Ce este keratosis pilaris şi cum se tratează?

Iulia Mirică
keratosis-pilaris-totul-despre-mame

Despre keratosis pilaris: simptome și tratament

Keratosis pilaris este o afecțiune a pielii comună și relativ inofensivă. Popular, se numește „piele de gâscă” și se manifestă prin apariția unor umflături aspre și mici, de culoare roz sau roșie, care formează zone rugoase, aspre ca suprafața unui șmirghel. Acestea apar de obicei pe brațele superioare, coapse, mai puțin frecvent pe față și niciodată pe tălpi sau palme. Cu excepția unor mâncărimi și a aspectului estetic care lasă de dorit, keratosis pilaris nu produce alte neplăceri.

De ce apare keratosis pilaris?

Keratosis pilaris este cauzată de o acumulare de keratină, proteina care protejează pielea de microbi. Această acumulare formează un dop, care blochează deschiderea unui folicul de păr.

Dacă aveți pielea uscată, aveți mai multe șanse să suferiți de keratosis pilaris. De asemenea, simptomele acestei afecțiuni se înrăutățesc în timpul iernii.

Medicul poate diagnostica keratosis pilaris doar uitându-se la pielea pacienților, nu e nevoie de teste amănunțite.

Cu toate că nu puteți preveni această afecțiune a pielii, puteți să vă mențineți pielea hidratată pentru a ține sub control simptomele de keratosis pilaris. De asemenea, este indicat să țineți cont de următoarele recomandări:

  • folosiți apă caldă, mai degrabă decât fierbinte, la baie și duș;
  • limitați timpul petrecut în apă;
  • să utilizați săpunuri hidratante care au uleiuri sau grăsimi în plus față de cele normale;
  • să mențineți un nivel optim de umiditate în casă cu ajutorul unui umidificator
  • să evitați scărpinarea și frecarea acelor umflături care se formează.

Tratament keratosis pilaris

Așa cum spuneam, nu există un anume tratament pentru keratosis pilaris. Dar, pe lângă sugestiile de mai sus, puteți încerca să vă tratați cu două tipuri de produse care funcționează mai bine pe pielea afectată. Pe acestea va trebui să le folosiți zilnic, timp de câteva săptămâni, înainte de a vedea o schimbare. Iată despre ce produse este vorba:

  • Exfolianții ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii, de la suprafața pielii. Aceștia includ creme cu o compoziție bazată pe acid alfa-hidroxi, acid lactic, acid salicilic sau uree. Acizii pot cauza o roșeață sau o ușoară senzație de usturime.
  • Retinoizii topici, care sunt pe bază de vitamina A, ajută la prevenirea blocării foliculilor de păr. Aceste produse conțin ingrediente ca tretinoin și tazaroten. Însă retinoizii topici pot irita pielea sau provoca roșeață accentuată. Femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să folosească retinoizi topici, cu excepția cazurilor în care au o recomandare de la medic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa