Cum scăpăm de purici atunci când suntem invadați? În primul rând încercăm să-i înlăturăm de pe prietenii noștri patrupezi. Puricii sunt niște paraziți care se hrănesc cu sângele animalelor și care pot deveni ușor o problemă a casei noastre deoarece ne pot pișca atât pe noi, cât și câinii și pisicile noastre.
Ciupiturile lor reprezintă principala cauză pentru care vrem să scăpăm de purici. Ca să recunoști ciupiturile de purici este simplu: acestea sunt concentrate aproximativ în același loc, de obicei în zona lenjeriei intime și provoacă mâncărimi. La copii, ciupiturile sunt frecvente pe picioare și arată precum în imaginea de mai jos.
Ce este un purice?
Puricele este o insectă fără aripi care măsoară câțiva milimetri. Este adesea maro sau negru și se mișcă prin sărituri, până la 40 de centimetri. Este un animal hematofag, adică care se hrănește cu sânge. Astfel, ei pot înțepa ființa vie pe care se află. Pe lângă mâncărime, aceste mușcături pot provoca alergii sau pot transmite boli.
Au fost identificate peste 2.500 de specii de purici. Reproducerea lor este rapidă: un purice poate depune până la 30 de ouă pe zi, pe o perioadă de două luni. Ouăle vor lăsa loc larvelor, care apoi se vor transforma în purici. O dezvoltare rapidă care, în ciuda unui ciclu de viață destul de scurt, poate face loc rapid unei infestări!
Contrar a ceea ce ai putea crede sau auzi, insecticidele și alte substanțe chimice nu sunt singurele remedii eficiente pentru a scăpa de purici. Într-adevăr, dulapurile tale sunt pline de produse pe care le poți folosi pentru a anihila aceste mici insecte într-un mod natural.
De ce am purici în casă?
- Prezența unui animal de companie
În cele mai multe cazuri, puricii provin de la animalul tău de companie. Pentru că, desigur, aceste insecte preferă să trăiască pe animale. Sunt afectați câinii, pisicile și chiar păsările.
- Condiții meteo favorabile
Într-adevăr, condițiile meteorologice, sunt propice prezenței puricilor. Aceste insecte apreciază în mod deosebit soarele, căldura și mai ales umiditatea. Puricele se poate dezvolta încă de la 18°C și îi place când umiditatea se apropie de 70%. Prin urmare, primăvara și toamna sunt anotimpuri deosebit de populare.
Din păcate, temperaturile scăzute nu-i vor ucide neapărat, ci doar le vor încetini dezvoltarea și/sau ciclul de viață. Deci, trebuie să fii vigilentă tot timpul anului!
- CITEȘTE ȘI: Ce infecții pot transmite animalele de companie?
Unde se ascund puricii în casă?
Răspunsul la această întrebare este simplu: peste tot! Ei nu sunt deloc pretențioși și se pot cuibări oriunde. Materialele textile sunt deosebit de apreciate de ei, dar și draperiile, scaunele, pernele, paturile, pilotele! Insectele se așează și în lemn. Într-adevăr, acestea se pot stabili în plinte, între lamele de parchet, de unde și numele lor de „așchii de parchet”. Deoarece le place întunericul, este important să cureți sub mobilier, pentru că acolo le place să stea!
Cum scăpăm de purici? Idei de încercat acasă:
Fă o curățenie generală
Într-adevăr, în primul rând, este important să faci o curățare temeinică a interiorului căminului tău pentru a elimina puricii. Este indicat să aspiri peste tot, pentru a elimina aceste insecte dar și ouăle și larvele de pe pământ, covoarele mochetele, mobilierul tapițat. Ai grijă să aspiri bine între șipcile parchetului, la plinte , dar și sub mobilier .
Mai presus de toate, nu uita să îți golești aspiratorul, să arunci sacul într-un coș de gunoi în aer liber sau chiar să îl arzi!
Alternativ, poți folosi un aparat de curățat cu abur. Acesta din urmă are acțiune dezinfectantă și te va ajuta să elimini puricii din textile. Canapele, covoare, lenjerie de pat… orice merge curățat cu acest aparat! De asemenea, este important să speli la temperatură ridicată tot ceea ce poate fi spălat din casă.
