La categoria condimente interzise pentru copii intră toate acele condimente sub formă de sosuri pe care ei le adoră.
Câteva semințe de chimion, un praf de scorțișoară, puțin busuioc uscat, salvie, coriandru, sunt câteva dintre condimentele clasice care dau un gust bun mâncărurilor, mai ales atunci când sunt combinate bine. Dar nu acestea sunt interzise, nici măcar piperul, nici măcar boiaua sau ardeiul iute, dacă sunt folosite în cantități foarte mici pentru prepararea alimentelor copilului.
Vorbim însă de alte condimente, toate sub formă de sosuri, condimente pe care cei mici le adoră și care sunt adevărate otrăvuri:
- ketchup,
- muștar,
- maioneză
- sos barbeque,
- sosul de soia,
- sosul iute
- sau sosurile de brânză folosite ca dressing.
Dacă ne gândim bine, ni se pare că ketchup-ul și cartofii prăjiți au fost făcuți unul pentru altul, la fel și sushi și sosul de soia. Parcă nu merge unul fără celălalt. Și dacă ne gândim că o lingură nu o să ne omoare, avem perfectă dreptate. Dar o lingură azi, o lingură mâine și tot așa, din fragedă pruncie până la finalul vieții, nu e greu să ne imaginăm unde va fi acest final. Și pe lângă probleme de sănătate, ar trebui să vorbim, în egală măsură și de probleme de creștere în greutate atunci când consumăm astfel de condimente.
O lingură cu sos de maioneză aduce un plus de 11 grame de grăsimi, 100 de calorii și 80 de grame de sodiu. Judecați voi dacă e mult sau puțin. E vorba de o lingură de maioneză pe care o adăugăm la pui prăjit sau cartofi prăjiți sau mai știu eu ce burger preferat de copil.
Probabil vom răguși de cât am tot avertizat și cât o vom mai face: trebuie să învățăm să citim etichetele. Ca să fie mai ușor, occidentalii au găsit o modalitate de notare cu calificative a alimentelor, de la A la F. Alimentul pe a cărui etichetă este marcată litera A este cel mai sănătos și are cele mai multe substanțe nutritive.
Jurnaliștii de la The Huffington Post au făcut un clasament și pe baza informațiilor culese de la nutriționiști au explicat ce conține fiecare sos și cu ce poate fi înlocuit.
Acest condimente sunt de evitat de către orice persoană, însă copiilor ar trebui să le fie total interzise.
Condimente interzise copiilor: ketchup
Are calificativul literei C pe etichetă (puține calorii, cantitate mică de carbohidrați, cantitate mică de grăsimi saturate/trans, conține cantitate mare de zahăr și sare).
Încearcă să-i oferi copilului mai bine un sos salsa făcut în casă sau un ketchup făcut în casă cu o cantitate mai mică de sare și zahăr.
Condimente interzise copiilor: muștar
Este catalogat cu litera B pentru că este sărac în calorii, în carbohidrați, în grăsimi saturate și trans, în zahăr, dar are conținut mare de sare. Însă, poate mai important decât atât, conține câteva E-uri de care ar trebui să ne ferim. Din păcate, nu prea poate fi găsit un înlocuitor în casă așa că cel mai bine ar fi să renunțăm definitiv la el sau să-l folosim doar de câteva ori pe an.
Condimente interzise copiilor: sos de soia
Este sărac în calorii, în carbohidrați, nu conține zahăr adăugat, este sărac în grăsimi saturate/trans, însă are un conținut extrem de mare de sodiu (este încadrat la categoria C).
Două linguri de sos de soia oferă unui adult o cantitate mai mare de sodiu decât necesarul pentru o zi întreagă. Încercați să-l folosiți cât mai rar și atunci alegeți varianta unui sos de soia sărac în sodiu, chiar dacă este mult mai scump.
Condimente interzise copiilor: maioneza
Sosul de maioneză este sărac în carbohidrați, nu are zahăr, nu are foarte multe grăsimi saturate/trans, dar are extrem de multe calorii (este încadrat la categoria D).
Acest aliment nu are ce căuta în dieta copiilor, iar dacă te gândești să alegi varianta low-fat, aceasta are un conținut extrem de mare de sare și nu ai rezolvat nimic. Poți încerca o maioneză făcută în casă, dar și aceasta conține extrem de mult ulei, ceea ce nu este recomandat nici unui om.
Condimente interzise copiilor: Sos Barbeque (BBQ)
Nu conține multe calorii și nici grăsimi, dar are cantități enorme din restul: sare și zahăr și multe calorii (este încadrat la categoria D).
Citește eticheta sosului pe care dorești să-l cumperi pentru preparatele pe care le vei face la grătar și poate ajungi la concluzia că poți face un sos în casă, sărac în calorii, în sare și în zahăr.
Condimente interzise copiilor: sosul iute
Copiii mei sunt înnebuniți după așa ceva și nu reușesc să-mi amintesc când și în ce împrejurare au gustat prima dată pentru că la noi în casă nu există așa ceva. Este clasificat cu litera C pentru că are un conținut extrem de mare de sare. Vă recomand mai degrabă puțin piper cayene sau un sos salsa cu piper cayene pentru a „îndulci” puțin aroma mâncărurilor.