Ce să nu cumperi niciodată dintr-un magazin second-hand

Raluca Dumitrică
magazin second-hand

Într-un magazin second-hand se vinde marfă importată din străinătate. Potrivit Hotărârii nr. 403 din 25 aprilie 2002, această marfă, indiferent de tipul său, poate fi comercializată numai dacă a fost supusă operaţiunilor de dezinfecţie şi dezinsecţie, operaţiuni certificate prin documente emise de instituţiile abilitate din ţara de origine, distinct pentru fiecare lot.

Deşi legislaţia spune una, de multe ori vânzătorul face alta, iar acesta este şi motivul pentru care adesea puteţi întâlni în magazinele second-hand produse deloc igienizate şi chiar puternic deteriorate. Din fericire, aceste magazine sunt o excepţie, aşa încât rămân disponibile suficiente surse pentru produse la mâna a doua pe care le puteţi accesa. Iată ce produse putem cumpăra în voie, dar mai ales ce produse trebuie să evităm cu orice preț:

Magazin second-hand. Ce poți cumpăra fără probeme

Haine puteţi cumpăra liniştite dintr-un second-hand. Nu este de neglijat faptul că, de multe ori şi cu puţină răbdare, într-un magazin second-hand ajungi să prinzi norocul de un picior. Pasionaţii de modă ştiu că într-un astfel de magazin ai toate şansele să găseşti piese cu adevărat spectaculoase, uneori vintage, care îţi pot personaliza cu adevărat garderoba.

Alte obiecte pe care le puteți lua dintr-un magazin second-hand ar fi următoarele: piese mici sau mari de mobilier, obiecte de decoraţiuni interioare, bijuterii, cărţi, instrumente muzicale, echipamente sportive.

Bineînţeles, înainte de la folosi este obligatoriu să le spălăm şi să le curăţăm temeinic.

Ce nu ar trebui să cumpărăm niciodată dintr-un magazin second-hand

Oricât de mari fani ai magazinelor de acest tip aţi fi, există, totuşi, anumite obiecte pe care nu ar trebui să le cumpăraţi niciodată dintr-un second-hand. Iată care sunt acestea:

Articole de lenjerie intimă şi costume de baie 

Probabil că nu aţi purta cu multă comoditate lenjeria intimă a unui membru din propria voastră familie, aşa că de ce aţi purta lenjerie de la second-hand? Chiar dacă se întâmplă să daţi peste cele mai frumoase desuuri, iar starea lor pare a fi mai mult decât bună, admiraţi-le, dar lăsaţi-le în raftul în care le-aţi găsit.

În ceea ce priveşte costumele de baie, elasticitatea unora lasă de dorit chiar şi după câteva purtări, aşa încât veţi risca să vă treziţi că vă cade costumul de pe voi după prima bălăceală a anului.

Scaune de maşină pentru copii

Nu puteţi să ştiţi niciodată dacă scaunul de maşină pe care aţi pus ochii în magazin nu a fost vreodată implicat într-un accident. Deşi la prima vedere arată cât se poate de bine, iar husa nu pare să mascheze vreun defect, nu vă pripiţi să-l cumpăraţi! Sistemul de prindere sau chiar scheletul scaunului pot suferi deteriorări aparent invizibile, iar copilul nu va fi protejat aşa cum trebuie în cazul nefericit al unei coliziuni.

Jucării de pluş

Cine are copii ştie foarte bine la cât de multe lucruri sunt supuse jucăriile de pluş. Pe lângă faptul că sunt smotocite, linse, mestecate, pitite prin cele mai asunse locuri ale casei sau chiar ale corpului ori împart cu stoicism o oliţă alături de cel mic, ele pot fi şi un păstrător de… paraziţi. Mai bine pas!

Articole de încălţăminte

Cea mai mare problemă o reprezintă pantofii de sport şi în mod special cei de jogging, care au, deja, forma tălpii posesorului anterior. Alegându-i, nu vă vor fi la fel de utili precum preconizaţi. Acest lucru este valabil şi pentru încălţămintea de copii, iar perechile care se vede că au fost intens folosite nu-i vor putea aduce niciun beneficiu copilului. Dacă vreţi, totuşi, să cumpăraţi încălţăminte de la second hand, acordaţi mai multă atenţie tălpii şi căptuşelii şi alegeţi încălţăminte cu grad minim de uzură.

Căşti de bicicletă

Ca şi în cazul scaunelor de maşină pentru copii, implicarea căştii într-un accident anterior, chiar minor, poate să-i afecteze acesteia starea de siguranţă. Nu are rost să vă riscaţi propria sănătate în momentul în care purtaţi casca, aşa ca mai bine faceţi efortul şi vă cumpăraţi una nouă.

Saltele de pat

Evitaţi să faceţi o astfel de achiziţie dintr-un magazin second-hand. Deşi preţul unui obiect de acest gen poate fi atractiv, comparat cu preţul mare al produsului nou, riscul ca salteaua să vă afecteze somnul, starea de sănătate a coloanei vertebrale, ba chiar să conţină acarieni este destul de mare. De aceea, mai aşteptaţi câteva luni, faceţi economii şi achiziţionaţi o saltea nou-nouţă!

Pătuţuri

Eu însămi am dat peste un pătuţ cu defect, de voiaj, ce-i drept, într-o vacanţă cu familia. Pătuţul arăta foarte bine, ca nou, dar, după aproximativ 30 de minute de ţopăituri ale unui bebeluş de 10 luni şi un pic, lateralele au căzut şi au speriat-o pe fetiţa care a rămas cumva prinsă între ele.

Cu toate astea, dacă aveţi o altă sursă de încredere în afara magazinelor second-hand şi ştiţi sigur care este starea produselor pe care vreţi să le folosiţi, puteţi încerca să aduceţi acasă oricare dintre aceste obiecte aflate pe lista neagră. Principiul este valabil şi în cazul în care lucrurile circulă în cadrul aceleiași familii sau într-un cerc de prieteni, iar primii posesori garantează pentru ele.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre ce poți cumpăra dintr-un magazin second-hand îți mai recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa