La ce ajută veninul de albine

TOTUL DESPRE MAME
albine

Veninul de albine este benefic pentru sănătate

Virtuțile terapeutice ale veninului de albine au fost demonstrate și recunoscute de oamenii de știință din toată lumea. Terapia cu acest remediu poate fi folosită pentru ameliorarea multor probleme de sănătate, de la varice la boli neurologice.

Veninul de albine este o substanță complexă. Numit și apitoxină, a fost primul produs terapeutic procurat de la albine utilizat din epoca antică sub formă de înțepătură directă cu albină.

În timp, s-a aflat motivul pentru care este atât de eficient: odată cu veninul de albine, sunt eliberate în organism aproape 18 substanţe active, printre care şi melitina, un antiinflamator de 100 de ori mai puternic decât hidrocortizonul.

Tot melitina stimulează organismul să secrete cortizol, hormon cu efect antiinflamator. O altă substanță, adolapina, acționează ca un puternic analgezic.

Ce boli poate vindeca

Pentru că are efect anticoagulant, hipotensiv şi dilatator al vaselor de sânge, prin terapia cu venin de albine (apitoxinoterapie) se pot trata boli circulatorii ca arterita reumatoidă, varicele şi tromboza. În plus, apitoxina este şi un bun stimulator cardiac şi apără inima de aritmii.

„La ora actuală, el se folosește pe mapamond pentru tratarea unor boli foarte dificil de ameliorat sau vindecat prin medicina clasică, cum ar fi unele afecțiuni neurologice (scleroza multiplă, mielite, fibromialgie, nevralgii), reumatologice, oncologice sau dependența de alcool“, indică medicul apifitoterapeut Cristina Pavel.

Cele mai frecvente probleme de sănătate tratate cu venin de albine sunt spondilozele, durerile osteo-articulare, contracturile musculare sau nevralgiile, mai ales cele apărute în urma expunerii la frig, afecțiunile cronice, îndeosebi neurologice.

„Uneori, pentru acești pacienți, apiterapia, în combinație cu plantele medicinale și uleiurile volatile, se dovedește o soluție salvatoare“, adaugă medicul.

În ce constă terapia

Medicina modernă a pus la punct metode diferite de folosire a veninului de albine: sub formă de unguente sau prin injectarea de venin purificat. Se mai utilizează aplicarea acului îndepărtat de la albină sau chiar albina în punctul care trebuie tratat, fizioterapia (ionoforeză) cu soluții conținând venin de albine și apipunctura, prin introducerea acelor de acupunctură în soluție de venin de albine.

După cum afirmă medicul Cristina Pavel, cea mai simplă formă de terapie este presopunctura cu creme pe bază de venin de albine.

„Pentru aceasta este absolut necesară cunoașterea punctelor biologic active, din care fac parte punctele de acupunctură. Ionoforeza sau aplicarea directă a acului îndepărtat de la albină presupune cunoașterea unor noțiuni indispensabile de medicină tradițională chineză“, subliniază apifitoterapeutul.

Știai că…
…în urma unei înțepături, cantitatea maximă de venin pe care o poate elibera o albină este de 0,3 mg? Ea se poate obține de la albine cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de zile.

Atenție la alergii!

Întrucât veninul de albine are potențial alergizant, cel mai mare risc în cazul unei terapii cu apitoxină este cel al alergiei. Ea poate apărea și după o perioadă îndelungată de tratament și chiar în cazul cremelor pentru masaj sau antirid cu un conținut scăzut de venin, la care n-au apărut reacții alergice la început.

„Recomand ca utilizarea acestor creme să se facă având avizul unui medic specialist, care are experiență în utilizarea veninului și tratarea posibilelor efecte adverse“, atrage atenția medicul Cristina Pavel. Așadar, înainte de a recurge la apitoxinoterapie, este obligatorie o testare a sensibilității la venin de albine.

Riscul cel mai mare de a declanșa alergii îl are utilizarea acestei substanțe sub formă de înțepături directe ale albinei. La cei cu alergie la venin, există o srie de riscuri, cum ar fi șocul anafilactic la simplul contact cu veninul.

Citește continuarea pe: clicksanatate.ro

Te-ar mai putea interesa