Cum rămâi conectată cu copilul tău la adolescență? Trucuri de la dr. Laura Markham

Ramona Dinescu
mama si fiica

A fi conectată cu copilul tău este una dintre principalele obiective ale oricărei mame. Laura Markham ne explică cum putem reuși asta.

Părinții adolescenților au mereu această problemă: cum să rămână conectați cu copilul lor. A fi conectată cu un adolescent presupune mult efort și multă putere de concentrare, dar și numeroase sacrificii pe care trebuie să le faci. Laura Markham le explică pas cu pas:

1.       Ascultă-l dacă vrei să fii conectată cu copilul tău!

Acordă atenție mare celor spuse de copilul tău adolescent. Adolescenții comunică adesea mult mai mult decât ceea ce pare că scot pe gură. Citește printre rânduri și fii atentă la tonul folosit, dar și la limbajul trupului.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Cartea Laurei Markham Părinți liniștiți, copii fericiți este disponibilă aici.

2.       Crează ritualuri pentru a putea fi conectată cu copilul tău

Poți insista pentru un pupic în schimbul unui joc pe computer, sau poți face un ritual din a ieși la o pizza împreună o dată pe săptămână. Sau poți merge împreună cu fiica ta la manichiură. Găsește activități care funcționează și fă-le să se întâmple regulat pentru că adolescentul tău le va accepta și le va aștepta și se va baza pe aceste momente de conexiune între voi.

3.       Fii bordajul lui

Dacă ești o bună ascultătoare, copilul tău îți va împărtăși problemele lui. El nu vrea să iei atitudine și să-i rezolvi problemele deoarece acest lucru îl face să se simtă incompetent și dependent. Vrea doar să-l asculți și să-i pui unele întrebări astfel încât el să-și poată sorta sentimentele și gândurile pentru a găsi cea mai bună soluție.

4.       Compătimește-l legat de temele pe care le are de făcut

Este mult mai ușor dacă cineva măcar apreciază faptul că lucrează din greu la școală și apoi acasă, încă mai are teme de făcut. Oferă-te să-i editezi compunerile sau să îi verifici tema la mate. Iar dacă îi mai aduci și o gustare sau un suc, îi va topi inima.

5.       Pentru a rămâne conectată cu copilul tău, întreabă-l în fiecare zi „ce ai făcut azi?”

Adolescenții pot fi supravegheați, însă faptul că îl întrebi în fiecare zi cum a fost ziua lui, la școală, la alte activități extra școlare, îi demonstrează că te interesează. Pune întrebări specifice pentru a primi răspunsuri reale.

6.       Îmbrățișează-l zilnic ca să rămâi conectată cu el

Indiferent de cât suntem de mari, fiecare avem nevoie de atenție regulată și dragoste din partea celor pe care îi iubim. Dacă-ți îmbrățișezi adolescentul și îi spui că-l iubești, este calea cea mai ușoară pentru a rămâne conectată cu el.

7.       Dacă nu vrea să-l îmbrățișezi, poți să-i faci masaj la picioare

Cine refuză așa ceva? Și este o ocazie excelentă să vorbiți.

8.       Fii prezentă la evenimentele lui

Activitățile de după școală reprezintă o mare parte din viața unui adolescent, așa că a fi interesată de hobby-urile lui reprezintă o modalitate excelentă de a rămâne conectată cu el. Fă-ți timp să apari acolo unde e nevoie, însă nu te duci ca să-l ajuți sau ca să-l critici. Doar felicită-l.

9.       Organizați o excursie împreună

Simplul fapt că plecați împreună cu mașina undeva este un mod excelent de a rămâne conectați. Lasă-l pe el să pună muzică, chiar dacă ție nu-ți prea plac gusturile lui. Este ceva despre care chiar puteți discuta.

10.   Trimite-i mesaje și vei rămâne conectată cu el

Ai putea să-l suni, însă îl vei face să se jeneze în fața prietenilor. Îi scrii și nimeni nu va ști cu cine conversează.

11.   Mușcă-ți limba dacă vrei să fii conectată cu copilul tău

Adolescentul tău nu e perfect și va face greșeli. Dar, cu cât comentezi mai mult, cu atât va simți că nu-l iubești, chiar dacă îi spui că nu e așa. Uneori poți face sugestii, dar, pe cât posibil, mușcă-ți limba și nu spune nimic.

12.   Poți organiza o mică petrecere pentru el și prietenii lui

Asta chiar face doar o mamă cool. Însă implică-l în organizare, în alegerea meniului, pentru că astfel va învăța și cum se face și vei arăta că este mare și te poți baza pe el.

13.   Lasă-l să-și invite un prieten în excursiile cu familia

Din nou, o familie modernă va aprecia acest sfat. Iar adolescentul tău, cu atât mai mult va aprecia aceastp inițiativă. În plus, vei avea și tu nevoie de liniște, iar el va fi ocupat cu prietenul lui.

14.   Faceți sport împreună

Dacă îi place să alerge sau să facă alt sport, îl poți întreba dacă poți să-l însoțești.

15.   Rămâneți conectați uitându-vă la filme împreună

Un film pe care îl alegeți împreună și niște popcorn, ce ocazie mai bună puteți găsi? Atenție însă că nu mai e mic și poate să se uite și la filme care ți se par violente.

16.   Faceți treburile casnice împreună ca o modalitate de a rămâne conectați

Cum? Ei bine, îi poți povesti cum a fost când te-ai mutat singură și cum a trebuit să te descurci cu treburile casnice. Va aprecia și va dori să ajute și să învețe cum se fac unele lucruri.

17.   Cumpără bilete pentru a merge împreună la un meci sau la un concert

Nu toți adolescenții vor gusta asta, dar nu strică să încerci. Dacă nu merge și nu merge, oferă-te să mai invitați un prieten de-al lui. Sau, de ce nu, să mergeți cu cortul.

18.   Dacă vrei să rămâi conectată cu copilul tău, nu-l compara cu frații, verișorii sau prietenii lui

Comparația, în general nu le face bine copiilor. Este calea sigură spre frustrare și spre a se închide în carapacea lor.

19.   Lasă-l să fie liber

E normal ca la vârsta adolescenței să vrea să meargă într-un club, să vrea să meargă la o petrecere sau să aibă o întâlnire. Trebuie să-l lași, chiar dacă ești îngrijorată. Mai bine, așează-te jos și pune-i câteva întrebări legate de planurile pe care le are.

20.   Vorbește-i despre sex și despre relații

Părinții trebuie să realizeze că adolescenții din ziua de azi află informații despre sex tot mai devreme. În loc să-i pui centura de castitate, mai bine vorbești despre asta, îi explici ce se poate întâmpla și nu ar strica să-i povestești câte ceva din viața ta sexuală din adolescentă.

21.   Amintește-i cât este de special pentru a rămâne conectată cu el

Nu trebuie să-l complimentezi zilnic, însă, ocazional îi poți spune că ești foarte mândră de el, de personalitatea lui unică și că ți se pare că este o persoană foarte specială. Acest lucru îi va crește încrederea în sine și stima de sine.

22.   Iubește-l necondiționat și vei rămâne conectată cu copilul tău.

Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a construi o relație sănătoasă și de încredere, însă fiecare călătorie este diferită. Din moment ce nu-i poți planifica viața copilului tău, poți doar să-l iubești și să-l susții necondiționat, indiferent de ce greșeli face.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Cartea Laurei Markham Părinți liniștiți, copii fericiți este disponibilă aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa