Jocurile pe calculator

TOTUL DESPRE MAME

 

Îmi amintesc că undeva, prin anii ’90, mama ne repeta îngrijorată în fiecare zi aceleaşi cuvinte: „Toată ziua aţi sta în faţa televizorului! Voi nu mai faceţi şi altceva?” Acum îmi dau seama că mama nu exagera deloc. Am fi stat pe canapeaua din faţa televizorului toată ziua! Din punctul nostru de vedere, al copiilor, era pură distracţie. Mă surprind deseori zâmbind şi gândindu-mă ce s-ar fi făcut biata mama astăzi, văzându-şi copiii de patru-cinci ani stând în faţa computerului zilnic, mai mult timp decât am stat noi cu ani în urmă în faţa televizorului. Aşa că am încercat să răspund unor posibile întrebări pe care mama mi le-ar pune, îngrijorată:

 

De la ce vârstă îmi pot lăsa copilul să se joace pe calculator?

Specialiştii recomanda părinţilor să evite expunerea la jocurile pe computer (de pe CD, DVD sau Internet) a copiilor mai mici de trei ani. Deşi jocurile dedicate grupei de vârsta 1 – 3 ani nu reprezintă în sine ceva rău, experţii atenţionează că la vârste atât de mici copiii îşi dezvoltă mult mai bine abilităţile utilizând jucării reale în locul celor virtuale. La această vârstă, interacţiunea socială cu alţi copii sau cu adulţii este de asemenea de preferat. Nu te grăbi aşadar să-ţi familiarizezi copilul cu jocurile pe calculator. Le va descoperi singur mai târziu.

 

Cât timp este bine să îl las să folosească computerul?

Nu există un răspuns precis la această întrebare. În stabilirea limitelor trebuie să ţinem cont în primul rând de vârsta copilului. Copiii mai mici se vor opri de bună voie atunci când obosesc sau când se vor plictisi, însă, în general, se recomandă o oră, maxim două ore zilnic de “ecran”, adică atât computre, cât şi televizor.

 

Jocurile pe calculator îi vor dezvola copilului un comportament agresiv?

În general, fetiţele vor prefera jocurile care mizează pe fantezie şi poveste, culori şi muzică, în timp ce băieţeii vor deveni fani ai jocurilor de strategie, care presupun depăşirea unor obstacole sau învingerea unor inamici. În acest caz, teama părinţilor faţă de posibilitatea în care copilul ar manifesta un nivel crescut de agresivitate este justificată, însă poate fi vorba doar de “diferenţa dintre generaţii”. Unele studii releva că jocurile pe calculator nu au ca rezultat creşterea nivelului de agresivitate în viaţa reală. Ceea ce observă însă şi îi îngrijorează pe părinţi este o tensiune nervoasă legată de insuccesul într-o “misiune” sau nereuşita în a depăşi un anumit “nivel”, tensiune care poate genera comportamente deranjante la copiii noştri. Trebuie făcută însă distincţia între surescitare şi agresivitate. Ceea ce se poate întâmpla însă şi nu este deloc de dorit este creşterea toleranţei faţă de evenimentele negative din viaţa reală.

 

În timp, copilul meu va ajunge să confunde lumea reală cu cea virtuală?

În cazul copiilor foarte mici nu putem oricum vorbi de o distincţie clară între fantezie şi realitate şi acesta este un motiv în plus pentru care nu se recomandă jocurile virtuale copiilor cu vârste de sub trei ani. În general, însă, un astfel de pericol nu există decât în cazul copiilor fragili din punct de vedere psihoemoţional şi care manifesta tendinţe de retragere din lumea reală înainte de a deveni pasionaţi de acest tip de jocuri. Pentru astfel de copii este recomandată precauţia părinţilor faţă de expunerea lor jocurile pe calculator.

 

Jocurile pe computer creează dependenţă?

Aceasta este tema principală a părinţilor atunci când vine vorba de jocurile pe calculator: dacă micuţul va deveni dependent? Înainte de a ne panica, trebuie să coborâm cu picioarele pe pământ: jocurile pe computer sunt un mod de a te distra şi oare nu am făcut şi noi în viaţa lucruri mai puţin “serioase”, dar distractive, deseori de scurtă durata? Dacă ne răspundem cu sinceritate la această întrebare ne va fi mult mai uşor şi mai empatic să abordăm problema dependenţei de calculator a copiilor noştri. Dar acest lucru nu înseamnă că ne relaxăm şi uităm că aceste jocuri au fost create pentru a dezvolta obisnuinţa şi pentru a-i ţine pe spectori cât mai mult în faţa calculatorului: „Încă un nivel! Încă un nivel!”

Numai părinţii sunt cei care pot stopa un comportament excesiv încă de la început stabilind limite clare în ceea ce priveşte timpul alocat şi perioada din zi în care copilul are voie la calculator: după masă, după ce şi-a terminat temele și niciodată în detrimentul timpului petrecut cu prietenii sau familia. Părinţii pot fi atenţi la câteva semne care trădează dependenta copilului de jocurile pe calculator:

  • Nu se poate dezlipi de computer în mod voluntar.
  • Are tendinţa de a creşte timpul petrecut jucându-se pe calculator.
  • Alege computerul în detrimentul activităţilor cu familia sau cu alţi copii.
  • Prezintă disconfort fizic: ochi uscaţi sau lăcrimare excesivă, dureri lombare sau dureri de cap.
  • Are tulburări de somn.
  • Nu se poate concentra la şcoală sau la teme.

 

Prin ce metode eficiente îi pot limita copilului timpul petrecut în faţa computerului?

Impunerea limitelor în ceea ce priveşte timpul alocat computerului său televizorului trebuie începută cât mai devreme. În acelaşi timp părinţii trebuie să fie atenţi şi să ofere copiilor alternative active de petrecere a timpului liber, aşa încât ei să nu ajungă doar din lipsă de altceva în faţa computerului.

  • Interdicţia totală nu reprezintă o alternativă. Fiind o măsură extremă, va atrage după sine frustrări şi revoltă. Este bine să se păstreze un echilibru şi să fie stabilită o limită de timp. Specialiştii avertizează că jocurile pe computer reprezintă deseori subiecte de discuţie între copii aşa încât interdicţia totală i-ar putea afecta dramatic viaţa socială.

 

  • Nu instala un computer în camera copilului! Din spatele uşii închise nu-i poţi gestiona cantitatea si calitatea timpului petrecut în faţa ecranului.

 

  • Regulile clare în privinţa utilizării computerului sunt esenţiale. Nu trebuie să uităm că, aşa cum ceea ce cu ani în urma puteam afla doar de la bibliotecă, astăzi găsim doar “la un click distanţă”, şi cum chatul este de asemenea o formă de socializare care funcţionează foarte bine, aşa şi jocurile pe calculator sunt varianta modernă a lui Nu te supăra frate. Toate acestea nu reprezintă un pericol atâta timp cât se păstrează un echilibru între activităţile “reale” şi timpul “virtual”.

 

  • Încearcă să înţelegi universul copilului tău. Roagă-l să îţi arate cum îşi petrece timpul din faţa calculatorului, ce jocuri preferă și de ce. În felul acesta poţi opri la timp eventualele activităţi nocive pentru el.

 

  • Propune-i şi alte activităţi atractive, împreună cu prietenii săi şi care să conţină pe cât posibil un element de noutate.

 

Care sunt principalele efecte negative?

Probabil că cel mai dureros lucru pentru părinţi este să îşi vadă copilul din ce în ce mai însingurat, cu imaginaţia populată doar de (super)eroi virtuali, cu care adesea se identifică, şi ignorându-şi prietenii reali. La această situaţie se ajunge însă în urma multor ore petrecute în faţa monitorului, de obicei cu mult peste limita celor maxim două recomandate zilnic. Nu doar viaţa socială a copilului este afectată în acest caz, ci şi sănătatea: tulburările de vedere, durerile de cap sau lombare, creşterea în greutate se număra printre efectele negative pe care le aduc cu sine orele petrecute în fața computerului. Oboseala asociată utilizării îndelungate poate avea ca rezultat probleme de somn sau scăderea randamentului şcolar.

 

Jocurile pe calculator au şi beneficii asupra copiilor?

Nu este dracul chiar aşa de negru şi nici jocurile pe calculator aşa de nocive. Astfel, în timpul jocului, copiii îşi pot dezvolta gândirea logică, reflexele şi atenţia distributivă. Pragurile şi probele peste care trebuie să treacă în timpul misiunii le sporesc perseverenţa şi, implicit, aduc cu sine încrederea şi stima de sine. Cum super-rezultatele sunt un prilej de laudă între prieteni, jocurile și victoriile virtuale devin pentru copilul tău un bun prilej de socializare şi de a-şi face prieteni noi.

 

  • Urmăreşte aici emisiunea pe aceeşi temă.

 

Copilul tău se joacă pe calculator? Câte ore pe zi?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa