Ce este diabetul insipid?

Marina Rosenfeld

Cei mai mulţi oameni au auzit că există două mari tipuri de diabet, însă despre diabetul insipid se vorbește prea puțin. Știaţi că unul dintre tipurile de diabet nu are nimic de a face cu zahărul? Este un termen general pentru o afecțiune ce face ca organismul să producă foarte multă urină.

Această afecțiune numită diabet insipid determină o sete incredibilă şi, ca rezultat, se produce şi multă urină. Iată cum se manifestă, conform webmd.com.

Corpul produce o substanță numită hormonul antidiuretic sau ADH. Este produs într-o parte a creierului numită hipotalamus, aflat în glanda pituitară. Le spune, practic, rinichilor să reţină apa, ceea ce face ca urina să fie concentrată.

Când vă e sete şi sunteți uşor deshidrataţi, nivelul acestui hormon creşte. Rinichii absorb mai multă apă şi fac urina mai concentrată. Dacă aţi băut mult, nivelul hormonului scade şi urina e mai puţin concentrată.

Când corpul nu produce suficient hormon ADH, boala se numește diabet central insipid. Dacă produce suficient, dar corpul nu răspunde ca atare, se numeşte diabet insibid nefrogen. Orice formă ar fi, rezultatul este acelaşi. Rinichii nu reţin urina, aşa că, şi dacă sunteţi deshidratat, ei produc o urină tare diluată.

Care sunt simptomele diabetului insipid?

Rinichii nu pot reţine urina, orice aţi face. Simptomele afecțiunii sunt:

  • Sete puternică
  • Urinare frecventă (poliurie)
  • Deshidratare uneori
  • Oboseală inexplicabilă
  • Letargie
  • Dureri musculare
  • Iritabilitate

Cum se diagnostichează diabetul insipid?

Pentru a vă diagnostica, medicul va recomanda o serie de analize şi teste care vor dura câteva ore. Veţi sta fără lichide câteva ore, aşa că vă va fi şi mai sete. Medicul va măsura nivelul de sodiu în sânge şi urină. Medicul ar putea să vă dea un înlocuitor sintetic al hormonului în cauză ca să vadă dacă urina devine mai concentrată.

Cum se tratează diabetul insipid?

Mai întâi, va trebui să beţi multe lichide. Dacă aveţi diabet insipid de tip central, există medicamente: vasopresină sau desmopresină.

În cazul diabetului nefrogenic, tratamentul e mai problematic. Se tratează cu indometacin şi diuretice, ca nefrix sau moduretic.

Cât de serioasă e această boală?

Diabetul insipid nu cauzează insuficiență renală, rinichii îşi îndeplinesc sarcina principală, aceea de a filtra sângele. Totuşi, sunteţi la risc de deshidratare. Asiguraţi-vă că aveţi ceva de băut mereu la îndemână, mai ales când e cald sau faceţi mişcare.

 

Surse:

eMedicine: „Diabetes Insipidus.”

MedicineNet: „Diabetes Insipidus.”

Nephrogenic Diabetes Insipidus Foundation: „NDI Facts and Statistics.”

Diabetes Insipidus Foundation: „What Is Diabetes Insipidus?”

 

 

Te-ar mai putea interesa