Chisturile mamare – simptome, tratament, complicații

Ramona Dinescu
chisturile mamare

Chisturile mamare sunt, de fapt, niște formațiuni umplute cu lichid, ce se dezvoltă în interiorul sânilor și, până la un punct, sunt absolut normale. De obicei, nu sunt formațiuni canceroase și nu necesită tratament dacă nu crează disconfort sau nu sunt dureroase.

Majoriatea dintre noi putem avea unul sau mai multe chisturi mamare la unul sau la ambii sâni. Aceste formațiuni sunt descrise ca niște noduli rotunzi sau ovali, cu margini distincte. De obicei, un chist mamar se simte la pipăit ca o boabă de strugure sau ca un balon umplut cu apă. Uneori se poate simți că are o consistență fermă. Nu este nevoie de tratament decât dacă crează disconfort iar, conform Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, chisturile mamare sunt destul de des întâlnite la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani.

Ce manifestări au chisturile mamare?

Chisturile mamare pot fi întâlnite la orice vârstă și se pot manifesta astfel:

  • La pipăit se poate simți un nodul cu margini distincte, ușor mobil, cu formă rotundă sau ovală.
  •  Secrețiile mameloanelor pot fi incolore, de culoare galben pai sau maronii.
  •  Dureri și disconfort în zona în care se află nodulul.
  • Creșterea în dimensiuni a nodulului și întărirea acestuia chiar înainte de ciclul menstrual.
  • Scăderea în dimensiuni a nodulului și a celorlalte simptome imediat după menstruație.

Când să consulți un medic?

Prezența unui chist mamar nu crește riscul apariției cancerului de sân, notează specialiștii. Însă, prezența unui chist poate îngreuna treaba medicului atunci când verifică apariția altor noduli sau evoluția celor deja existenți.

Trebuie să știi că, la pipăit, adesea, se simt unii noduli la sâni, însă, dacă simți că au apărut unii noi sau că persistă după menstruație sau că s-au mărit, ar fi cazul să ceri sfatul unui medic cât mai repede.

De ce apar chisturile mamare?

Fiecare sân conține lobi de țesut glandular, aranjați ca petalele unei margarete. Lobii sunt împărțiți în lobuli mai mici care produc laptele în timpul sarcinii și alăptării. Țesutul de susținere care dă forma sânului este format din țesut gras și țesut conjunctiv fibros. Chisturile mamare apar ca un rezultat al acumulării lichidului în interiorul glandelor de la nivelul sânilor. Ele pot fi definite după mărime ca fiind microchisturi (prea mici pentru a fi simțite, dar vizibile la mamografie sau ecografie) și macrochisturile (suficient de mari ca sa poată fi simțite și pot crește până la 2,5 – 5 cm în diametru).

Experții nu cunosc exact cauza apariției chisturilor mamare. Acestea se pot dezvolta ca un rezultat al modificărilor hormonale apărute în urma menstruației lunare. Unele mărturii sugerează că excesul de estrogen din organismul femeii poate stimula țesutul mamar și poate contribui la apariția chisturilor.

Orice suspiciune ar trebui să te trimită la un consult de rutină, iar apoi pe baza rezultatelor imagistice să te adresezi unui specialist.

Prima evaluare se va axa pe istoricul tău medical. Apoi va trebui să-i spui medicului care sunt simptomele, dacă sunt relaționate cu menstruația și care sunt medicamentele pe care le iei.

Tratamentul chisturilor mamare

În cazul chisturilor simple, nu este nevoie de tratament, deoarece acestea sunt umplute cu lichid și nu prezintă niciun fel de simptom. Evident, acest lucru se stabilește după evaluarea medicală. Dacă, însă, chistul persistă sau se simte diferit în timp, atunci este cazul să apelezi din nou la medic pentru una din următoarele proceduri:

Aspirația cu ac fin este o procedură ce poate diagnostica și trata chistul mamar. Medicul introduce sub ghidaj ecografic un ac foarte fin cu care absoarbe lichidul din nodul.

Dozajul hormonal se folosește pentru a regla ciclul menstrual și pentru reducerea recurenței chistului mamar. Din cauza efectelor adverse, această terapie se recomandă doar femeilor cu simptome severe.

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unui chist mamar este necesară doar în anumite circumstanțe neobișnuite. Este recomandată în cazul în care un chist reapare de la lună la lună sau dacă acesta conține lichid de culoarea sângelui sau prezintă alte semne alarmante.

Ce poți face acasă?

Pentru a reduce disconfortul asociat cu chistul mamare, ai putea găsi folositoare sfaturile de mai jos:

  • Poartă un sutien de susținere a sânului, mai ales dacă chistul este dureros.
  •  Aplică comprese reci sau calde pe sân pentru a îndepărta durerea și disconfortul.
  • Evită cafeina. Chiar dacă nu există nici o dovadă clară care să facă legătura între cafeină și chisturile mamare, unele femei au simțit o alinare a durerilor după ce au renunțat la această substanță.
  •  Redu consumul de sare. O cantitate mai mică de sodiu ajută la o retenție mai redusă a lichidelor din organism, lucru ce ar putea să ajute.
  • Folosește analgezice și antiinflamatoare la recomandarea medicului.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa