Unghii cu probleme la copii. Rosul unghiilor, semn de anxietate

Raluca Dumitrică
unghii cu probleme băiat care își roade unghiile
Sunteți îngrijorate din cauza unghiilor copiilor? Iată un articol din care puteți afla tot ce trebuie să știți despre unghii cu probleme.

Unghii cu probleme – Nu doar adulţii pot avea probleme cu unghiile, ci şi copiii!

Unghiile cu probleme nu sunt un motiv de îngrijorare rezervat adulţilor: rosul unghilor, unghii încarnate, exfolieri şi depigmentări ale unghiilor se întâlnesc la toate vârstele. Pentru că unghiile pot fi afectate de factori genetici, dar şi de obiceiuri din familie sau dobândite involuntar, haideţi să vedem cu ce probleme ale unghiilor se pot confrunta copiii noştri și cum le putem rezolva!

Unghii cu probleme. Ce boli le afectează:

Unghiile mici şi delicate cu care se nasc copiii se formează atunci când bebeluşul se află în burtica mamei, în perioada trimestrului doi de sarcină. O naştere prematură sau cu probleme, dar şi anumite medicamente pe care mama le-a luat în timpul sarcinii ori o cantitate mai mare de alcool ingerată de aceasta în cele nouă luni pot afecta unghiile copilului, provocându-le distrofii, pigmentări şi forme neobişnuite.

Există, totodată, o serie de boli ale unghiilor, mai mult sau mai puţin cunoscute, dar cu care mulţi dintre noi ne-am confruntat pe parcursul vieţii, încă de la vârste mici. Iată care sunt cele mai răspândite:

•    Petele mici de pe unghii pe care mulţi dintre noi le cunoaştem din copilărie sub denumirea de noiţe, dar poartă medical termenul de leuconichie, nu sunt un prilej de mers la cumpărături, cum se întâmpla odinioară, ci de acordat mai multă atenţie nivelului de zinc din organism (şi nu de calciu, cum se spunea odată). De altfel, ele mai pot apărea din pricina unui traumatism minor, dar, în cazul în care sunt foarte numeroase şi dese, pot fi şi un semn de ciroză.

•    Koilonichia este o altă boală a unghiilor, care se remarcă printr-un aspect de lingură a unghiilor. Unghiile se aplatizează la mijloc şi se întorc aidoma unei linguri către vârf, de unde şi diagnosticarea rapidă a acestei boli. Cauza ei pincipală este un deficit major de fier, dar pe lista factorilor declanşatori se mai numără afecţiunile renale sau tiroidiene.

•    Onicomicoza sau ciuperca unghiei este o infecţie fungică ce apare atât la unghiile de la mâini, cât şi la cele de la picioare. Se remarcă prin culoarea galbenă şi este uşor de identificat la copii, spre deosebire de adulţi, care ar putea pune acest colorit pe seama fumatului. Totodată, este bine de ştiut că în cazul în care copilul are această boală, cel mai probabil o are de la unul dintre părinţi, aşa că este bine ca la medic să meargă întreaga familie pentru a beneficia de tratament.

•    Liniile Beau sunt unul sau mai multe şanţuri transversale de pe suprafaţa unghiei. Dacă un bebeluş are la naştere pe fiecare unghie un astfel de semn, acest lucru ne indică faptul că a trecut prin stres intrauterin. La copiii mai mari, însă, liniile apar în urma unor traumatisme locale sau pot fi un semn de tulburare metabolică sau al unei infecţii grave.

Unghii cu probleme – unghiile încarnate

Ceva ce le dă destul de multă bătaie de cap copiilor sunt unghiile încarnate de la picioare, iar cel mai predispuse la astfel de probleme sunt unghiile de la degetele mari. Deşi în multe cazuri unghiile încarnate se transmit genetic, anumite traumatisme locale sau o încălţăminte care incomodează unghia pot duce la creşterea acesteia în interior şi la infecţii ale ei. Zona de lângă unghie se inflamează şi devine roşie la culoare, iar locul este dureros. Nu este exclusă nici apariţia unui abces local, ce va necesita ajutor specializat.

Un medic pediatru poate urmări periodic colţurile încarnate ale unghiei şi, în funcţie de situaţie, le va putea curăţa şi tăia la anumite intervale de timp, sugerând, totodată, remedii locale pe care părintele le poate aplica. Nu este recomandat ca părintele să taie şi să cureţe colţurile unghiilor încarnate, pentru că există posibilitatea ca problema să se agraveze, ci doar să-i taie copilului mereu unghiile cât mai drept, fără să insiste pe zona afectată.

Unghii cu probleme – Rosul unghiilor, un semn de anxietate şi stres

O altă problemă destul de des întâlnită la copii este rosul unghiilor. Această practică adesea inconştientă, care poate începe ca un obicei ocazional şi care se transformă într-un gest aproape automat şi extrem de des, are mai multe cauze. Copilul care îşi roade unghiile poate face acest lucru din pricina stresului, a anxietăţii, a curiozităţii sau a plictiselii, dar şi pentru că imită comportamentul altei persoane.
Specialiştii au încadrat rosul unghiilor la categoria ticurilor nervoase, categorie în care se mai află atât de familiarele răsuciri de şuviţe, pocnitul degetelor şi al încheieturilor, suptul degetului sau scrâşnitul dinţilor. Partea proastă este că mulţi dintre copiii care îşi rod unghiile ajung să facă acest lucru şi la vârsta adultă, iar obiceiul duce la deformarea unghiilor care par, în unele cazuri, smulse din făgaşul lor.
Ca acest obicei să înceteze, este important că părintele să vadă ce anume îl declanşează. Odată identificată cauza, se pot face paşi mici atât înspre soluţionarea acesteia, cât şi spre eliminarea recurgerii la rosul unghiilor pentru autoliniştirea copilului.

Unghii cu probleme – Culoarea şi aspectul unghiilor ne spun multe despre sănătatea noastră

Se spune că unghiile sunt un indice al sănătăţii noastre, aşa că nu ignoraţi semnalele pe care acestea ni le transmit. Culoarea lor este unul dintre motivele pentru care ar trebui să facem urgent o vizită la mediul dermatolog. Astfel, unghiile foarte deschise la culoare ne pot spune că persoana respectivă suferă de anemie, are probleme cu ficatul sau e subnutrită, culoarea galbenă a unghiilor poate fi dată de o ciupercă, de diabet ori de probleme ale plămânilor, nişte unghii albicioase cu extremitatea mai închisă la culoare sunt un semn de majore probleme ale ficatului, în timp ce unghiile cu aspect vineţiu pot să ne spună că există un deficit de oxigen în organism sau nişte probeme cardiace.

Aspectul unghiilor este iarăşi un lucru de care ar trebui să ţinem cont. Unghiile care se exfoliază uşor pot avea printre cauze probleme ale tiroidei sau o ciupercă, cele care prezintă asperităţi sau neregularităţi ne pot duce cu gândul la psoriazis sau artrită, în timp ce dungile constante de culoare închisă pe unghii, asemănătoare loviturilor sau unor alte traumatisme locale, pot fi semne ale unei mari probleme de sănătate care necesită o vizită urgentă la doctor. De aceea, nu mai aşteptaţi când vedeţi ceva neobişnuit cu unghiile copilului vostru şi programaţi cât de repede posibil o consultație la mediul dermatolog.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa