Cum ne pregătim casa pentru a preîntâmpina accidentele copiilor

TOTUL DESPRE MAME

Orice părinte a observat talentul pe care îl au copiii pentru accidente de toate felurile. Din fericire, putem să ne asigurăm că accidentele grave nu vor face parte din portofoliul copilului nostru asigurându-i un mediu propice creşterii fără „buba”.

Bebeluşii cad pentru că au capul mult mai greu comparativ cu restul corpului şi încă nu se ţin foarte bine pe picioare, plus că au tendinţa să se caţere pe tot ce văd.

Căzăturile sunt cea mai frecventă cauză a accidentărilor pentru orice grupă de vârstă. Pe măsură ce bebeluşii şi copiii sunt din ce în ce mai mobili, căzăturile sunt şi ele din ce în ce mai prezente în viaţa celui mic.

Loviturile şi rănile în cazul copiilor apar des şi subit pentru că adulţilor le e destul de greu să-şi dea seama cât de repede dezvoltă cei mici aptitudini noi. Cel mai util lucru în acest caz este să stai cu ochii pe cel mic ca să vezi ce lucruri noi a mai învăţat, prin ce locuri mai ajunge şi cum ajunge acolo. Apoi, după ce ai observat care este spaţiul lui de desfăşurare, poţi să ajustezi casa în care trăiţi pentru noile aptitudini şi plăceri ale copilului. Dacă îl înţelegi pe cel mic şi îi anticipiezi paşii pe care îi urmează în dezvoltare, o să fii mereu cu un pas înainte şi vei putea planta măsuri de siguranţă fără a-i îngrădi libertatea şi fără a-i tăia aripile de mic explorator.

Există câţiva factori importanţi de care depinde gravitatea accidentelor:

  • Înălţimea de la care cad: cu cât e mai mare, cu atât e mai periculoasă. Copiii sub cinci ani nu ar trebui să aibă acces la înălţimi mai mari de 1,50 m, iar copiii un pic mai mari nu ar trebui să aibă acces la înălţimi de peste doi metri.

 

  • Pe ce cad: suprafeţele tari cum ar fi betonul, cimentul sau gresia sunt mult mai periculoase decât suprafeţe mai moi cum ar fi iarba, de exemplu. O saltea sau o suprafaţă moale pusă sub suprafața de joacă este o soluţie bună pentru a atenua căderea. Aceste zone tampon ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 30 de cm.

 

  • Ce ating în cădere: margini ascuţite ale mobilei, măsuţe şi paturi. Toate aceste obstacole ar trebui să stea la loc ferit şi să nu fie în raza de acţiune a copiilor.

 

Căzăturile fac parte din procesul de creştere al celor mici. Datoria noastră este să le preîntâmpinăm pe cele care ar putea să aibă rezultate grave. Noi vă dăm câteva sfaturi:

 

Mobila

Copiii sunt supuşi riscului accidentelor încă de când sunt bebeluşi şi nu-şi pot controla mişcările. Dacă cel mic este pe suprafeţe cum ar fi masa de lucru sau pe pat, ţine o mână pe el tot timpul. Până într-o zi când o va face pur şi simplu, nici nu ştii că se poate rostogoli, acţiune care poate duce la o accidentare uşoară.

Asigură-te că toate piesele de mobilier sunt bine prinse bine şi ţepene. Cel mic nu trebuie să poată trage de masă şi aceasta să pice şi să-l lovească. E posibil să fie nevoie să ancorezi mobila de perete sau să o legi cumva bine astfel încât să nu reprezinte un pericol. Pune lucrurile de care are nevoie micuţul pe raftul de jos ca să ajungă uşor la ele şi să nu fie tentat să se caţere până în vârf după ele.

Mută piesele de mobilier din aria de acţiune a celui mic şi pune-le undeva unde să nu-l potă răni pe micuţ. Dacă mobila nu poate fi mutată, acoperă colţurile cu spumă sau cu protecţii speciale.

 

Geamuri, sticlă şi balcoane

Geamurile trebuie să fie închise sau securizate ca cel mic să nu alunece şi să cadă. De asemenea, e indicat să muţi masa, plantele şi scaunele de lângă geam ca micuţul să nu fie tentat să se caţere şi să se uite pe geam.

Dacă ai uşi de sticlă, pune nişte autocolante pe ele ca să le observe cel mic sau pune nişte plante ceva în faţa lor.

Când sunt pe balcon, copiii ar trebui supravegheaţi constant. Fă un sistem de protecţie în jurul marginilor balconului şi asigură-te că nu există obiecte pe care micuţul se poate căţăra.

 

Măsuri generale de siguranţă şi precauţie

Strânge toate jucăriile înainte să mergeţi la culcare ca să nu se împiedice nimeni de ele în drumul spre baie, noaptea.

Şterge cât poţi de repede tot ce se varsă pe podea ca să nu alunece niciun membru al familei.

Foloseşte sisteme anti derapante pentru covor sau carpete ca micuţul să nu alunece când aleargă prin casă.

Instalează mecanisme de siguranţă pentru scări ca să-l împiedici pe cel mic să se plimbe pe scări nesupravegheat, cel puţin până când se pricepe la mers şi poate să le urce şi să le coboare.

Nu-l lăsa pe cel mic să stea în picioare când face băiţă. Acesta este un loc foarte alunecos în care poate cădea uşor.

Verifică de mai multe ori casa şi gândeşte ca un copil. Tot ce-ţi poate servi la căţărat sau la escaladat şi e un adevărat pericol deghizat trebuie securizat sau mutat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa