Răspândirea noului coronavirus îngrijorează pe toată lumea. Este firesc, având în vedere că nici oamenii de știință nu îi înțeleg în totalitate modul de funcționare. Imaginile cu rafturile magazinelor goale, știrile cu mii de oameni izolați la domiciliu și cu orașe închise au creat panică. Iată un ghid pentru a ne pregăti pentru o epidemie de coronavirus, realizat în baza recomandărilor oamenilor de știință.
Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDCP) din SUA a creat un ghid practic foarte util în cazul în care apare o epidemie de coronavirus în localitatea în care stai. Pregătirea nu este sinonimă cu panica și ceea ce ei recomandă este tocmai o soluție ca, într-o situație nefericită, să poți trece cu bine peste această perioadă.
Pregătirile pentru o epidemie de coronavirus sunt asemănătoare cu cele pentru orice alt dezastru natural: viscol, tornadă, cutremur, uragan. „Nu înseamnă că ești o persoană panicoasă, ci că îți planifici totul astfel încât familia ta să fie în siguranță”, a declarat Rebecca Katz, diectorul instituției Center for Global Health Science and Security de la Universitatea Georgetown.
Epidemie de coronavirus. Ce stocuri de alimente și medicamente trebuie să ne facem?
Unul dintre motivele pentru care trebuie să cumperi ceva mai multe alimente și medicamente decât de obicei este să eviți să mergi în locuri aglomerate cum sunt supermarketurile în cazul izbucnirii unei epidemii. Este puțin probabil ca magazinele să nu fie bine aprovizionate. Totuși, este bine să nu mergi în locuri frecventate de multă lume.
Dacă ai o boală cronică, asigură-te că ai suficiente medicamente pentru mai multe săptămâni. În acest sens, vorbește cu medicul tău curant pentru a vedea ce soluții există. Chiar dacă nu ai nicio afecțiune este bine să ai în casă antipiretice, antiinflamatoare.
În ceea ce privește mâncarea este bine să alegi alimente neperisabile. Nu trebuie să cumperi exagerat de multe. Stocurile sunt suficiente pentru două săptămâni. Lista ta de resurse ar trebui să cuprindă apă, fructe, legume, carne (în special de pasăre), brânzeturi, conserve de legume și carne, făină, mălai, orez, paste. În principiu, este bine să te gândești la ce mănânci și îți face bine atunci când ești răcită sau când ai gripă.
Pentru familiile cu copii trebuie ținut cont și de preferințele lor alimentare. În cazul în care ai un bebeluș și este hrănit cu lapte praf, ai grijă să ai stocuri suficiente pentru o perioadă mai lungă de timp.
Noul coronavirus. Ce produse de curățenie sunt necesare?
Nu s-a putut determina exact care este perioada de timp în care noul coronavirus rezistă pe suprafețe. Totuși, Stephen Morse, profesor de epidemiologie la Universitatea din Columbia, spune că virusurile din categoria coronavirusurilor sunt distruse de majoritatea produselor care conțin clor sau alcool. Chiar și săpunul cel mai banal poate fi util, pentru că noul coronavirus are un înveliș de lipide. Acesta este omorât de orice săpun.
În situația în care izbucnește o epidemie de coronavirus în zona ta, este bine să insiști cu spălatul suprafețelor cu care intrați cel mai des în contact: mesele, blatul de bucătărie, baia. Poți face acest lucru de mai multe ori pe zi.
Epidemie de coronavirus. Ai nevoie de măști?
Părerile oamenilor de știință sunt împărțite cu privire la purtatul măștii. Putem ține cont de sfatul Organizației Mondiale a Sănătății care spune că trebuie să avem o mască pe nas și gură doar dacă suntem bolnavi pentru a nu răspândi și mai mult virusul.
În cazul în care ești infectată cu noul coronavirus este bine să porți mască de protecție și în casă, mai ales dacă locuiești cu persoane care au imunitatea scăzută. De asemenea, și dacă împarți spațiul cu vârstnici trebuie să ai o mască. Statisticile arată că cei peste 60 de ani au un risc mai mare de a dezvolta complicații în cazul infectării cu COVID-19.
Unii cercetători spun că masca poate fi utilă și dacă ai persoane bolnave în jur, doar dacă este purtată tot timpul și dacă este manipulată cu grijă. Acest lucru înseamnă că trebuie scoasă astfel încât să nu atingi partea care a venit în contact cu nasul și gura ta.
Coronavirus. Ce se va întâmpla cu jobul tău?
În cazul în care poți lucra de acasă este bine să discuți cu managerul tău pentru a vedea dacă îți permite acest lucru în cazul în care se declară epidemie de coronavirus. Vor fi companii care vor avea această inițiativă pentru a-și proteja angajații. Pentru cei puși în situația de a-și lua concedii medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate explică AICI care este procedura pentru obținerea lor.
Epidemie de coronavirus. Ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești?
Dacă suspectezi că ești infectat/ă cu coronavirus trebuie să suni medicul de familie care te va îndruma ce ai de făcut. În niciun caz nu trebuie să mergi la camera de gardă a spitalului, pentru că riști să răspândești virusul. Potrivit procedurii ți se va trimite o ambulanță specială care te va transporta la cel mai apropiată unitate medicală pregătită să primească persoane infectate cu noul coronavirus.
Epidemie de coronavirus. Ce se întâmplă dacă am copii sau persoane în vârstă în grijă?
În cazul unei epidemii este posibil ca școlile și grădinițele să se închidă, așa că trebuie să ai un plan de rezervă. Apelează la rude, la o bonă sau la prieteni care să aibă grijă de copil dacă tu trebuie să mergi la serviciu. De asemenea, trebuie să te gândești și la ce s-ar putea întâmpla dacă bunicii sau părinții tăi ar fi infectați cu coronavirus și ar trebui să ai grijă de ei.
Coronavirus în România. Ce trebuie să fac pentru a rămâne sănătos în cazul în care izbucnește o epidemie de coronavirus?
Cel mai bun sfat pentru a fi în siguranță în cazul unei epidemii este să te speli pe mâini imediat ce ajungi acasă. De asemenea, când ești pe stradă nu pune mâna pe față sub nicio formă. Riscul de a fi infectat va scădea foarte mult, studiile spun că se reduce chiar și cu 20%. De asemenea, nu pune mâna la gură când tușești sau strănuți, ci fă-o în pliul cotului, chiar dacă ești acasă.
Un stil de viață sănătos este recomandat în orice situație, dar acum cu atât mai mult. Mănâncă alimente naturale, respectă programul de mese, odihnește-te suficient și hidratează-te și ai șanse să treci cu bine peste toate în cazul în care apare o epidemie de coronavirus în localitatea în care stai.
Dacă acest articol despre o posibilă de epidemie de coronavirus ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:
- Primul caz de coronavirus confirmat in România. 8 cazuri la copii în Italia
- Coronavirusul la gravide. Ce se știe până acum și ce măsuri de precauție ar trebui să iei
- Cel mai mic bolnav de coronavirus are 3 luni și a fost externat. Cum ne protejăm de COVID-19
- Coronavirusul din China. Cum se explică faptul că ocolește copiii
- Cum s-a manifestat coronavirusul la copiii depistați până acum