Cum faci vizita la ginecolog mai plăcută

Andreea Popa
cum-faci-vizita-la-ginecolog-mai-placuta-totul-despre-mame

Ok, poate că „plăcută” nu e chiar termenul potrivit. Mai puţin stresantă, să zicem.

Nu cred să existe vreo femeie care să aştepte cu drag controlul ginecologic. E la fel ca şi cu epilatul sau cu vizita la socri – e un lucru pe care-l faci pentru că trebuie.

Totuşi, vizita la ginecolog nu trebuie să fie un Bau-Bau atât de mare. Iată câteva sfaturi pentru ca toată experienţa să fie cât mai puţin stresantă.

E important când îţi faci programarea

În primul rând, ar trebui să-ţi faci programarea undeva la mijlocul perioadei dintre menstruaţii, pentru a nu te trezi cu surprize neplăcute exact în acea zi. Nu doar că sângele poate altera rezultate unui test Papanicolau, dar nu e un moment în care să îți facă plăcere să fii consultată.

Apoi, dacă este posibil, fă-ţi programarea pentru prima oră, dimineaţa, astfel încât tu să fii printre primele paciente. Să aştepţi nu e niciodată amuzant. Iar dacă e vorba şi despre un eveniment stresant, aşteptarea e cu atât mai grea. Şi se ştie că, în general, programările nu durează niciodată exact atât cât ar trebui, iar astfel se ajunge deseori la decalaje mai mari de o oră.

Dacă medicul tău ginecolog nu consultă decât după-masă, atunci nu te programa chiar prima. S-ar putea să nu poată ajunge la timp la cabinet din cauza unei operaţii care să dureze mai mult decât a anticipat. Astfel, dacă eşti a doua sau a treia pacientă, poţi suna înainte de a ieşi din casă şi să vezi dacă medicul a ajuns la timp la cabinet sau nu. Dacă el a întârziat 30 minute la cabinet, mai bine stai şi tu jumătatea aceea de oră pe acasă sau prin oraş, decât într-o sală de aşteptare, oricât de drăguţ ar fi ea decorată.

Dacă ai totuşi de aşteptat, fii pregătită să-ţi umpli timpul cu ceva plăcut. Indiferent că sunt reviste, muzică sau un smartphone cu bateria 100% încărcată, important este ca aşteptarea să nu-ţi producă (şi) mai mult stres.

Îmbracă-te pentru a te putea dezbrăca

Totul este mult mai simplu şi mai puţin jenant dacă nu ai multe haine pe tine, pe care să încerci să le dai jos într-un timp cât mai scurt. O rochiţă pe care o poţi ridica sau o pereche de blugi şi-un tricou vor fi mult mai practice decât un body sau o pereche de ciorapi-pantalon.

Fără duşuri intravaginale

Bineînţeles că vei dori să faci un duş înainte de vizita la ginecolog. Dar nu apela la duşurile intravaginale, cel puţin nu cu 24 de ore înainte de examen. De asemenea, nu folosi cu 24 de ore înainte nici ovule intravaginale sau creme vaginale, şi nici măcar tampoane interne. Din nou, rezultatele testelor ar putea fi afectate.

Medicii spun chiar că ultimul duş înainte de examenul ginecologic ar trebui să aibă loc cu câteva ore în urmă, pentru a nu dezechilibra PH-ul vaginal. Însă acest lucru nu este de obicei o problemă, dacă luăm în considerare timpul pierdut în trafic şi mai apoi în sala de aşteptare.

Relaţiile intime înainte de control

Aici, părerile sunt împărţite. Unii medici recomandă să nu ai relaţii intime cu o zi înainte de examenul ginecologic, pentru a nu afecta rezultatele testelor. Alţii spun că, atât timp cât nu este vorba despre lubrifianţi sau spermicide introduse în vagin, nu e nicio problemă, datorită tehnicilor mai recente de recoltare. Pentru mai multă siguranţă totuşi, poate că ar fi mai bine să te abţii de la a întreţine relaţii intime cu o zi înainte de examenul ginecologic.

Vino cu lista de întrebări

Vizita la ginecolog este oricum neplăcută. Dacă mai şi începi să te bâlbâi, căutând sinonime plastice pentru „scurgeri urât mirositoare”, momentul ar putea deveni şi mai jenant. Fă-ţi în schimb de acasă o listă cu întrebări sau cu problemele care te deranjează. S-ar putea să descoperi că, citindu-le, îţi este mult mai simplu. Iar în acest fel eşti sigură şi că nu uiţi să-i menţionezi doctorului tot ceea ce doreai.

În rest, nu trebuie să faci nimic special înainte de examenul ginecologic. Poate doar să ai grijă să-ţi goleşti vezica, pentru a te simţi mai confortabil. Şi să nu uiţi că, pentru medicul ginecolog, consultaţiile sunt o rutină şi nu au nimic atât de jenant cum ni se pare nouă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa