Știți scenele acelea înfiorătoare din filme când copiii sunt salvați de la înec pentru că au reușit să strige după ajutor și să dea disperați din mâini? Realitatea este însă alta, iar informațiile de mai jos vă vor ajuta să acționați la timp în caz că cel mic dă semne că e în pericol în apă.
În 10% din cazurile de înec, adulții din apropiere habar n-au că victima este pe cale să moară. Mario Vittone, specialist în probleme de siguranță maritimă, explică de ce și exemplifică cu o situație clară:
- Un caz posibil de înec se prezintă astfel: părinții sunt în apropierea copilului, apa nu este neapărat foarte adâncă, iar aceștia se bucură liniștiți de apa caldă și de soare. La un moment dat, copilul dă semne că se îneacă, însă părinții nu observă nimic neobișnuit. Salvamarul sare îmbrăcat în apă și înoată agresiv către cei doi părinți. Tatăl îi spune mamei: „Salvamarul crede că te îneci.” De fapt, ei doar se stropeau reciproc cu apă și în niciun caz nu se înecau. Tatăl încearcă să strige că sunt bine, însă salvamarul țipă să se dea la o parte. În spatele celor doi se afla fetița lor de nouă ani, care se îneca. Imediat după ce fetița a fost luată în brațe de către salvamar, a reușit să-și strige tatăl.
Cum a știut salvamarul că fetița urma să se înece?
Întregul proces nu este unul violent, cu strigăte și lovituri puternice în apă, așa cum de multe ori ne este prezentat la televizor. Salvamarii sunt instruiți să recunoască semnele unui înec, chiar și de la distanță. Tatăl, pe de altă parte, a învățat o lecție de viață importantă: înecul nu este ceea ce credem noi. Până la momentul în care fetița și-a strigat tatăl, ea nu a scos un sunet. Rar cineva care se îneacă va fi capabil să strige și să-și fluture mâinile prin apă.
Înecul este considerat a doua cauză de deces accidental la copii, tocmai pentru că este atât de silențios. Potrivit specialiștilor, un procent mare de părinți își urmăresc copiii în apă, fără să știe cum să recunoască de fapt semnele unui posibil înec.
Iată ce trebuie să știm despre înec:
1. Cu excepția unor cazuri rare, oamenii sunt fizic în imposibilitatea de a striga după ajutor. Sistemul respirator a fost construit pentru a respira, vorbitul este secundar. Respirația trebuie îndeplinită înainte de a vorbi.
2. În caz de înec, gurile victimelor se află sub apă, iar instictul le spune să dea din mâini pentru a se ridica la suprafață. Timpul este prea scurt pentru a țipa.
3. Victimele nu pot ridica mâinile după ajutor. Instinctiv vor simți nevoia să extindă brațele lateral și să apese în jos pe suprafața apei, astfel încât să se ridice pentru a respira.
4. Corpul victimei rămâne întotdeauna vertical, iar dacă nu sunt salvați la timp, se pot lupta pentru supraviețuire timp de 20-60 de secunde.
Asta nu înseamnă că o persoană care strigă după ajutor și se zbate nu are nevoie de ajutor, însă nu este o garanție că fiecare victimă va putea face asta.
Uită-te întotdeauna după aceste semne:
1. Capul parțial în apă, gura la nivelul apei
2. Cap înclinat pe o parte cu gura deschisă
3. Privire cu o lipsă de concentrare
4. Părul pe ochi
5. Încercarea de a înota, dar fără niciun progres
6. Încearcarea de a se rostogoli pe spate
7. Mișcări similare cu ale unui alpinist
Cel mai îngrijorător semn pentru părinți este atunci când e prea multă liniște și copiii sunt în apă. Asigurați-vă întotdeauna că sunt bine și, dacă nu vă pot răspunde, interveniți urgent pentru că nu aveți mai mult de 30 de secunde la dispoziție.