Chisturile mamare, periculoase sau inofensive?

Raluca Dumitrică
chisturi-mamare-totul-despre-mame

Tot ce trebuie să ştii despre această problemă din zona sânilor

Suntem preocupate adesea de o răceală care ne încearcă, de un nas înfundat sau de o durere în gât şi facem tot ce trebuie ca să ne revigorăm şi să fim sănătoase. Dar nu la fel de mult timp şi grijă acordăm sănătății sânilor noştri, ignorând faptul că această parte a corpului are nevoie de o atenţie sporită.

Nu stăm în fiecare zi să ne verificăm sânii şi poate că puţine dintre noi atunci când merg la medicul ginecoog aduc în discuţie şi examinarea bustului. Cu toate astea, ar fi bine ca atunci când ajungem în cabinetul doctorului pentru consultaţia anuală la ginecolog să ne trecem pe listă şi un control al sânilor, zonă în care pot apărea chisturi mamare depistabile în urma palpării.

Chisturile mamare, deloc rare

Chisturile mamare sunt nişte formaţiuni de mici dimensiuni pline cu lichid, aidoma unor punguţe cu consistenţă moale sau tare, care se găsesc atât sub formă singulară, cât şi multiplă şi care apar cel mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. Una dintre cauzele apariţiei chisturilor este prezenţa în exces a estrogenului, hormon responsabil cu dezvoltarea ţesutului mamar. Perioada premergătoare menstruaţiei le poate augmenta, la fel cum asupra chisturilor îşi pune amprenta sarcina (pot dispărea atunci, dar pot reveni după naştere) sau tratamentul cu anticoncepţionale. Deşi unele dintre chisturi se dezvoltă foarte repede după care intră într-o perioadă lungă de stagnare, altele cunosc o evoluţie constantă şi îşi măresc volumul pe o perioadă mai lungă de timp, devenind dureroase la atingere. Chisturile mamare nu sunt deloc rare, dar rareori pun probleme de sănătate, fiind în majoritatea covârşitoare a cazurilor formaţiuni de natură benignă.
Este bine de ştiut că există la nivelul sânilor şi chisturi care nu pot fi percepute la o simplă palpare şi de existenţa cărora se află numai în urma unei ecografii mamare. De aceea, consultul de specialitate poate releva cu precizie prezenţa acestor formaţiuni, precum şi tratamentul care se impune în ceea ce le priveşte.

Drenarea chisturilor, cea mai frecventă soluţie pentru eliminarea lor

Deşi chisturile nu sunt periculoase, medicul poate aprecia dacă este nevoie de o intrevenţie pentru diminuarea sau eliminarea lor completă. Tratarea chisturilor nu este necesară decât în cazul în care acestea sunt dureroase, cresc foarte mult în volum şi reprezintă un real disconfort. În primă fază, medicul poate recomanda antiinflamatoare care să tempereze durerea. Ulterior, se poate pune în practică drenarea lor, respectiv eliminarea lichidului din interiorul acestora. Cu ajutorul unei seringi se poate extrage cantitatea de lichid existentă înauntru, pentru eliminarea oricărei neplăceri identificată la nivelul sânilor pe care aceste chisturi o provoacă. Dar această procedură se poate face numai dacă chistul se simte la palpare, nu şi în cazul formaţiunilor chistice sesizabile doar ecografic.
Foarte rar lichidul absorbit din chist este dus la analize suplimentare. Dacă lichidul se formează din nou în chistul drenat, este necesară o evaluare în amănunt a acestuia şi o posibilă intervenţie chirurgicală pentru eliminarea completă a sa.

Soluţii pentru evitarea apariţiei chisturilor şi a minimizării disconfortului

Pentru a evita să vă confruntaţi cu aceste chisturi mamare, puteţi pune în practică o serie de sfaturi. Primul dintre ele este să purtaţi un sutien care să susţină sânii, chiar şi atunci când sunteţi acasă. Evitarea cafelei şi a băuturilor care conţin cafeină sau eliminarea mâncărurilor sărate s-au dovedit efciente în unele cazuri. Totodată, folosirea uleiului din seminţe de coacăze negre sau a uleiului de primula, supliment pe bază de acizi graşi care se poate achiziţiona din magazinele cu produse naturiste, a fost declarat de anumite studii de specialitate drept un ameliorator al disconfortului provocat de chisturile mamare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa