De ce trebuie să evităm parabenii din produsele cosmetice

TOTUL DESPRE MAME

Luaţi la rând cosmeticele şi produsele de îngrijire corporală de pe raftul vostru din baie şi citiţi-le etichetele. Veţi avea supriza să descoperiţi că majoritatea produselor convenţionale (creme, deodorante, paste de dinţi, farduri, şampoane etc) conţin parabeni, substanţe chimice despre care am tot auzit în ultimii ani că au un efect nociv asupra sănătăţii noastre.

Când spunem parabeni ne referim la methylparaben, ethylparaben, propylparaben şi butylparaben. Alţi parabeni mai puţin cunoscuţi sunt isobutylparaben, isopropylparaben şi benzylparaben. Parabenii sunt conservanţi sintetici care împiedică dezvoltarea bacteriilor şi a fungiilor în cosmetice, prelungind durata de viaţă a produselor cu câteva luni sau chiar ani.

În ultimii ani s-a discutat adesea de posibilele probleme de sănătate pe care parabenii le pot cauza. Parabenii se absorb prin piele, sunt metabolizaţi şi apoi eliminaţi, dar specialiştii spun că o anumită cantitate de parabeni rămâne în organism şi poate avea efecte profund dăunătoare: se bănuieşte că perturbă sistemul endocrin şi că ar fi unul dintre factorii care contribuie la declanşarea cancerului de sân (un studiu din 2004 arăta că parabenii stimulează producţia de estrogen şi astfel cresc riscul apariţiei tumorilor mamare). În plus, parabenii sunt bănuiţi că ar cauza probleme de fertilitate bărbaţilor şi alergii de piele pe termen lung.

În aşteptarea studiilor oficiale care să confirme sau să infirme aceste bănuieli, specialiştii ne sfătuiesc să folosim cu prudenţă produse cosmetice care conţin parabeni.

 

4 modalităţi de a evita cosmeticele nesănătoase

1. Citeşte etichetele! De regulă, companiile din industria cosmetică trec pe etichete indicatorii „ethyl”, „buthyl”, „methyl” sau „propyl” alături de denumirea de paraben. Atenţie, însă, deoarece există şi companii care nu trec pe etichetă decât primul termen.

 

2. Fii la curent cu cele mai noi studii şi informează-te! Este posibil să afli din timp despre efectele nocive ale produselor pe care le foloseşti sau, din contră, să afli că unele temerisunt nefondate şi poţi cumpăra în continuare aceleaşi cosmetice.

 

3. Încearcă să înlocuieşti produsele cosmetice care conţin parabeni cu produse organice sau măcar cu produse convenţionale, dar în ingredientele cărora nu se regăsesc parabeni.

 

4. Foloseşte cât mai multe produse cosmetice naturale, home-made, cu ingrediente alese de tine. Acestea sunt sigure şi sănătoase.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa