care o avem atunci când ne intră polen în ochi şi ne provoacă o mâncărime locală”. Histamina are legătură şi cu dilatarea vaselor de sânge, creând o umflătură în jurul mușcăturii.

Alergiile la înţepăturile de ţânţari există, dar nu pentru toată lumea

Partea bună este că nu toată lumea reacţionează la înţepăturile de ţânţari. Aşadar, nu toţi cei care sunt muşcaţi de ţânţari au şi această senzaţie de mâncărime. Unele dintre persoanele pe care le muşcă ţânţarii nici măcar nu ştiu că insecta le-a dat târcoale.

„Mulţi dintre adulţi convieţuiesc cu ţânţarii încă din copilărie şi nu prea mai manifestă niciun fel de reacţie după interacţiunea cu ei. Dar vizitarea unor alte ţări în care există soiuri diferite de ţânţari poate fi problematică. Asta înseamnă că adulţii pot să dezvolte la înţepăturile de ţânţari aceeaşi reacţie ca cea avută în copilărie. Mai precis ca atunci când pielea lor era atacată de proboscida ţânţarilor”.

Vor exista, însă, şi persoane care, pe măsură ce cresc, vor deveni din ce în ce mai sensibile la muşcăturile de ţânţari. În unele cazuri, va fi vorba şi despre reacţii alergice periculoase, aşa cum s-au şi înregistrat medical până acum. De ajutor pot fi antihistaminicele, acele medicamente care minimizează reacţiile alergice, sau unguentele cu cortizon. Dacă vă ştiţi alergici la înţepăturile de ţânţari, medicii recomandă chiar sa luați preventiv un antihistaminic, care să prevină alergia.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa