Hormonii influențează puternic apariția cariilor și afecțiunile gingivale, acesta fiind principalul motiv pentru care problemele apar mai des la femei decât la bărbați. Hormonii afectează nu numai alimentarea cu sânge a țesutului, ci și răspunsul organismului la toxine. Drept urmare, femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii parodontale în anumite etape ale vieții lor, precum și la alte probleme de sănătate orală, conform webmd.com.
Există cinci perioade în viața unei femei în timpul căreia fluctuațiile hormonilor le face mai sensibile la probleme de sănătate orală: în timpul pubertății, când se află la menstruație, atunci când utilizează pilule contraceptive, în timpul sarcinii și la menopauză.
La pubertate, crește brusc producția de hormoni
Creșterea bruscă a producției de hormoni feminini, estrogen și progesteron, care apare în timpul pubertății poate crește fluxul sangvin la nivelul gingiilor și astfel, se poate schimba modul în care țesutul reacționează la iritanți. Acest proces duce la iritarea gingiei, în timp devenind roșie, umflată și, cel mai probabil, sângerează în timpul periajului.
În timpul ciclului menstrual gingiile devin sensibile
Din cauza schimbărilor hormonale (în special creșterea nivelului de progesteron) care au loc în timpul ciclului menstrual, la unele femei apar probleme gingivale. Cele mai întâlnite simptome sunt gingiile roșii și umflate, aftele, sângerările sau glandele salivare umflate.
Contraceptivele, amenințare pentru sănătatea orală
Spune-i medicului stomatolog dacă folosești un contraceptiv oral. Utilizarea acestor pastile crește nivelul progesteronului în organism, fapt ce poate duce la afecțiuni gingivale.
Gingivita, frecventă în sarcină
În timpul sarcinii, nivelul de hormoni se schimbă considerabil. Un nivel crescut de progesteron, în special, poate provoca boli gingivale în orice moment, cea mai frecventă fiind gingivita. Medicul stomatolog poate recomanda periaj profesional mai frecvent în timpul ultimelor două trimestre de sarcină.
La menopauză, risc de scădere a densității oasoase
Numeroase probleme orale pot apărea ca urmare a vârstei înaintate, a medicamentelor precum și a schimbărilor hormonale cauzate de menopauză. Pot apărea simptome precum alterarea gustului, senzații de arsură în gură, o mai mare sensibilitate la alimente calde și reci, precum și scăderea fluxului salivar. Gura uscată, la rândul său, poate duce la dezvoltarea cariilor dentare și a bolilor gingivale. În același context, declinul de estrogen care apare odată cu menopauza pune, de asemenea, femeile la risc mai mare pentru scăderea densității osoase. Pierderea de os, în special la nivelul maxilarului, poate duce la pierderea dinților.
Sfaturi pentru a preveni problemele de sănătate orală
• Periază dinții cel putin de două ori pe zi cu pasta cu fluor și clătește cu apă de gură antiseptică
• Vizitează dentistul de două ori pe an, pentru un consult și un periaj profesional
• Adoptă o dietă echilibrată
• Evită snacks-uri care conțin zahăr sau amidon
•Pentru gura uscată , întreabă medicul dentist despre posibile tratamente, cum ar fi saliva artificială
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.