Ce este un dop de ceară la copii și adulți şi cum se tratează

În timp ce unii oameni au mai multă ceară decât alții, în general, urechea produce atâta ceară cât are nevoie. Rareori, urechile copiilor fac prea multă ceară. Ce e de făcut când apare dopul de ceară vei afla din articolul nostru.

Dr. Cipriana Perederco
dop de ceară la copii
Află tot ce trebuie să știi despre dop de ceară la copii și adulți.

Află totul despre dopul de ceară la copii și adulți! Ceara de urechi sau dopul de cerumen este o secreţie naturală a urechii externe cu rol de protecţie, lubrifiere şi efect anti-bacterian local. Nu este o „ceară” în adevăratul sens al cuvântului, ci este o secreţie seboreică modificată, solubilă în apă care conţine şi celule descuamate din pielea urechii externe, mici firicele de păr, impurităţi şi bacterii provenite din exterior.


În mod normal cerumenul se elimină pe cale naturală, urechea externă fiind prevăzută cu un mecanism de auto-curăţare care împinge în afară cerumenul mai vechi şi îl înlocuieşte cu unul proaspăt produs.

Dop de ceară la copii

Ceara se formează în canalul urechii externe, zona dintre partea cărnoasă a urechii din exteriorul capului și urechea medie. Termenul medical pentru cerumen este cerumen (seh-ROO-mun).

Dopul de ceară are și câteva avantaje:

  • acționează ca o căptușeală impermeabilă a canalului urechii, protejând și timpanul de microbii care pot provoca infecții
  • oprește murdăria, praful și alte particule, împiedicându-le să rănească sau să irite timpanul

Dopul de ceară la copii fie cade pur și simplu, fie iese în timpul îmbăierii. La majoritatea oamenilor (și copiilor), canalul extern al urechii produce ceară tot timpul, astfel încât canalul are întotdeauna suficientă ceară în el.

Trebuie îndepărtat dopul de ceară la copii?

De obicei, nu este nevoie să îndepărtezi ceara pentru că iese de la sine. Introducerea bețișoarelor în urechile copilului crește riscul de infecție sau de deteriorare a canalului urechii sau a timpanului.

Bețișoarele cu tampoanele de bumbac la capăt sunt la îndemână pentru o varietate de nevoi de îngrijire, dar nu trebuie folosite pentru a îndepărta ceara de urechi. În cele mai multe cazuri, îmbăierea regulată este suficientă pentru a-l menține la niveluri sănătoase.

În timp ce unii oameni au mai multă ceară decât alții, în general, urechea produce atâta ceară cât are nevoie. Rareori, urechile copiilor fac prea multă ceară. Și, uneori, ceara se poate acumula și bloca canalul urechii, mai ales când este împinsă cu un deget, un bețișor sau alt obiect. Aceasta se numește „impactare”. Dacă afectează auzul sau provoacă durere sau disconfort, un medic îl poate îndepărta.

Părinții – și copiii – nu ar trebui să încerce să îndepărteze dopul de ceară de urechi acasă, chiar și cu remedii care promit să fie sigure și eficiente. Acest lucru riscă deteriorarea canalului urechii și, eventual, a auzului copilului.

Ce pot face părinții?

Dacă micuțul tău se plânge de disconfort la nivelul urechii și vezi că există un dop de ceară, este în regulă să ștergi exteriorul urechii cu o bucată de material. Dar nu folosi un bețișor, un deget sau orice altceva în ureche. Ar putea deteriora canalul urechii și timpanul sau ar putea îminge ceara și mai mult.

Consultă-te cu medicul tău înainte de a utiliza un tratament de îndepărtare a dopului de ceară fără prescripție medicală.

Când ar trebui să suni doctorul?

Sună medicul dacă cel mic are:

  • durere la ureche, mâncărime sau disconfort (ca o senzație de blocare în urechi)
  • probleme de auz
  • La sugari și copii mici, tragerea de urechi poate fi semnul unei probleme a urechii.

Medicul elimină dopul de ceară la copii:

  • dacă este dureros, provoacă mâncărime sau este inconfortabil
  • dacă afectează auzul
  • pentru a obține o vedere mai bună a timpanului pentru a verifica dacă există probleme

Îndepărtarea dopului de ceară din ureche se face de obicei în cabinetul medicului. Poate exista un pic de disconfort, dar nu este dureros. Dacă un copil nu poate să stea nemișcat sau să coopereze, medicul îl poate îndepărta într-o sală de operație în timp ce copilul este sub anestezie generală.

Cum elimină un medic dopul de ceară la copii:

  • scoaterea, smulgerea sau aspirarea cu instrumente speciale concepute în acest scop
  • Cu apă caldă. Uneori, un medic va pune picături în canalul urechii pentru a înmuia ceara și a o descompune. Sau ți-ar putea cere să faci asta acasă și apoi să te întorci la cabinet medic pentru îndepărtarea dopul de ceară.

Îndepărtarea durează doar câteva minute. Dacă există un semn de infecție, medicul poate prescrie picături cu antibiotice pentru urechi.

Cum arată dopul de cerumen?

Dopul de cerumen apare atunci când se produce acumularea în exces a secreţiei ceruminoase la nivelul urechii externe, pe care o blochează complet. De obicei dopurile apar atunci când mecanismul de curăţare al urechii este modificat, de exemplu prin o producţie prea mare de cerumen, utilizarea incorectă a beţişoarelor cu vată sau purtarea frecventă de dopuri pentru urechi.

Citiți și acest articol: Nu beţişoarelor de urechi!

Dacă privim cu o sursă de lumină în ureche la nivelul canalului auditiv extern, de multe ori, se poate observa cu uşurinţă prezenţa dopului de ceară – acumulare de cerumen de culoare gălbuie până la maro închis care astupă complet conductul fără a se putea vedea nimic în spatele acestuia.

Dopurile de cerumen pot să apară la o singură ureche sau la amândouă. Nu toată lumea face dopuri de cerumen, dar există multe persoane la care acestea au tendinţa să reapară.

Cum arată un dop de ceară și unde se poate localiza la nivelul urechii

Care sunt simptomele dopului de ceară la copii și adulți?

Chiar dacă nu poate fi observat cu ochiul liber, putem bănui existenţa unui dop ce cerumen în următoarele circumstanţe:

  • dacă apare senzaţie de ureche plină, în special după înot sau după duş
  • durere de ureche şi senzaţie de corp străin
  • prezenţa de cerumen în cantitate mare la intrarea în ureche
  • scăderea auzului la urechea afectată, de obicei progresivă
  • zgomote în urechi, ţiuituri
  • mâncărime locală, miros urât al urechii, uneori secreţii care miros urât
  • tuse seacă persistentă iritativă, fără o cauză aparentă

Copii sunt frecvent afectaţi de prezenţa dopurilor de cerumen, deoarece au canale auditive externe cu diametru mic şi au tendinţa de a produce cerumen în cantitate mare. Cel mai frecvent simptom al prezenţei dopului de cerumen este scăderea auzului la o ureche sau la amândouă.

Dacă nu este suficient de mare sa spună că nu aude bine sau ca are urechile înfundate, ne putem da seama de acest lucru dacă cel mic nu răspunde la chemare, nu răspunde la voce şoptită, vorbeşte mai tare sau dă sonorul televizorului mai tare decât de obicei.

Ce investigaţii sunt necesare?

Dopul de cerumen este uşor de identificat de către un medic. Dacă prezenţa acestuia nu este evidentă la privirea directă, examinarea cu un otoscop este suficientă pentru a diagnostica prezenţa dopului de ceară.

Uneori, dacă apare durere sau miros urât la nivelul urechii poate fi necesară şi prelevarea de culturi pentru examen microbiologic, în încercarea de a identifica dacă există o infecţie locală cu bacterii sau fungi.

Cum îndepărtăm dopul de ceară la copii și adulți

Dacă îi suspectăm prezenţa, ideal este să nu încercăm să îndepărtăm un dop de cerumen acasă, mai ales dacă este vorba despre un copil.

Este contraindicată încercarea de a-l scoate cu ajutorul beţişoarelor pentru urechi. Acestea vor îndepărta doar stratul superficial al dopului iar restul va fi împins către profunzimea canalului auditiv extern, agravând senzaţia de ureche înfundată şi făcându-l mai dificil şi mai neplăcut de îndepărtat.

Medicul care pune diagnosticul poate efectua şi manevre de extracţie prin spălătură cu apă sau aspiraţie sau poate recomanda soluţii auriculare potrivite care vor înmuia dopul ajutând eliminarea pe cale naturală a cerumenului.

Complicaţiile dopului de ceară la copii și adulți

În majoritatea cazurilor dopurile de cerumen se formează progresiv în timp, fără a crea probleme purtătorului chiar şi pentru perioade de câţiva ani.

Uneori dopurile foarte vechi formate din cerumen si epitelii descuamate (celule ale pielii) se pot usca şi întări la nivelul conductului auditiv, îngreunând foarte mult îndepărtarea lor. Pentru îndepărtarea acestora poate fi necesară înmuierea cu soluţii speciale sau cu apă oxigenată înainte de extracţie.

Dacă dopurile devin foarte mari se pot infecta bacterian producând durere intensă la nivelul urechii, secreţii purulente local, febră. În acest caz prezentarea la medic trebuie să fie promptă, fiind necesară îndepărtarea cât mai rapidă a cerumenului şi tratament local.

Recomandări medicale de prevenție

În general este bine să interferăm cât mai puţin cu mecanismul de curăţare al urechii. Este bine să utilizăm cât mai puţin beţişoarele pentru urechi sau, dacă o facem, acestea trebuie să ajungă doar în porţiunea externă a urechii pentru a evita să împingem cerumenul în profunzime.

Curăţarea urechii trebuie să fie blândă, cu un prosop sau şerveţel moale, umezit cu apa călduţă.

Preventiv pot fi utilizate soluţii speciale de curăţare, gata preparate ce pot fi cumpărate de la farmacie. Acestea menţin cerumenul moale uşurând eliminarea acestuia pe cale naturală. Sunt utile pentru prevenirea formării dopului de cerumen însă nu trebuie utilizate de persoanele care au perforaţii ale timpanului în urma otitelor sau a intervenţiilor chirurgicale (inclusiv a copii care au montate aeratoare trans-timpanice pentru otită seroasă cronică).

Dacă acest articol ți s-a părut util, citește mai multe despre cum curăţăm urechile copiilor.

Dă-ne și un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu ce articole utile și interesante publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa