Fibroamele uterine se pot trata prin embolizare, o tehnică ce înlocuiește în foarte multe cazuri operațiile clasice şi care devine o procedură din ce în ce mai folosită în România. Însă și cancerele de col uterin sau sarcinile extrauterine se pot trata cu ajutorul angiografului.
Dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervențională la Compartimentul de Angiografie și Terapie Endovasculară din Spitalul Universitar Bucuresti, cel mai mare din România, explică tot ce trebuie să știți despre embolizare, inclusiv condițiile în care o astfel de intervenție se poate face prin sistemul public de asigurări.
„Majoritatea fibroamelor se pot emboliza”
Totul Despre Mame: În ce situații se recomandă embolizările în cazul femeilor cu fibrom uterin? Când sunt interzise?
Dr. Bogdan Dorobăț: Pe scurt, tratamentul fibroamelor uterine cuprinde trei posibilități: tratament medicamentos, tratament chirurgical și tratament endovascular (embolizare uterină). În principiu, majoritatea fibroamelor uterine se pot emboliza, indiferent de numărul, dimensiunile sau localizarea acestora. O contraindicație relativă poate fi doar în cazul fibroamelor pediculate, dacă pediculul este sub 1/3 din diametrul fibromului. Cel mai mare fibrom pe care l-am tratat a avut 40 cm în diametru. Deci nici dimensiunile fibroamelor nu reprezintă o contraindicație, dar pentru fibroamele de peste 10 cm recomandăm embolizarea, urmată de miomectomie (scoaterea fibromului), mai ales în cazul femeilor ce doresc o sarcină. Embolizarea nu este recomandată dacă există alte patologii asociate (infecții, cancere în sfera genitală, etc)
Peste 5.000 de intervenții în 14 ani
TDM: Ce alte afecțiuni din sfera ginecologică au ca recomandare embolizarea?
Dr. Bogdan Dorobăț: Embolizarea arterelor uterine se poate face și pentru hemoragiile în cancerul de col uterin (are rol de a opri sângerările, după care pacienta continuă schema de tratament conform protocolului oncologic) și pentru sarcinile extrauterine (mai ales cele cervicale – implantate la nivelul colului uterin). Acestea din urmă aveau doar indicație chirurgicală de scoatere a uterului.
TDM: Când se recomandă tratarea sarcinilor extrauterine cu ajutorul angiografului?
Dacă pacienta se prezintă la spital cu o sarcină extrauterină ruptă, aceasta este o urgență și singurul tratament indicat este intervenția chirurgicală. Dacă sarcina nu s-a rupt, atunci, în funcție de vârsta în săptămâni a acesteia, se poate indica tratament medicamentos, embolizare sau tratament chirurgical.
Prin tratament medicamentos sau endovascular (embolizare) se încearcă oprirea sarcinii din evoluție. Sigur că în aceste cazuri trompa uterină este salvată. Problema se pune dacă această trompă funcționează în condiții optime. Am avut paciente la care am reușit să tratăm o sarcină tubară și au revenit peste câțiva ani cu o nouă sarcină pe aceeași trompă (dovadă că nu funcționa corespunzător).
TDM: Câte intervenții în sfera ginecologică ați făcut în spital de-a lungul timpului?
Embolizari pentru fibroame uterine și cancere de col uterin facem din anul 2002, iar de-a lungul timpului am făcut peste 5.000. Embolizări în sarcinile extrauterine facem de aproximativ 10 ani, dar sunt sub 10 intervenții pe an.
Intervenția durează 30-40 de minute, cu internare de o zi
TDM: Cum decurge mai exact procedura în cazul fibroamelor/sarcinilor extrauterine?
Intervenția are loc într-o sală de tip chirurgical, dotată cu un aparat numit angiograf ce ne ajută să vizualizăm vasele de sânge prin injectarea unei substanțe de contrast. Pacienta este intinsă pe masă cu fața în sus, perfect conștientă. Abordul are loc la nivelul arterei brahiale (plica cotului) unde se introduce o teacă arteriala (similar unei branule mai groase, sub 2 mm). Se direcționează un cateter (un tub lung de plastic) sub control radiologic până la nivelul pelvisului și apoi în arterele uterine. După vizualizarea vascularizației uterului (și fibroamelor) se injectează pe cateter particule neresorbabile (cu diametrul de câteva sute de microni) care să închidă permanent vasele ce alimentează fibroamele. Acestea nu se mai hrănesc și în perioada următoare intervenției se reduc în dimensiuni.
Intervenția durează în medie 30-40 de minute, după care pacienta se întoarce în salon cu medicație contra durerii. De regulă, externarea se face în ziua următoare cu tratament antibiotic și antiinflamator, plus recomandarea unor ecografii de control periodice, pentru monitorizarea dimensiunilor fibroamelor.
Operație acoperită de asigurări, în spitalele de stat
TDM: Ce traseu trebuie să urmeze o femeie asigurată care își dorește să beneficieze de astfel de tehnici mai putin invazive într-un spital de stat?
Pacientele cu fibroame uterine sunt consultate de către medicul ginecolog care ar trebui să le expună toate metodele de tratament, fiecare cu avantaje și dezantaje. Pentru consultație este nevoie de trimitere de la medicul de familie către ginecologie, adeverință de salariat și cardul de sanatate. Plus toate documentele medicale anterioare. Materialele folosite sunt acoperite de CNAS printr-un program național de radiologie intervenționala, pacienții nu plătesc nimic.
TDM: În ce alte afecțiuni folosiți radiologia intervențională în Spitalul Universitar?
În Compartimentul de Angiografie și Terapie Endovasculară din Spitalul Universitar București (probabil cel mai mare din România) acoperim o gamă largă de intervenții (toate explorările vasculare în scop diagnostic, precum și numeroase intervenții în scop terapeutic – dilatări și stentări la nivelul majorității arterelor, intervenții în accidentele vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice, embolizări de diferite tipuri. De asemenea, realizam și intervenții la nivelul coloanei vertebrale pentru tasări vertebrale sau hernii de disc, puncții sub control radiologic, etc)
TDM: Mai sunt locuri în țară unde sunt disponibile astfel de proceduri? Care ar fi acestea?
Proceduri de radiologie intervenționala se mai realizează în București la Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Bagdasar, Institutul de Boli Cerebrovasculare, Spitalul Balotești), la Tg. Mureș, Timișoara, Iași, Craiova, Suceava, Pitești, precum și în câteva centre private (Medlife, Spitalul Monza, Sanador, Polisano – Sibiu, Nova-Vita – Tg. Mures, etc)
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.