Pleci în vacanţă într-una din ţările din Uniunea Europeană? Sau ai o întâlnire de afaceri într-o capitală aflată la câteva sute de kilometri de Bucureşti? Sau te duci să-ţi vizitezi fosta colegă de bancă, stabilită acum într-un orăşel liniştit din Franţa? Ei bine, indiferent de scopul călătoriei tale, este bine să te gândeşti şi la situaţia în care ai avea nevoie de îngrijiri medicale. Pentru că paza bună trece primejdia rea, este momentul să afli mai multe despre cardul european de sănătate.
Cine poate beneficia de cardul european de sănătate?
Cardul european de sănătate se eliberează persoanelor care sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România şi sunt la zi cu plata contribuţiilor.
Cardul european de sănătate este valabil numai în statele din Uniunea Europeană, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, pentru deplasări de maxim şase luni.
Acest document nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea acestuia.
Ce drepturi îţi conferă cardul european de sănătate?
În cazul în care ai nevoie de îngrijri medicale în timpul unei şederi temporare în altă ţară, cardul european de sănătate îţi dă posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale din sectorul public în aceleaşi condiţii ca cetăţenii ţării respective.
Atenţie, cardul european de sănătate nu acoperă situaţia în care te deplasezi într-un stat din Uniunea Europeană în scopul clar de a beneficia de un tratament medical pentru afecţiuni preexistente deplasării.
Serviciile medicale acordate în statele din Uniunea Europeană, în baza cardului european de sănătate, sunt cele prevăzute de legislaţia fiecărui stat şi sunt stabilite în funcţie de sistemul naţional de asigurări din statele membre.
Cum se obţine cardul european de sănătate?
Cardul european de sănătate este gratuit, se acordă la cererea persoanei asigurate şi este valabil şase luni de la data eliberării.
Pentru a obţine cardul european de sănătate trebuie să parcurgi următorii paşi, conform Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti:
- Completează și semnează cererea de eliberare a cardului european de asigurat.
- Ataşează o copie a cărţii de identitate şi adeverinţa de asigurat sau adeverinţa de salariat. Pentru salariaţi, la adeverinţa de salariat se anexează documentele care atestă plata contribuţiei de sănătate pe ultimii cinci ani (copie după cartea de muncă, chitanţe de plată, documente care atestă faptul că au făcut parte din categorii de asiguraţi exceptate de la plata contribuţiei, respectiv cu plata contribuţiei din alte surse).
- Depune cererea şi documentele la Casa Judeţeană de Asigurări sau la Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti.
După depunerea dosarului complet, cardul îţi va fi eliberat în termen de 7 zile lucrătoare.
Pentru posesorii cardului european de sănătate
În cazul în care eşti deja posesorul unui card european de sănătate, cu cel mult o lună înainte de expirarea lui poţi obţine unul nou urmând procedura de mai sus.
În cazul în care eşti posesorul unui card european de sănătate, însă pe perioada sa de valabilitate nu mai îndeplineşti toate condiţiile necesare (plata la zi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate), iar în această perioadă beneficiezi de servicii medicale într-un stat din Uniunea Europeană, vei suporta contravaloarea acestor servicii. Într-o astfel de situaţie, casa de asigurări de sănătate care a emis cardul va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul care a acordat serviciile, urmând să-şi recupereze contravalorea acestora de la tine.
Sfatul nostru este să nu te bazezi pe noroc, ci să-ţi iei toate măsurile necesare pentru ca o porţie de sushi expirat sau un joc cu mingea care se lasă cu o entorsă sa nu-ţi strice călătoria.