Cele mai comune mituri despre menstruație

Marina Rosenfeld

Subiectul menstruație este unul delicat, pentru că aceasta este încă văzută ca un tabu – ceva dizgrațios care nu se discută în public- iar multe femei şi fete nu au curajul să ceară sfaturi.

Efectele acestei abordări sunt grave. Nu este un exemplu mai bun decât endometrioza, o boală ce afectează 1 la 10 femei, dar nu e diagnosticată cu anii, conducând la depresie şi la probleme acasă și la serviciu.

Iată care sunt cele mai mari mituri în privința menstruației, conform independent.co.uk.

Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

Deși e neobişnuit, se poate întâmpla. Ovulaţia şi ciclul menstrual nu pot fi prezise, iar ovulaţia poate avea loc chiar şi acum, mai ales dacă ciclurile sunt neregulate. Aşa că e important să vă protejaţi şi în această perioadă de sarcină şi de boli transmisibile sexual.

Menstruaţia durează o săptămână

Femeile nu sunt la fel, deci nici ciclul lor menstrual nu durează la fel de mult. Markerul de 28 de zile pentru un ciclu este de fapt o medie, iar majoritatea femeilor nu au un ciclu perfect. De exemplu, adolescentele au cicluri neregulate, adica până la 35 de ani pot avea cicluri cuprinse între 21 şi 35 de zile.

Sindromul pre-menstrual e închipuit

Disconfortul e real și se caracterizează printr-o serie de simptome care încep cu o săptămână sau două înaintea menstruaţiei și includ: acnee, balonare, creştere în greutate, dureri de cap, dureri articulare, schimbări de dispoziţie, sâni dureroşi.

Ar trebui să te îngrijorezi dacă ai o menstruaţie dureroasă

Menstruaţiile dificile nu sunt neapărat semn că ceva ar fi în neregulă. Dar puteţi investiga.

Nu ar trebui să faci sport în timpul menstruaţiei

Unele femei sunt de părere că exerciţiul fizic ajută pentru că reduce crampele şi creşte bună dispoziţie, Ale femei vor să stea doar în pat să mănânce ciocolată.

Sângele menstrual e diferit de sângele normal

Sângele e sânge, acesta nu e mai “murdar” ca sângele obişnuit. Diferenţa este că veţi observa că sângele e mai subţire sau mai dens în funcţie de ziua ciclului.

Tampoanele interne se pot pierde în vagin

Nimic nu se “pierde” în vagin. Vaginul mediu are cam 7-8 cm lungime, nu se poate ”pierde” nimic. Dacă tamponul se înţepeneşte cumva, vă ajută medicul.

Nu există tratament pentru menstruaţiile dureroase

Pilulele contraceptive şi medicamentele pentru crampe sunt utile, dar cereţi sfatul medicului. Trebuie să ştiţi că endometrioza poate da cicluri foarte dureroase şi diaree.

Ar  trebui ca primul ciclu să apară la x ani

Nu există o vârstă “normală’. Primul ciclu apare între 9 şi 15 ani. Dacă aţi trecut de 15 ani, mergeți la medic pentru un control.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa