Cum te poate afecta lipsa somnului, de la îngrășare la deteriorarea relațiilor

Alexandra Constantin
mamă obosită
Lipsa somnului se vede pe chipul nostru, se reflectă în starea de spirit de zi cu zi și în calitatea relațiilor cu cei din jur. FOTO: Shutterstock

Te simți bine atunci când reușești să te odihnești, dar știi că obiceiurile bune în ceea ce privește somnul pot să influențeze întru totul viața ta, de la succesul unei cure de slăbire și până la veselia din relația de cuplu? Noi îți spunem ce efecte poate avea asupra ta lipsa unui somn de calitate și cum ți se schimbă viața de zi cu zi atunci când numărul orelor dormite pe noapte e prea mic.

Știai că oamenii care se odihnesc bine se ceartă mai puțin și au relații mai bune cu cei din jur? Numeroase cercetări au arătat că respectarea unui program de odihnă aduce beneficii atât în relația de cuplu, cât și în relația cu cei din jur. Nu vă faceți griji dacă tu și soțul tău vă contraziceți mai mereu, cu atât mai mult dacă aveți un bebeluș, iar programul de somn este bine stabilit de către micuț. Cu siguranță, lipsa somnului este principala cauză care duce la apariția conflictelor pe care le aveți peste zi. Deși nu este soluția perfectă, e de ajutor este să admiteți că vorbele urâte pe care vi le adresați apar pe fondul oboselii, nu pentru că s-ar fi schimbat sentimentele pe care le aveți unul față de celălalt.

Toxinele de la nivel cerebral, eliminate și în timpul somnului

Modificări uimitoare au loc la nivelul creierului atunci când dormim și nu este vorba doar de activitatea cerebrală. Specialiștii în neurologie susțin că au loc schimbări structurale la nivel cerebral atunci când dormim. Mai exact, spațiul dintre celulele cerebrale devine mai mare, fapt ce permite eliminarea toxinelor acumulate pe parcursul zilei. Nu e de mirare că te simți mai bine și funcționezi la capacitate maximă la primele ore ale dimineții.

Curele de slăbire, sabotate: nu reușești nicicum să pierzi în greutate

Nu puține sunt cercetările care au demonstrat că respectarea unui program de somn poate favoriza pierderea în greutate. Nu doar că odihna ajută la eliminarea toxinelor de la nivel cerebral, ci ne face să luăm decizii mult mai calculte în ceea ce privește alimentația și să avem suficientă energie pentru a face mișcare peste zi. De asemenea, somnul aduce beneficii și la nivel fizic, mai exact ajută la susținerea unui metabolism sănătos, reglează activitatea hormonală, respectiv accelerează arderea caloriilor.

Tinzi să faci mai multe greșeli

Știai că multe dintre erorile umane, inclusiv cele de proporții foarte mari, sunt cauzate, printre altele, și de lipsa somnului? În volumul ,,Thrive”, scriitoarea Arianna Huffington spune că ,,multe dintre schimbările de bază pe care le putem face pentru a avea parte de succes țin de relația pe care o avem cu somnul. Cu cât suntem mai obosiți cu atât facem mai multe greșeli care ne pot afecta viața de zi cu zi”. Deciziile bune ne ajută să fim fericiți, iar pentru acest aspect avem nevoie de un program de somn odihnitor.

Dispoziția și aspectul fizic se deteriorează

Ideea ,,somnului de frumusețe” nu este doar un mit. Cei mai mulți dintre noi au o stare de spirit bună și arată mai bine după o noapte în care au reușit să se odihnească. Somnul nu numai că aduce beneficii sănătății pielii, ci influențează și dispoziția pe care o avem. Somnul înseamnă mult mai mult decât sentimentul de odihnă pe care îl resimțim dimineața. Nu ezita să faci schimbări în ceea ce privește obiceiurile ce țin de somn, cu atât mai mult cu cât o să observi schimbări în bine nu doar în relația de cuplu, ci și la locul de muncă. În cazul în care ai probleme cu rutina de somn și simți că acest lucru îți influențează viața, apelează fără ezitare la un medic pentru tratament personalizat.

Te-ar mai putea interesa