Ştiai că poţi să deprinzi unele obiceiuri alimentare corecte doar analizând alimentaţia sănătoasă a celor mici? Descoperă care sunt acestea şi cum poţi să le pui şi tu în practică!
Mamele ştiu că alimentaţia copiilor este un capitol care poate să dea mari bătăi de cap. Vestea bună este că putem învăţa din obiceiurile alimentare ale acestora şi să facem schimbări benefice în dieta de zi cu zi.
Obişnuieşte să mănânci când îţi este foame
Copiii ne dau indicii încă din primele clipe de viaţă atunci când le este foame. Îşi sug degetele, îşi mişcă des buzele. Deşi ei nu se nasc cu acest instinct, ajung chiar şi din oră în oră să ceară mâncare pentru a face faţă nevoilor lor calorice. Iar faptul că mănâncă de câte ori le cere organismul nu este decât unul dintre factorii care îi ajută să se dezvolte sănătos. Obiceiul este unul care poate aduce zeci de beneficii şi adulţilor, sunt de părere specialiştii în nutriţie. Încearcă să mănânci ori de câte ori apare senzaţia de foame, chiar dacă este vorba de porţii de alimente mici şi dese. Astfel, nu numai că poţi să ajungi să respecţi un orar al meselor de peste zi (3 mese principale şi 2 gustări), ci te ajută să-ţi menţii mai uşor greutatea sau chiar să slăbeşti treptat dacă este cazul.
Include în dietă alimente hrănitoare
Când ne gândim la primele alimente pe care le consumă copilul nu ne vin în minte snackurile, alimente de tip fast-food sau alte gustări nesănătoase. Este cunoscut faptul că dieta celor mici este una echilibrată, bazată pe legume şi fructe proaspete, cereale integrale, dar şi grăsimi şi proteine sănătoase. Deşi nevoile calorice sunt diferite, principiul alimentaţiei sănătoase poate fi pus uşor în practică şi când vine vorba de dieta adulţilor. Include treptat în alimentaţia ta de zi cu zi produse sănătoase, printre care cerealele integrale, fructele şi legumele, oleaginoasele, lactatele şi carnea.
Dacă ai născut și nu reușești să slăbești așa cum ți-ai dori, îți recomandăm cartea Ghidul headspace pentru mâncatul conștient: mindfulness la masă. O găsești în librăria virtuală Totul despre Mame aici.
Nu ezita să încerci alimente noi
Aproape de fiecare dată este amuzant să privim reacţia copiilor atunci când încearcă alimente noi. Deşi pe unele le acceptă mai uşor, iar pe altele după mai multe încercări, experimentarea de gusturi şi texturi noi ajută formarea unei diete variate, lucru recomandat de nutriţionişti şi adulţilor. Explicaţia este una simplă. Includerea de noi alimente în dietă nu numai că oferă vitaminele, mineralele şi antioxidanţii de care avem nevoie, ci ne ajută să mâncăm variat şi chiar să descoperim noi preferinţe alimentare.
Nu mânca dacă nu-ţi mai este foame
Un alt obicei sănătos pe care îl putem deprinde privind alimentaţia celor mici este să nu mâncăm dacă s-a instalat senzaţia de saţietate. În timp ce bebeluşii îşi ştiu limita şi se opresc de fiecare dată când sunt sătui, nu putem spune acelaşi lucru şi despre adulţi, care şi-au pierdut acest instinct pe măsură ce au înaintat în vârstă. Nu de puţine ori se întâmplă să mâncăm chiar şi mai mult decât avem nevoie, mai ales când facem acest lucru în faţa televizorului sau al laptopului, obicei pus în practică tot mai des de mulţi dintre noi. Încearcă pe viitor să te opreşti din mâncat când simţi că eşti aproape sătul (sau când ai consumat aproape 80% din alimentele din farfurie – este sfatul nutriţioniştilor). Acest obicei nu numai că ajută la prevenirea tulburărilor digestive, ci poate ajuta la pierderea treptată în greutate.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!