Ce este boala autoimună? Există 80 de tipuri de astfel de boli, multe cu manifestări asemănătoare

Ramona Dinescu
femeie care se scarpina

Ce este boala autoimună? Boala autoimună reprezintă situația în care sistemul imunitar atacă dintr-o eroare organismul.

Sistemul imunitar, în mod normal, protejează organismul împotriva germenilor precum bacteriile și virușii. Atunci când simte invadatori străini, trimite o armată de celule de luptă pentru a-i ataca.

De regulă, sistemul imunitar poate face diferența între celule străine și celulele proprii ale organismului.

În cazul unei boli autoimune, este de părere Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, sistemul imunitar greșește anumite părți ale organismului precum încheieturile sau pielea, numindu-le părți străine. Astfel, eliberează proteine numite anticorpi care vor ataca celulele sănătoase.

Unele boli autoimune vizează doar un organ. Diabetul de tip A afectează doar pacreasul. Alte boli, precum lupusul, afectează întreg organismul.

De ce sistemul imunitar atacă organismul?

Medicii nu știu care sunt cauzele eșecului sistemului imunitar la anumite persoane. Unii oameni sunt mai predispuși ca alții să facă o boală autoimună.

Conform statisticilor, femeile sunt de două ori mai puțin predispuse către o boală autoimună în comparație cu bărbații.

Unele boli autoimune sunt mai des întâlnite în anumite grupuri etnice, iar altele se transmit genetic. Nu toți membrii familiei au risc să dezvolte o boală autoimună, sau aceeași boală autoimună, însă moștenesc o suspiciune pentru o anumită  condiție autoimună.

Din cauza faptului că incidența bolilor autoimune este în creștere, cercetătorii suspectează anumiți factori de mediu precum infecțiile și expunerea la anumite chimicale ca reprezentând vinovații în cazul unora dintre ele.

De asemenea, dieta neadecvată poate fi responsabilă deoarece consumul ridicat de alimente bogate în grăsimi, în zahăr, de alimente procesate poate fi legat de inflamații, lucru ce poate fi un răspuns al sistemului imunitar.

O altă teorie este numită ipoteza igienică. În urma folosirii vaccinurilor și antisepticelor, copiii de azi nu mai sunt expuși la atâția germeni ca în trecut. Iar faptul că nu sunt expuși, ar putea face ca sistemul lor imunitar să reacționeze exagerat la substanțele dăunătoare.

Ce este boala autoimună? 14 boli autoimune des întâlnite

Există peste 80 de boli autoimune diferite, însă, conform specialiștilor 14 dintre ele sunt cel mai des:

 • diabetul de tip A,
 • artrită reumatoidă,
 • psoriazis,
 • scleroză multiplă,
 • lupus,
 • boala colonului iritabil,
 • boala Addison,
 • boala Grave,
 • sindromul Sjögren,
 • boala tiroidă Hashimoto,
 • Myasthenia gravis,
 • vasculita,
 • anemia pernicioasă,
 • boala celiacă.

Cum se manifestă boala autoimună

Primele simptome ale multor boli autoimmune sunt foarte asemănătoare, iar acestea cuprind:

–     oboseală,

–     durere musculară

–     umflături și roșeață

–     febră mică

–     probleme de concentrare

–     amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor

–     pierderea părului

Bolile individuale pot avea simptomele lor unice. De exemplu, diabetul de tip A poate cauza sete foarte mare, pierdere în greutate și oboseală.

În oricare dintre astfel de cazuri este bine să ceri sfatul unui medic care îți poate recomanda o serie de analize pentru a depista cu exactitate cauza simptomelor.

De menționat este faptul că tratamentele nu pot vindeca bolile autoimmune, însă pot controla raspunsul sistemului imunitar asupra organismului pentru evitarea inflamațiilor.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa