Cum te poate ajuta un consilier în nutriţie

Delia Grigoroiu
Claudia, de la poftadeviata.ro

Sau cum am ignorat toate sfaturile bune și prețioase care m-ar fi ajutat să nu ajung la ulcer

Acest text despre sfaturi de nutriție din programul „Green-up your life” ar fi trebuit scris acum multe luni, numai c々.. Aș putea să înșir mii de motive pentru care nu am reusit să povestesc aici despre întâlnirea cu Claudia, ba că nu am avut timp, ba că m-am îmbolnăvit de două ori, ba că am avut două luni horror cu grădiniță copilului, ba că am avut trei proiecte mari în același timp, ba că mi-a fost somn, sau lene. Toate sunt adevărate, însă ce e și mai real, e că întâlnirile mele cu Claudia au fost mereu încântătoare. Poate pentru că noi ne știm de ceva vreme deja, suntem și vecine și prietene, și că aș stă cu ea la vorba ore peste ore, dacă nu am avea copii mici acasă.

În februarie ne-am întâlnit prima oară oficial. Și am făcut așa:

– Culcăm copiii și ne întâlnim duminică la o cafea să vorbim despre cum te alimentezi și despre ce e și ce nu e nutritiv, da?

– Da!

După trei ore, timp în care am vorbit despre cum îl hrănesc pe Luca, ce să îi mai pun în farfurie soțului în loc de cârnați și cartofi prăjiți și cum să nu mai beau eu cafea după cafea (din fericire fără zahăr și lapte, fapt pentru care Claudia m-a felicitat), despre ce îmi pot cumpăra în drum spre casă fix de la Mega Image-ul de jos (nucă de cocos, hrișcă, fulgi de ovăz, lapte vegetal, chia, ghimbir, baby-spanac), am plecat acasă țopăind. Aveam un plan de nutriție pentru familia mea, atât pentru copilul pe care îl chinuia o dermatită atopica, dar și pentru soțul meu care avea trigliceridele mari și era la regim.

Fix în acea seară m-am îndrăgostit de nucă de cocos din care îmi făceam lapte de cocos pe care îl făceam smoothie dimineață și uite așa săream peste cafeaua mult dorită și mai scăpam de niște toxine.

Cea mai mare nevoie a mea a fost să am un plan de mese zilnic, practic să știu ce gătesc și ce mănânc în fiecare zi din timp, că să pot să mă organizez din timp. Timp. Pentru că timpul pentru noi e foarte scurt și suntem mereu pe drumuri.

Claudia mi-a făcut în câteva ore un plan de mese după preferințele familiie noastre care includ:

– carne, peste: pentru mine

– brânză, multă brânză: pentru soț (asta e, nu e perfect)

– meniu vegetarian pentru copil: autodeclarat vegetarian

– legume și fructe pentru toată lumea

Cum arată un meniu zilnic:

O variantă de meniu arată așa:

Mic dejun

– 4 linguri muesli

– suc de mere

– 1 măr

– nuci, migdale, semințe

Gustare 1

– Pere, mere, pomelo, morcovi etc.

Prânz

– supă cremă de linte cu dovleac, rădăcinoase, o mână de amaranth fiert și condimente (cu ghimbir, coriandru, turmeric)+ o salată bogată, inclusiv cu seminte și avocado

Cina

– cartofi copți cu salată de sezon

Meniurile m-au ținut cam două săptămâni, pentru că am intrat într-un iureș cu proiecte peste proiecte, mâncăm aiurea și între mese, mai mult ronțăiam din picioare, iar efectele s-au văzut cât de curând. Prima criză de ulcer a apărut într-o noapte, după o porție sănătoasă de paste, după ce peste zi nu apucasem să mănânc mare lucru, în afară de o salată. Au urmat câteva săptămâni de regim, timp în care Claudia m-a consiliat din nou cu ce ar trebui să mănânc în această perioadă, și mai ales ce alimente sunt cele care chiar tratează inflamațiile ulceroase: suc de varză pe stomacul gol, suc de cartofi cruzi, ghimbirul. Și fără cafea și fără alcool. După alte trei săptămâni, eram din nou pe meniul meu clasic: cafea, vin roșu seara și mâncat pe fugă. Însă, de data asta încercam să mănânc din paleta de alimente permise și cât mai sănătoase.

N-a fost bine, pentru că a doua criză de ulcer m-a dus direct la Floreasca și m-a intors acasă cu o sacoșă plină cu antibiotice, antiacide și probiotice. Am luat-o de la capăt cu regimul și cumințenia fără alcool și cafeină. Și după trei săptămâni încă mă ține. Iar coșul de condimente, cereale, ulei de măsline și lapte vegetal de la Mega Image a venit la fix în această perioadă.

Ce am învățat bun de la Claudia?

Să nu uit să beau apa călduță cu lămâie pe stomacul gol, dimineața

Să las carbohidrații seara, iar carnea la prânz

Să am ceva verde și ceva crud la fiecare masă

Să am încredere în leguminoase și în carbohidrați

Să nu mai combin carnea cu carbohidrații

Nu se asociază două tipuri de proteină (animal-animal sau animal-vegetal; vegetal-vegetal nu e greșit)

Să am ceva dulce în meniu, mai ales cicocolata neagră, iar desertul să conțină fructe crude și uscate și nuci de toate felurile

Și mai ales, să nu sar peste mese, să nu mai mănânc în față calculatorului sau la vreo întâlnire unde se iau decizii mari, să dorm și să fac sport și să am grijă de unde îmi procur alimentele.

Tu cum îți organizezi mesele?

Acest text face parte din campania “Eşti unică. Alege personalizat” inițiată de Ana Nicolescu și Ioana Predoiu prin Parenting PR care îşi propune să scoată în evidenţă faptul că fiecare dintre noi are resursele necesare sa fie “amazing” cu ce a fost înzestrată de natură şi cu ce are la îndemână prin casă. Cei 4 specialişti din domenii diferite implicaţi în acest proiect, Gabi Urdă, consilier vestimentar, ce vine cu conceptul “Shopping la tine în şifonier”, Sînziana Iaru, make-up artist, care se ocupă de “Make-up concept for moms” şi care vine acasă la mame, le arată cum să-şi pună în evidenţă trăsăturile, cu fardurile lor, cu lumina din propria casă, Dr. Ruxandra Constantina, ce va fi “Doctor pentru supermame”, şi Claudia Buneci, consilier în nutriţie, al cărei concept este “Green-up your life”, au menirea de le a aduce mai multă bucurie mamelor, care îşi pot acorda timp personal zilnic, bine manageriat, potrivit bugetului fiecăreia şi în completarea activităţilor stufoase zilnice.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa