Ce pisici nu lasă păr. Iată câteva dintre cele mai cunoscute rase

Anca Vlad
wikipedia

  Tuturor ne plac pisicile cu blana pufoasă, dar ce facem când se pune problema părului? Oricine are o astfel de pisică știe că strângerea lui este o luptă cu morile de vânt. Dacă vrei o felină, dar nu și păr pe canapea, veterinarul Julia Williams explică pe canidae.com ce pisici nu lasă păr.

  Părul de pisică se așază peste tot, deci ce poate face un iubitor de feline? Dacă ai deja una cu blană deasă, o poți peria și poți aspira… mereu. Dacă nu ai, dar te gândești să adopți, află că sunt rase care lasă foarte puțin păr. Așadar, dacă ajungi la concluzia că nu este de tine aspirarea și perierea zilnică, vestea bună e că îți poți împărți totuși casa cu o pisică.

  Cele mai multe rase de pisici care nu lasă păr sunt recomandate iubitorilor de animale alergici la păr. Cu toate acestea, chiar dacă nu năpârlesc la fel de mult, asta nu înseamnă că sunt hipoalergenice. Alergiile nu sunt însă cauzate atât de păr, cât mai degrabă de salivă și mătreață. Toate pisicile – inclusiv cele fără păr – au mătreață, așa că nu există una care să nu afecteze deloc o persoană alergică. Cu toate acestea, pisicile care năpârlesc mai puțin lasă automat mai puțin păr, așa că sunt o alegere mai potrivită pentru persoanele alergice la animale.

  Mai jos este o listă cu șase pisici care au păr mai puțin decât suratele lor. Ține minte că nu e important doar faptul că are păr puțin; trebuie să ții cont de tot ce înseamnă specia respectivă și, mai ales, dacă temperamentul și personalitatea ei se potrivesc cu familia și cu stilul tău de viață.

  Ce pisici nu lasă păr: Sfinx

  wikipedia

  Această specie este considerată „pisica cheală” și se crede că asta rezolvă automat părul de canapea. Cu toate acestea, deși la prima vedere pare să nu aibă păr, dacă te uiți cu atenție vei observa un strat foarte fin care-i acoperă întregul corp. Chiar și așa, cantitatea de mătreață și de păr căzut sunt minime.

  Ce pisici nu lasă păr: Siameză

  wikipedia

  Această rasă a atras legiuni de fani încă de când a fost adusă din Thailanda (pe atunci Siam), la sfârșitul secolului al XIX-lea. Una dintre calitățile acestei pisici este blana subțire și fină care este nu numai ușor de întreținut, dar cade puțin. Perierea săptămânală cu un pieptene des este tot ceea ce-ți trebuie ca să îndepărtezi firele moarte și să redistribui uleiurile naturale ale pielii. Pisicile siameze sunt foarte prietenoase cu oamenii și adoră să se relaxeze în poala ta sau să-ți țină companie prin casă.

  Ce pisici nu lasă păr: Botail Japonez

  wikipedia

  Una dintre cele mai vechi rase este nativă din insulele Japoniei. Cea mai neobișnuită trăsătură a lor este coada asemănătoare cu a unui iepure. Se spune că, la fel ca și amprentele oamenilor, nu există două cozi la fel. La această felină, năpârlirea este minimă, având loc mai ales primăvara. Perierea periodică făcută cu un pieptene des va îndepărta blana moartă și va grăbi creșterea alteia.

  Ce pisici nu lasă păr: British Shorthair

  wikipedia

  British Shorthair este descendentă a pisicilor aduse în Marea Britanie de către romani și apoi împerecheate cu pisicile native sălbatice. Mai târziu a fost încrucișată cu pisicile persane pentru a avea o blană groasă asemenea lor. Rasa a fost definită în secolul XIX-lea. Deși au blana deasă, aceasta este pufoasă și nu năpârlește prea mult.

  Ce pisici nu lasă păr: Cornish Rex

  wikipedia

  O altă pisicuță renumită pentru că nu năpârlește mult este această Cornish Rex, care are blana scurtă și fină precum catifeaua. Ondularea naturală este dată de o mutație genetică. Mulți cred că este hipoalergenică și că nu năpârlește. Din nefericire nu este așa, dar într-adevăr năpârlește mai puțin decât alte rase.

  Ce pisici nu lasă păr: Devon Rex

  wikipedia

  Este o pisică de dimensiune medie, cu musculatură puternică și corp compact. Este ușor de identificat datorită urechilor mari. Deși nu este înrudită cu Cornish Rex, are blana la fel de ondulată și firul subțire, ceea ce face să fie ușor de întreținut. Ochii mari și urechile de elf te duc cu gândul la un extraterestru, dar pisicuțele din această rasă sunt prietenoase, inteligente și iubitoare.

  Printre rasele recunoscute pentru năpârlirea minimă mai sunt Albastru de Rusia, Peterbald, Exotic Shorthair, Birmaneză, Orientală și Siberiană.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa