Ce este dopul de cerumen şi cum se tratează

Dr. Cipriana Perederco
dopul de cerumen totul despre mame

Ce este dopul de cerumen?

Ceara de urechi sau dopul de cerumen este o secreţie naturală a urechii externe cu rol de protecţie, lubrifiere şi efect anti-bacterian local. Nu este o „ceară” în adevăratul sens al cuvântului, ci este o secreţie seboreică modificată, solubilă în apă care conţine şi celule descuamate din pielea urechii externe, mici firicele de păr, impurităţi şi bacterii provenite din exterior.
În mod normal cerumenul se elimină pe cale naturală, urechea externă fiind prevăzută cu un mecanism de auto-curăţare care împinge în afară cerumenul mai vechi şi îl înlocuieşte cu unul proaspăt produs.

Cum arată dopul de cerumen?

Dopul de cerumen apare atunci când se produce acumularea în exces a secreţiei ceruminoase la nivelul urechii externe, pe care o blochează complet. De obicei dopurile apar atunci când mecanismul de curăţare al urechii este modificat, de exemplu prin o producţie prea mare de cerumen, utilizarea incorectă a beţişoarelor cu vată sau purtarea frecventă de dopuri pentru urechi.

Citiți și acest articol: Nu beţişoarelor de urechi!

Dacă privim cu o sursă de lumină în ureche la nivelul canalului auditiv extern, de multe ori, se poate observa cu uşurinţă prezenţa dopului de ceară – acumulare de cerumen de culoare gălbuie până la maro închis care astupă complet conductul fără a se putea vedea nimic în spatele acestuia.

Dopurile de cerumen pot să apară la o singură ureche sau la amândouă. Nu toată lumea face dopuri de cerumen, dar există multe persoane la care acestea au tendinţa să reapară.

Care sunt simptomele dopului de cerumen?

Chiar dacă nu poate fi observat cu ochiul liber, putem bănui existenţa unui dop ce cerumen în următoarele circumstanţe:

– dacă apare senzaţie de ureche plină, în special după înot sau după duş
– durere de ureche şi senzaţie de corp străin
– prezenţa de cerumen în cantitate mare la intrarea în ureche
– scăderea auzului la urechea afectată, de obicei progresivă
– zgomote în urechi, ţiuituri
– mâncărime locală, miros urât al urechii, uneori secreţii care miros urât
– tuse seacă persistentă iritativă, fără o cauză aparentă

Copii sunt frecvent afectaţi de prezenţa dopurilor de cerumen, deoarece au canale auditive externe cu diametru mic şi au tendinţa de a produce cerumen în cantitate mare. Cel mai frecvent simptom al prezenţei dopului de cerumen este scăderea auzului la o ureche sau la amândouă. Dacă nu este suficient de mare sa spună că nu aude bine sau ca are urechile înfundate, ne putem da seama de acest lucru dacă cel mic nu răspunde la chemare, nu răspunde la voce şoptită, vorbeşte mai tare sau dă sonorul televizorului mai tare decât de obicei.

Ce investigaţii sunt necesare?

Dopul de cerumen este uşor de identificat de către un medic. Dacă prezenţa acestuia nu este evidentă la privirea directă, examinarea cu un otoscop este suficientă pentru a diagnostica prezenţa dopului de ceară.

Uneori, dacă apare durere sau miros urât la nivelul urechii poate fi necesară şi prelevarea de culturi pentru examen microbiologic, în încercarea de a identifica dacă există o infecţie locală cu bacterii sau fungi.

Cum îndepărtăm dopul de cerumen

Dacă îi suspectăm prezenţa, ideal este să nu încercăm să îndepărtăm un dop de cerumen acasă, mai ales dacă este vorba despre un copil.

Este contraindicată încercarea de a-l scoate cu ajutorul beţişoarelor pentru urechi. Acestea vor îndepărta doar stratul superficial al dopului iar restul va fi împins către profunzimea canalului auditiv extern, agravând senzaţia de ureche înfundată şi făcându-l mai dificil şi mai neplăcut de îndepărtat.

Medicul care pune diagnosticul poate efectua şi manevre de extracţie prin spălătură cu apă sau aspiraţie sau poate recomanda soluţii auriculare potrivite care vor înmuia dopul ajutând eliminarea pe cale naturală a cerumenului.

Complicaţiile dopului de cerumen

În majoritatea cazurilor dopurile de cerumen se formează progresiv în timp, fără a crea probleme purtătorului chiar şi pentru perioade de câţiva ani.

Uneori dopurile foarte vechi formate din cerumen si epitelii descuamate (celule ale pielii) se pot usca şi întări la nivelul conductului auditiv, îngreunând foarte mult îndepărtarea lor. Pentru îndepărtarea acestora poate fi necesară înmuierea cu soluţii speciale sau cu apă oxigenată înainte de extracţie.

Dacă dopurile devin foarte mari se pot infecta bacterian producând durere intensă la nivelul urechii, secreţii purulente local, febră. În acest caz prezentarea la medic trebuie să fie promptă, fiind necesară îndepărtarea cât mai rapidă a cerumenului şi tratament local.

Recomandări medicale de prevenție

În general este bine să interferăm cât mai puţin cu mecanismul de curăţare al urechii. Este bine să utilizăm cât mai puţin beţişoarele pentru urechi sau, dacă o facem, acestea trebuie să ajungă doar în porţiunea externă a urechii pentru a evita să împingem cerumenul în profunzime.

Curăţarea urechii trebuie să fie blândă, cu un prosop sau şerveţel moale, umezit cu apa călduţă.

Preventiv pot fi utilizate soluţii speciale de curăţare, gata preparate ce pot fi cumpărate de la farmacie. Acestea menţin cerumenul moale uşurând eliminarea acestuia pe cale naturală. Sunt utile pentru prevenirea formării dopului de cerumen însă nu trebuie utilizate de persoanele care au perforaţii ale timpanului în urma otitelor sau a intervenţiilor chirurgicale (inclusiv a copii care au montate aeratoare trans-timpanice pentru otită seroasă cronică).

Dacă acest articol ți s-a părut util, citește mai multe despre cum curăţăm urechile copiilor.

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu ce articole utile și interesante publicăm!

Te-ar mai putea interesa