Cu ochii în patru: cum afectează stilul de viață vederea copilului

Veronica Guzun, redactor
miopia la copii

De obicei, părinții cu vederea slabă trăiesc cu următoarea dilemă: va fi și copilul meu miop? Pot să evit cumva această problemă?

Miopia este cel mai frecvent defect al vederii. Dacă e mică, problemele sunt și ele mici, dacă progresează și atinge valori ridicate, aceasta poate duce la schimbări ireversibile ale vederii si limitează considerabil activitățile sociale și fizice ale copilului, conform site-ului pentru părinți ivona.bigmir.net/deti.

În cazul în care ambii părinți sunt miopi, există un risc mai mare ca și copiii să-i moștenească. Totuși, avem o veste bună. Cauza exactă a miopiei este încă studiată, iar factorul ereditar, deși semnificativ, nu este singurul.

Oricât de paradoxal ar suna, cea mai bună metodă de a evita degradarea vederii este plimbarea în aer liber. Studiile recente au arătat că expunerea prelungită la aer liber reduce riscul sau încetinește ritmul de dezvoltare a miopiei la copii.  

Iată și câteva dovezi:

În luna august 2008, cercetătorii din Australia au publicat rezultatele unui studiu de amploare Sydney myopia study. La acesta au participat aproximativ două mii de copii de șase ani și de 12 ani, selectați aleatoriu din 51 de școli din Sydney.

După doi ani, copiii care au petrecut perioade îndelungate afară aveau o rată de miopie considerabil mai mică decât cei care au pretrecut mai puțin timp în aer liber. În același timp, rezultatele nu erau influențate de moștenirea genetică a copiilor sau dacă aceștia citeau și studiau mult. Copiii activi fizic, implicați în jocuri în aer liber sau doar plimbări, au prezentat cele mai mici rate de creștere a miopiei.

Așadar, cu părinți miopi sau nu, dacă doriți să salvați vederea copiilor, lăsați-i să petreacă mai mult timp afară.

Studiul nu s-a oprit aici. Intrigați de rezultate, oamenii de știință australieni au continuat să exploreze relația dintre expunerea la soare în copilărie și dezvoltarea miopiei la maturitate. La a doua etapă au luat parte 1,344 de persoane cu vârsta de 19-22 de ani.

Aceștia au completat un chestionar despre modul lor de viață în copilărie și în mod special despre timpul petrecut în aer liber. În plus, cercetătorii au folosit o metodă specială de fotografiere a ochilor prin care puteau să determine cantitatea de raze UV primtă de ochi pe parcursul dezvoltării. Rezultatele acestui studiu au arătat că acei copii care s-au zbenguit afară mai mult timp în primii ani de viață au avut mai puține probleme cu vederea când au crescut. Factorul ereditar și pasiunea pentu lectură nu au influențat rezultatele.

În cofirmarea celor de mai sus vine o cercetare daneză. În mai 2013, a apărut un studiu privind modul în care cantitatea de lumină naturală afectează dezvoltarea miopiei în rândul elevilor danezi. În Danemarca, cantitatea de lumină naturală variază semnificativ în funcție de sezon: 18 ore în timpul verii și numai șapte ore iarna.  Studiul a constatat că dezvoltarea miopiei depinde și de numărul de zile însorite pe an!

Nu uitați, fiecare oră în plus pe săptămână petrecută afară reduce riscul apariției miopiei cu 2% la copii.

Plimbare plăcută!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa