Femeile sau bărbații: cine are nevoie de mai mult somn?

somn

Dacă am răspunde noi la întrebarea cine are nevoie de mai mult somn, am spune că… mamele!

Oamenii de știință din Statele Unite au aflat răspunsul la întrebarea care creează discuții în multe cupluri: cine are nevoie de mai mult somn, femeia sau bărbatul?

Răspuns final: femeile au nevoie de mai mult somn

Răspunsul cercetătorilor de la Universitate Duke este simplu: femeile au nevoie de mai multe ore de somn decât bărbații deoarece creierul lor îndeplinește mai multe sarcini în același timp.

Mai mult decât atât, oamenii de știință au declarat că femeile care nu dorm suficient suferă de cele mai multe ori de depresie și accese de furie, ceea ce nu se aplică și în cazul bărbaților.

De asemenea, există studii anterioare conform cărora lipsa de somn este asociată cu riscul apariției afecțiunilor cardiace, inflamații, atac cerebral sau probleme de sănătate mintală.

Dr. Michael Breus, expert în studierea somnului susține că unele femei care nu dorm suficient pot dezvolta inflamații severe în corp, care pot produce dureri fizice.

 

Jim Horne, director la Sleep Research Centre de la Universitatea Loughborough a explicat: „Una dintre funcțiile majore ale somnului este de a-i permite creierului să se refacă singur.”

„În timpul somnului profund, cortexul, partea din creier responsabilă pentru gânduri, amintiri sau limbaj intră într-un mod care îi permite să se refacă. Cu cât foloseşti mai mult din creier în timpul zilei, cu atât ai nevoie de mai multă odihnă pentru a-i permite să se refacă”, a mai explicat acesta.

Femeile au nevoie de 20 de minute de somn în plus

Femeile au nevoie, în medie, de 20 de minute de somn în plus față de bărbați. Vă reamintim cu acest prilej că un adult are nevoie de 6-8 ore de somn pe noapte, însă nevoile individuale diferă de la o persoană la altă.

Este important ca somnul să aibă loc între orele 23:00 și 07:00 pentru că atunci putem avea cel mai profund și odihnitor somn.

Dacă te confrunți cu tulburări ale somnului, găsiți aici sfaturi utile: Tulburările de somn ale mamelor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa