Ce este candidoza? Simptome și tratament

Marina Rosenfeld

Există multe tipuri de fungi (ciuperci) care trăiesc în organismul uman. Unul dintre ei este candida. Este o ciupercă ce trăieşte în colonii mici, în locuri cum ar fi gura, burta sau pe piele, fără să cauzeze vreo problemă. Dar dacă au parte de un mediu prielnic, ciupercile se înmulţesc fără control, spun specialiştii citați de  webmd.com.

Infecţia se numeşte candidoză. Există tipuri diferite, care se tratează cu medicaţie, cu sau fără rețetă.

Aftele sau candidoza oro-faringiană

Apare când ciuperca se înmulţeşte în gură şi gât și cauzează o infecţie aftoasă. E mai comună la nou-născuţi, bătrâni sau persoane cu sistem imunitar slăbit. Adulţii care fac asemenea infecţii se regăsesc în următoarele situaţii:

 1. Sunt trataţi pentru cancer
 2. Iau medicaţie, corticosteroizi sau antibiotice cu spectru larg
 3. Poartă proteze dentare
 4. Au diabet

Simptomele includ:

 • Pete galbene sau albe pe limbă, gingii, vălul palatin sau în interiorul obrajilor
 • Roşeaţă şi durerea în gură sau gât
 • Fisuri la colţurile gurii
 • Dureri la înghiţit dacă se răspândeşte în gât

Se tratează cu medicamente anti-fungice cum ar fi: nistatina, clotrimazol şi fluconazol. Clătirea gurii cu apă de gură cu cloredixină poate ajuta la prevenirea acestor infecţii la persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Infecţia genitală (Candidoza genitală)

Trei din patru femei adulte au cel puţin o infecţie cadidozică în viaţă. Asta se întâmplă când candida se înmulţeşte prea tare în vagin. Si bărbaţii pot dezvolta infecţii candidozice, dar mai rar.

O infecţie fungică în vagin apare atunci când echilibrul vaginal se schimbă. Se întâmplă în sarcină, diabet, în prezenta anumitor medicamente, lubrifianţi sau spermicide sau a unui sistem imunitar slăbit. Uneori, infecţia se transmite şi prin contact sexual.

Simptomele includ:

 • Mâncărimi în zona genitală
 • Roşeaţă a vaginului şi a vulvei
 • Durere şi usturime la urinat
 • Disconfort în timpul actului sexual
 • Secreţie vaginală cu aspect brânzos
 • Bărbaţii cu infecţie fungică resimt mâncărimi ale penisului.

Candidoza provoacă simptome comune cu alte infecţii bacteriene, cum ar fi vaginoza bacteriană (dezvoltare în exces a bacteriilor în vagin) sau boli cu transmitere sexuală, tocmai de aceea este important să mergeţi la medic.

De cele mai multe ori, un ovul anti-fungic, tableta sau cremă vor trata cu success infecţia. Medicul ar putea să vă prescrie o doză unică de medicament anti-fungic, cum este fluconazolul. Spuneţi-i medicului dacă vă confruntaţi cu infecţii fungice mai mult de 4 ori pe an. Ar putea să vă prescrie un tratament pe termen lung, ca să puteţi învinge infecţiile repetate.

Dermatite de scutec cauzate de infecţii fungice

Deşi dermatitele de scutec sunt de obicei cauzate de un scutec pe care copilul îl poartă prea mult timp, odată ce pielea este iritată, ea e şi mai susceptibilă la infecţii. Dacă iritaţia de la scutec nu trece, uitaţi-vă dacă pe funduleţ pielea este roşie şi sensibilă şi dacă pielea e mai roşie pe marginea iritaţiei. Atunci ar putea fi vorba de aşa ceva, iar medicul va confirma. Se tratează cu cremă anti-fungică.

Candidoza invazivă

Dacă se întâmplă ca fungii să ajungă în circulaţie (de obicei prin echipament medical pot ajunge la inimă, creier, sânge, ochi şi oase. Tipul acesta de infecţie poate fi mortal. Se întâmplă de obicei în cazul oamenilor internaţi în spital sau în azile de bătrâni. Ca orice altă infecţie, dacă aveţi diabet, un sistem imunitar mai slăbit, insuficienţă renală sau dacă luaţi antibiotice, riscul de candidoză crește.

Simptomele includ febra şi frisoanele. Presupunând că pacientul mai suferă de alte boli, aceasta va fi dificil de diagnosticat.

Candidoza invazivă este tratată cu medicaţie anti-fungică orală sau perfuzabilă. Dacă treceţi printr-o intervenţie chirurgicală, aveţi riscuri mai mari să vă infectaţi, iar medicul va prescrie medicaţie antifungică.

 

 

 

Surse:

CDC: “Candidiasis,” “Oropharyngeal/Esophageal Candidiasis,” “Genital/vulvovaginal candidiasis (VVC),” “Invasive Candidiasis.”

HealthyChildren.org: “Thrush and Other Candida Infections,” “Diaper Rash.”

American Congress of Obstetricians and Gynecologists: “Vaginitis.”

WomensHealth.gov: “Vaginal Yeast Infection.”

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa