Detoxifiere cu suc de sfeclă roşie

Raluca Dumitrică
Detoxifiere cu suc de sfecla rosie Totul despre mame
Sucul de sfeclă roşie, detoxificantul ideal pentru ficat

Cum se face o detoxifiere completă cu suc de sfeclă roșie

Te bate gândul să începi o cură de detoxifiere, dar nu crezi că poţi să duci până la capăt un astfel de demers? O soluţie mult mai la îndeamână este detoxifierea cu suc de sfeclă roşie.

 

Datorită unui compus numit betacianină care, de altfel, dă şi culoarea roşie a sfeclei, această rădăcinoasă are un efect benefic asupra ficatului. Betacianina ajută la stimularea procesului specific ce are loc în ficat, cunoscut sub numele de faza a doua de detoxifiere, fază în care ficatul transformă toxinele periculoase (din alcool sau din mâncare) și reziduurile metabolice în substanţe inofensive, care sunt ulterior eliminate din corp. 

Sucul de sfeclă roșie îmbunătățește funcția ficatului

Betacianina are o mulţime de funcţii utile organismului, printre care se mai regăseşte şi grăbirea anumitor reacţii chimice cu rol în faza a doua de detoxifiere. Betacianina stimulează și bila, contribuind la o eliminare și mai eficientă a toxinelor din corp.

Din cauza stilului nostru de viață, ficatul se poate supraîncărca cu toxine, iar urmările sunt vizibile la nivelul stării generale de sănătate. Apar dureri de cap, oboseală cronică, răceli, diaree sau acnee. Nu sunt excluse stările de insomnie şi de iritabilitate.

Cura de detoxifiere cu suc de sfeclă roşie ține între 3 și 7 zile

Detoxifierea se face consumând câte o ceaşcă sau două de suc de sfeclă roşie proaspăt, dimineața, pe stomacul gol. Cele mai bune rezultate ale curei de detoxifiere cu suc de sfeclă roşie se vor vedea după câteva zile. Poţi începe de la o perioadă de trei zile şi poţi creşte această perioadă şi până la o săptămână. Pe lângă aceasta, o alimentaţie mult mai uşoară este recomandată pentru a ajuta procesul de detoxifiere.

În timpul detoxifierii este important să reduci sau să elimini de tot cafeaua, alcoolul, prăjelile, zahărul şi făinoasele rafinate şi să le înlocuiești cu fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi proteine care se digera uşor, aşa cum sunt iaurtul sau lintea.

Combină sfecla cu alte tipuri de sucuri, de morcovi, mere, ţelină, castravete, lămâie, pentru a avea un suc plăcut la gust. Cu toate astea, un consum în exces de suc de sfeclă roșie poate duce la stări de greaţă, aşa că nu depăși cantitățile recomandate.

Contraindicaţiile pe care le are sucul de sfeclă roșie

Nu te speria dacă, după ce începi să bei acest suc de sfeclă roşie, vei observa că urina îşi schimbă uşor culoarea şi capătă o tentă rozalie sau chiar roşiatică: acest lucru are loc din pricina pigmentului foarte puternic al sfeclei. O altă reacţie mai puţin plăcută a sfeclei este balonarea. Atenție, dacă vă confruntați cu problema pietrelor la rinichi, este bine să evitaţi consumul de sfeclă şi să va orientaţi către alţi detoxifianti naturali. Sfecla este bogată în oxalaţi, nişte compuşi care încurajează dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Pe lista proprietăţilor minune ale sfeclei se numără şi efectul anticancerigen, ştiut fiind că sfecla roşie crudă este folosită cu succes ca tratament împotriva cancerului. Nu este de neglijat nici efectul de reglare a nivelului colesterolului, precum şi calitatea sa de a îmbunătăţi rezistenţa la efort şi tratarea anemiei.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa