Ce este dismenoreea?

Alexandra Ion

Dismenoreea este termenul medical care definește menstruația însoțită de dureri și stare generală proastă

Statistica arată că toate femeile au avut, cel puțin o dată în viață, o menstruație dureroasă, iar dismenoreea este considerată cea mai frecventă suferință feminină, asociată cu ciclul menstrual.

Dismenoreea apare la circa şase luni după instalarea ciclului menstrual (când ovarele încep să producă ovule), are o importantă componentă ereditară (dacă tu ai dismenoree, foarte probabil și fiica ta va avea această problemă), are cauze diferite la adolescență și la femeile tinere, față de femeile mature.

De regulă, durerile menstruale se diminuează cu vârsta, pot să dispară complet după o sarcină, dar pot și să persiste, și dispar cu câțiva ani înainte de menopauză.

Nu există o explicație clară a factorilor care declanșează și provoacă durerile menstruale

Cert este faptul că fiecare femeie are un istoric personal din acest punct de vedere. Există femei care nu au deloc probleme, altele au dureri superficiale și tolerabile doar câteva ore în prima zi a ciclului lunar, iar altele au dureri serioase chiar și două-trei zile și au nevoie de calmante.

Medicii consideră că una din cazuele care duc la apariția acestor stări este consecința unui dezechilibru al prostaglandinelor, compuşi chimici eliberați în mod natural în organism în momentul menstruației, în urma procesului fiziologic de eliminare și descopunere a mucoasei uterine. Rolul acestora este de reducere la minimum a cantității de sânge pierdut în timpul menstruației, prin stimulerea contracțiilor uterine. În mod normal, contracțiile uterine sunt nedureroase și imperceptibile, dar o neconcordanță între concentrația prostaglandenolr și reactivitatea musculaturii uterului produc durere.

Există ceea ce se numește o dismenoree primară (la tinere) și dismenoreea secundară (după o sarcină dusă la termen sau la femeile mature). Simptomele apar, cel mai frecvent, la debutul menstruației. Sunt dureri contractile, surde, difuze, de intensitate variabilă, care iradiază în toată zona abdominală. Lor li se adaugă durerile de spate, care iradiază în zona renală. Starea generală este proastă și durerilor abdominale li se adaugă greață, chiar vomă, dureri de cap și amețeli.

Situația este mai mult decât stresantă, neplăută și ajunge, în cazurile extreme să fie un chin pentru femei.

Orice femeie care se confruntă cu dismenoreea trebuie să știe două lucruri fundamentale:

Primul este acela că aceste dureri nu trebuie îndurate pur și simplu cu stoicism și nici tratate la infinit cu analgezice și comprese calde pe burtă. Există un tratament care le poate ameliora, dar acesta presupune stabilirea cu certitudine a cauzelor, pentru că nu este exclus ca dismenoreea să fie un simptom pentru alte afecțiuni din sfera aparatului genital.

Al doilea lucru foarte important este că, dacă durerile în timpul menstruației apar dintr-o dată și sunt un fapt atipic pentru tine, vizita urgentă la medic este obligatorie. Durerile pot anunța o sarcină extrauterină sau o altă problemă medicală de urgență. În cazul adolescentelor care trec prin aceste chinuri lunare, vizita la medic este, de asemenea, obligatorie pentru că un tratament adecvat poate rezolva problema și – cel mai important – poate preveni instalarea unor boli, unele serioase și cu mare risc de infertilitate.

Citește și:

La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație?

Stop şi de la capăt: menstruaţia după naştere

Tot ce trebuie să ştii despre ovulaţie

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa