7 leacuri bătrânești pentru calmarea tusei la copii

Anca Lupescu
7 leacuri bătrânești pentru calmarea tusei la copii
Tusea este o modalitate prin care organismul se protejează FOTO: Shutterstock

Virozele nu apar doar în sezonul rece. Atât adulții, cât și copiii, pot răci în sezonul cald. Printre cele mai supărătoare simptome ale unui virus respirator se numără tusea. De fapt, acesta poate fi și primul semn că cel mic a luat o viroză. Se poate întâmpla acest lucru mai ales pentru copiii care merg la creșă sau grădiniță și petrec timp alături de alți copii. Ceea ce părinții trebuie să știe este diferența între tipurile de tuse și să își dea seama dacă se întâmplă ceva mai grav față decât simple infecții virale recurente. Există și câteva leacuri bătrânești pentru calmarea tusei la copii care pot fi încercate. 

Ce este tusea și care sunt semnele care ar trebui să te trimită la doctor cu cel mic?

O tuse este, de obicei, un răspuns reflex la un iritant – de la un virus, la polen. Tusea este o modalitate prin care organismul se protejează. 

Tusea împiedică iritanții să pătrundă adânc în plămâni și ajută la deschiderea căilor respiratorii pentru a face schimb de oxigen și dioxid de carbon. De exemplu, dacă înghiți apă într-un mod greșit, vei tuși până elimini acea apă intrată pe unde nu trebuie.

Ca să afli care este cauza tusei, trebuie să îți pui câteva întrebări de bază. De cât timp apare tusea și cât de des? Ce o declanșează? Tusea durează doar câteva secunde sau durează câteva minute până își revine? Ce o face să se amelioreze? Toate aceste informații îți oferă indicii pentru a determina cauza tusei.

Unele cauze ale tusei pot fi detectate cu ajutorul unor teste specifice. Anumite afecțiuni, cum ar fi gripa, viroza sau un streptococ, pot fi verificate la cabinetul medicului. Alte afecțiuni, cum ar fi astmul, pot necesita examinări speciale, cum ar fi testele funcționale pulmonare.

Totuși, tusea este cel mai comun semn al unei răceli. Cele mai multe răceli au nevoie de trei până la cinci zile pentru a atinge punctul culminant, dar simptomele pot dura până la două săptămâni – astfel încât tusea timp de 10 până la 14 zile pentru o răceală obișnuită nu este neobișnuită, în special la copii.

În cazul altor afecțiuni, cum ar fi pneumonia, tusea poate dura o lună după ce partea principală a bolii a trecut. 

De aceea este important de determinat și monitorizat evoluția și durata tusei. O tuse care începe să fie din ce în ce mai gravă în ciuda tratamentelor de acasă și deja au trecut 14 zile, necesită o vizită în cabinetul doctorului.

Întotdeauna trebuie să te gândești dacă tusea interferează cu activitatea zilnică.  

Pentru copii, activitatea zilnică înseamnă să meargă la școală, să doarmă, să se joace sau să mănânce. Dacă interferează cu oricare dintre acestea, acesta este un motiv pentru a consulta un medic. 

Dacă copilul tușește și are febră care durează mai mult de cinci zile, atunci și acestea sunt semne pentru a consulta un medic.

De asemenea, dacă tusea îl face pe copil să respire mai repede decât în mod normal, sau observi că respirația este vizibilă sub cutia toracică sau în osul gâtului, sau că nările se deschid pentru a respira – acestea sunt semne că organismul lucrează prea mult. 

Dacă copilul tău respiră mai repede decât în mod normal, acesta ar fi un motiv pentru a merge cu el la doctor. 

Totuși, dacă nu observi astfel de semne, nu este cazul să te îngrijorezi. Poți administra câteva leacuri bătrânești, iar dacă starea copilului se ameliorează, atunci înseamnă că lucrurile sunt pe calea cea bună.

Tipuri de tuse la copii

Cum îți dai seama ce tip de tuse are copilul tău? Atunci când tu ești cel care tușește, îți poți da seama de simptome astfel încât să determini tipul de tuse, dar cum faci la copii?

Tuse productivă

Acest tip de tuse sună umed pentru că aduce mucus. Mai frecvent cunoscută ca o tuse “productivă”, este un simptom normal al:

  • unei răceli sau gripe
  • astmului
  • bronșitei
  • bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC)
  • pneumoniei

Tusea productivă dispare de la sine. Remediile bătrânești și medicamentele pentru tuse fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor. 

Tuse uscată

O tuse uscată se simte ca o gâdilătură în partea din spate a gâtului. Poate duce și la episoade lungi de tuse care sună ascuțit. De obicei, nu produce mucus. Tusea uscată poate fi cauzate de inflamația în sistemul respirator. Acest tip de tuse poate persista câteva săptămâni după sfârșitul răcelii sau gripei.

O tuse uscată poate fi un simptom al:

  • unei răceli sau gripe
  • alergiilor
  • astmului
  • COVID-19
  • crupului
  • bolii de reflux gastroesofagian (GERD)
  • iritanților precum poluarea aerului, praful sau fumul
  • laringitei
  • medicamentelor precum inhibitorii ECA
  • sinuzitei
  • durerii în gât
  • amigdalitei

Tusea uscată dispare de la sine. Trebuie să ai grijă ca cel mic să fie hidratat. Mierea este un remediu foarte bun pentru tusea uscată.

Pertussis (tusea convulsivă)

Această tuse este contagioasă, dar poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente când simptomele sunt similare cu cele ale unei răceli. Dacă simptomele se înrăutățesc după una sau două săptămâni și cel mic dezvoltă o tuse dureroasă și epuizantă, ar trebui să mergi la medic. Pertussis poate fi tratată cu antibiotice prescrise.

Pertussis poate fi deosebit de periculoasă pentru bebelușii care nu au primit încă vaccinul Tdap.

Tuse de crup – laringotraheobronșita

Crupul este o infecție virală care provoacă iritație și umflare în căile respiratorii superioare, făcând dificilă respirația. O tuse de crup are un sunet distinctiv „lătrător” și poate provoca o voce răgușită și respirație șuierătoare.

Citește și: Crupul, o boală frecventă la copii toamna și iarna. Cum se manifestă și cum se previne

Crupul afectează de obicei copiii de 5 ani și mai mici, este de obicei contagios până la trei zile după apariția simptomelor sau până când febra dispare. Crupul nu afectează în general adulții, ale căror căi respiratorii sunt mai mari decât ale unui copil.

Deși crupul poate fi înfricoșător pentru copii și părinți, de obicei se rezolvă de la sine în mai puțin de o săptămână. În cazurile severe, medicul tău poate prescrie un tratament pentru cel mic.

7 leacuri bătrânești pentru calmarea tusei la copii

Ce poți face dacă copilul tău tușește? Există modalități naturale de a le oferi puțină alinare. Aceste remedii bătrânești pentru tuse la copii sunt binecunoscute și funcționează de fiecare dată.

Miere

cum-recunosti-mierea-contrafacuta-totul-despre-mame

Chiar și unele studii au arătat că mierea este mai eficientă decât medicamentele pentru ameliorarea tusei și pentru a ajuta copiii bolnavi să doarmă mai bine. 

Poți să dai miere copiilor de peste un an și mai mari. Este dulce, așa că cei mici o vor lua bucuroși. Mierea închisă la culoare, cum ar fi cea de hrișcă, poate fi cea mai eficientă deoarece are un conținut mai ridicat de antioxidanți. 

Dar dacă nu găsești miere de hrișcă, poți folosi orice tip de miere naturală datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare puternice care pot calma gâtul iritat.

Dă o jumătate de linguriță copiilor cu vârste cuprinse între unu și cinci ani și o linguriță copiilor cu vârste între șase și unsprezece ani. Dacă copilul tău nu acceptă mierea direct, o poți adăuga în apă caldă, ceai de plante sau lapte cald. Ai grijă ca lichidul să nu fie fierbinte, ci doar călduț.

Evită acest remediu pentru copiii sub un an: experții spun că nu ar trebui să dai niciodată miere bebelușilor mai mici de 12 luni deoarece sunt expuși unui risc crescut din cauza anumitor bacterii care pot fi găsite în miere.

Supa de pui

supă de pui cu pătrunjel

Remediul clasic pentru răceală. Dar supa de pui nu e doar atât.  Cercetările arată că supa de pui are proprietăți antiinflamatorii. 

Temperatura sa caldă poate calma gâtul iritat și acționează ca un vaporizator, ajutând la slăbirea mucusului din pasajele nazale, ceea ce poate ameliora nasul înfundat.

Și deoarece tusea și durerea în gât sunt adesea cauzate de scurgerea postnazală (mucus care se scurge în gât în loc să iasă pe nas), deschiderea pasajelor nazale pentru a ajuta la curățarea lor va ajuta și la oprirea tusei.

Băuturi calde

Lichidele calde sunt remedii excelente pentru tuse la copii deoarece subțiază mucusul, ceea ce îl face mai ușor de eliminat. În plus, lichidele calmează un gât iritat și mențin copilul hidratat.

Cercetătorii de la Common Cold Center din Cardiff University au descoperit că băuturile calde sunt cele mai eficiente în ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.

În studiul lor, au observat că băuturile calde au ameliorat simptomele de nas care curge, tuse, strănut, durere în gât, frisoane și oboseală. 

Dar o băutură la temperatura camerei a avut mai puține beneficii și a ameliorat temporar doar nasul curgător, tusea și durerea în gât.

Gargara cu apă sărată

Unul dintre cele mai simple remedii pentru tuse la copii implică sare și apă. Pur și simplu amestecă o jumătate de linguriță de sare cu un pahar de 200 de ml de apă, apoi arată-i copilul cum să facă gargară cu soluția. 

Sarea atrage apa, ceea ce o face un remediu excelent pentru tuse și dureri în gât deoarece țesuturile din tractul respirator superior tind să se inflameze din cauza excesului de mucus și lichide, cauzând tuse și dureri. 

Într-un studiu, cercetătorii au găsit o scădere semnificativă a infecțiilor tractului respirator superior după ce participanții au făcut gargară cu apă sărată în mod regulat în timpul bolii.

Sare caldă pe piept

Dacă cel mic se confruntă cu o tuse expectorantă care vine cu dureri în piept, ia câteva sute de grame de sare și încinge-o într-o tigaie.

Citește și: Diferența dintre răceală și gripă la bebeluși

Pune-o într-o șosetă și așeaz-o pe pieptul copilului. Acest leac bătrânesc funcționează pentru răceli și viroze. Încălzirea pieptului este o terapie recomandată pentru cei care suferă de bronșită. 

Sirop de ridichi neagră

Un alt leac bătrânesc pentru tuse este siropul de ridiche neagră. Pur și simplu spală o ridiche neagră, scobește capătul și pune o lingură de miere. Lasă ridichea lângă o sursă de căldură și în aproximativ 10 ore vei avea un sirop dulceag, care îi va ameliora tusea și disconfortul copilului tău. Mai multe detali găsești AICI

Sirop de ceapă

Sună dezgustător, mai ales pentru copii, așa că mai bine nu îi spui despre ce remediu este vorba. Acest leac băbesc este folosit de câteva generații bune și dă mereu rezultate. Taie o ceapă în bucăți mici, pune 2 linguri de apă și 3 linguri de zahăr sau miere. Lasă totul să stea la cald câteva ore ca să obții un sirop.

Dă-i copilului cam 3-4 lingurițe pe zi din acest sirop pentru a îi calma tusea și durerile care vin odată cu ea.

Alt lucru pe care îl poți face să ridici capul copilului cu o pernă suplimentară noaptea; acest lucru va deschide căile respiratorii, permițând mucusului să se scurgă. 

Mucusul nu ia pauză în timpul nopții și se poate acumula în spatele gâtului, mai ales dacă copilul tău are nasul înfundat. 

Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea tusei, ridică capul copilului pentru a ajuta mucusul să se miște. 

Citește și: De ce apare și cum se tratează tusea prelungită la copii

Și deoarece un gât uscat poate deveni ușor iritat și poate provoca și mai multă acumulare de mucus, asigură-te că folosești un umidificator lângă patul copilului.

Dacă cel mic nu dă semne de ameliorare după ce ai încercat remedii naturiste, iar tusea începe să se agraveze, cel mai bine este să vorbești cu medicul de familie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa