O dietă specifică anti Covid-19 nu există, însă există un set de bune practici emis de Organizația Mondială a Sănătății în contexul pandemiei care a luat cu asalt planeta. Bune practici menite să ridice pe cât posibil nivelul de imunitate, în condițiile în care este probabil ca foarte mulți dintre noi să venim în contact cu virusul extrem de contagios.Printre aceste practici se numără:
o dietă moderată cantitativ, variată și echilibrată, consumată în porţii la intervale regulate,
odihnă corectă,
exercitiu fizic făcut în casă
menținerea contactelor sociale, chiar și virtual, dat fiind că este probabil să petrecem mult timp închiși în casă. Totul, într-un context psihologic în care trebuie integrat mesajul că panica este total contraproductivă pentru că sporește cantitatea de cortizon, care, la rândul lui, nu face decât să scadă imunitatea, după cum explică specialiştii.
Toți nutriționiștii indică de facto drept model corect de urmat, cu atât mai mult acum dar și în general, The Harvard Plate, un model nutrițional recent, lansat cu câțiva ani în urmă de departamentul de agricultură al Statelor Unite în colaborare cu departamentul de sănătate publică de la Harvard și promovat public de Michelle Obama, un avocat al alimentaţiei sănătoase.
Acest model presupune, în sinteză, circa 50% legume și fructe, 20-25% carbohidrati preponderent integrali, 20-25% proteine, mici cantități de grăsimi, ideal vegetale.
Risc major de complicații respiratorii la fumat
Excluse din start, consumul de alcool și fumatul. În Italia, statisticile publice (realizate de Istituto Superiore della Sanità) spun că probabilitatea ca un fumător infectat cu Covid-19 să ajungă în terapie intensivă din cauza complicațiilor respiratorii este mai mult decât dublă față de un pacient nefumător.
Medicii spun că riscuri există și pentru fumătorii SECOND HAND (copiii ai căror apropiați fumează).
Fiertul în apă și prăjitul, nerecomandate
Deloc de neglijat este și tehnica de preparare și/ sau de gătire. Ideal este să fierbem în baie de vapori, să călim la temperaturi moderate cu ulei puţin în tigăi antiaderente, să folosim oala sub presiune pentru fiert sau să apelăm la cuptor, dar și să consumăm cât mai multe alimente de origine vegetală crude, în salate sau smoothie de fructe sau de legume. Fiertul în apă și prăjitul este mai bine să fie limitate, distrug mult din principiile nutritive ale alimentelor, se foloseau în trecut pentru că nu esista alternative mai bune.
O jurnalistă de origine română, care locuiește în Milano, detaliează în acest articolrecomandările specialiștilor din Italia pentru a întări imunitatea și a o pregăti pentru lupta cu noul coronavirus.