- CITEȘTE ȘI: Curățenie rapidă cu produse simple și ieftine
Detergentul de vase
Din detergentul de vase se poate crea o capcană pentru purici. Într-un căpăcel de plastic pune detergent de vase și apă și plasează recipientul în camera în care pare că puricii au cea mai mare activitate, de obicei în dormitor. Este bine să pui această capcană noaptea, deoarece puricii sunt ființe nocturne. Ei se vor prinde în această soluție vâscoasă și nu vor mai putea ieși.
Spray din plante împotriva puricilor
Acest spray se poate prepara în casă, nu este toxic și se poate folosi în voie în casele cu copii. Se prepară din 4 litri de oțet, 2 litri de apă, 500 de ml de suc de lămâie și 250 de ml de hamamelis. Înainte de a pulveriza prin casă, trebuie să aspiri bine și să speli așternuturile cu apă fierbinte. Spray-ul se folosește inclusiv pe covoare, draperii și mobilă.
Bicarbonat de sodiu
Una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de purici este aspirarea. Poți spori eficiența folosind și bicarbonat de sodiu pe care îl împrăștii pe covoare, îl freci bine cu o perie și apoi aspiri.
Sare
Sarea este un agent deshidratant ce ajută pentru a scăpa de purici. Tot ce trebuie să faci este să iei sare mare, să o împrăștii pe carpete și covoare, să o lași să acționeze 1-2 zile, iar apoi să aspiri.
Spray de lămâie
Acesta se prepară din sucul de la o lămâie pe care îl amesteci cu un pahar de apă și îl lași apoi să fiarbă. Lași soluția peste noapte să se răcească, iar a doua zi o pui într-un pulverizator și o folosești pentru a pulveriza pe suprafețe.
Diatomit
Diatomit este materialul din care este alcătuit este oxidul de siliciu, neutru din punct de vedere chimic, care nu se dizolvă în apă și care privit la microscop are diferite forme de cristalizare. Si acesta se împrăștie pe suprafețe, se lasă 2 zile, iar apoi se aspiră. Este un insecticid total natural, deosebit de eficient împotriva puricilor. Poate fi răspândit în toate locurile în care trăiesc puricii:
• coșul animalului tău de companie (câine sau pisică);
• plinte;
• sub mobilier.
Uleiuri esențiale
Mai multe uleiuri esențiale sunt formidabile împotriva puricilor. Printre acestea: ulei esențial de lavandă, cuișoare, arbore de ceai (sau arbore de ceai), mentă, ulei de cedru sau chiar eucalipt. Mirosul și acțiunea lor moleculară îi vor îndepărta sau chiar ucide pe acești oaspeți nedoriți.
Pentru a scăpa de această insectă, există mai multe amestecuri. Primul presupune amestecarea a: două picături de ulei esențial de lavandă, șase picături de ulei esențial de arbore de ceai și două picături de ulei esențial de lămâie. Acesta poate fi pulverizat direct pe zonele infestate.
De asemenea, se recomandă amestecarea a 100 de picături de ulei esențial de arbore de ceai cu 100 de picături de ulei esențial de lavandă, 50 de picături de ulei esențial de cuișoare, 50 de picături de ulei esențial de lemongrass și, în final, 25 ml de alcool farmaceutic modificat. Pune amestecul într-un spray și poți pulveriza direct pe textile.
Plante care te scapă de purici
Unele plante vor avea un efect respingător asupra puricilor. Acesta este în special cazul plantei numită pennyroyal, care poate fi plasată în interiorul și în afara casei tale. Dacă nu este posibil să-l găsești, menta poate avea un efect similar. Crizantemele sunt „urâte” de purici, la fel ca lavanda sau rozmarinul.
Rozmarin
Rozmarinul este un produs excelent pentru controlul puricilor. Se pisează rozmarinul cu pelin, fenicul și mentă într-un mojar, iar această pudră se împrăștie pe suprafețele din casă. Atenție, rozmarinul este un repelant natural, nu te va ajuta să scapi de purici, dar îi va ține la distanță.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.