Cupa menstruală poate înlocui tampoanele – avantaje şi dezavantaje

Andreea Popa
cupa-menstruala-totul-despre-mame

Ştiai că pe piaţă există şi o alternativă considerată mult mai sigură a tampoanelor intravaginale? Este vorba despre cupa menstruală.

Ce este cupa menstruală şi ce trebuie să iei în calcul înainte de a achiziţiona una

Deşi a apărut pe piaţă încă de prin anii ’30, cupa menstruală a început să dobândească popularitate abia în ultimii ani, pe măsură ce tot mai multe femei au devenit reticente în a folosi tampoanele interne, din cauza motivelor pe care le-am mai discutat aici.

Ce este însă cupa menstruală? Este un dispozitiv din silicon medicinal, latex sau cauciuc natural, în formă de clopot, ce se inserează în vagin şi colectează sângele eliminat. Deşi există şi câteva modele de unică folosinţă, majoritatea sunt reutilizabile, deci cupa trebuie golită şi spălată de cel puţin două ori pe zi.

Cupa menstruală – avantaje

Există mai multe mărci de cupe menstruale pe piaţă, dar diferenţele majore constă mai degrabă în materialul din care sunt fabricate, mărime şi culoare. Altfel, toate se folosesc la fel.

Principalul avantaj al cupei menstruale constă în faptul că nu perturbă flora vaginală şi nu modifică PH-ul vaginului, deci este considerată a fi mult mai sănătoasă. Faţă de un tampon intern, cupa menstruală nu solidifică sângele, ci îl captează şi îl păstrează în formă lichidă. În plus, potrivit producătorilor, folosirea unei cupe menstruale nu prezintă risc de apariţie a Sindromului şocului toxic.

Cupa menstruală poate colecta mai mult sânge decât tampoanele obişnuite, astfel că poate fi ţinută în vagin până la 12 ore, chiar şi noaptea. Ceea ce înseamnă că poate fi schimbată doar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, faţă de o dată la maxim 8 ore, cum e necesar în cazul tampoanelor interne.

La fel ca şi la tampoanele intravaginale, nici în cazul cupei menstruale nu trebuie să-ţi faci griji cu privire la mirosurile neplăcute.

Multe femei preferă să îşi cumpere din start două cupe menstruale, pentru a le schimba între ele. Însă chiar şi aşa, pe termen lung, tot sunt mai economice decât tampoanele obişnuite. Preţul unei cupe menstruale se învârte în jurul sumei de 100 de lei şi multe dintre ele pot fi folosite timp de 10 ani. Deci circa 200 de lei pentru 10 ani în care nu mai dai lunar bani pe tampoane.

Cu toate că multe femei cred la început că este foarte complicat de folosit, cupa menstruală se inserează uşor în vagin şi la fel de uşor se şi scoate. E drept că este nevoie de puţin exerciţiu la început, dar este plin internetul de filmuleţe care îţi arată exact ce trebuie să faci. Odată fixată în vagin, cupa menstruală rămâne pliată pe pereţii acestuia şi nu există riscul de a te păta.

Pe lângă faptul că sunt mai sănătoase şi mai economice decât tampoanele interne, cupele menstruale sunt şi ecologice, fiind reutilizabile.

Cupa menstruală – dezavantaje

Principalul dezavantaj al cupelor menstruale este că trebuie golite şi spălate după fiecare utilizare. Şi, majoritatea, sterilizate măcar o dată pe lună. Ceea ce înseamnă că tot procesul este ceva mai complicat comparativ cu folosirea unui tampon obişnuit, pe care pur şi simplu îl arunci. Mai ales dacă nu eşti acasă, ci într-o toaletă publică, de exemplu.

Un alt dezavantaj este, aşa cum spuneam, că este nevoie de puţin antrenament până înveţi să o inserezi în vagin cu uşurinţă.

Un alt incoveninet este că aceste cupe menstruale nu pot fi folosite de femeile care nu şi-au început viaţa sexuală.

De asemenea, femeile care poartă sterilet ar putea întâmpina dificultăţi la extragerea cupei menstruale fără a deranja firele dispozitivului intrauterin.

Folosirea cupei menstruale este contraindicată şi în cazul femeilor care se confruntă cu prolaps vaginal sau fibrom uterin, deoarece este posibil ca din această cauză să nu se fixeze cum trebuie pe pereţii vaginului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa