Boli pe care le poți lua prin sărut. Care sunt periculoase la copii și gravide

Ramona Dinescu

Există boli pe care le poți lua prin sărut, mai exact prin schimbul de salivă, de la o persoană la alta. Dacă viața ar fi dreaptă, așa ceva nu ar trebui să existe.

Nu voi vorbi despre lucruri obișnuite pe care le poți lua printr-un sărut precum banalele răceli, ci de boli mai complicate ce ar putea fi catalogate drept boli cu transmitere sexuală sau salivară.

Iată o explicație a medicilor americani ce au spus pe platforma self.com cu te poți alege cu o potențială infecție printr-un sărut și ce poți face ca să te protejezi:

Boli pe care le poți lua prin sărut: herpes

Herpesul poate fi o boală incurabilă, dar nu te transformă într-un paria. Aproximativ două treimi din populația lumii, sub vârsta de 50 de ani, este purtătoare de herpes simplex 1, cunoscut sub forma herpesului oral, conform statisticilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.

Herpes Simplex 1 este cel care provoacă uneori bube în jurul gurii. Dacă te săruți cu cineva cu leziune în jurul gurii, membranele mucoase fac ușoară transmiterea herpesului. Așadar dacă săruți pe cineva cu herpes, ar putea să-ți transmită boala, iar virusul poate ajunge până la organele tale genitale. Există medicamente antivirale ce se pot lua fără rețetă medicală, așa că ar fi bine să ceri sfatul medicului sau farmacistului. Despre herpesul genital în sarcină citiți AICI

Boli pe care le poți lua prin sărut: sifilis

Sifilisul este o boală extrem de infecțioasă și unul dintre simptomele marcante este dezvoltarea rănilor din gură. Rănile care sunt de obicei rotunde și deschise ajută la transmiterea virusului de sifilis prin sărut. Sifilisul se transmite foarte simplu prin sex oral, anal și vaginal. Dacă tu sau partenerul ați avut răni de sifilis în gură trebuie să cereți sfatul medicului ca să vă ajute să scăpați de acest virus uneori cu antibiotice.

Nu trebuie să-ți faci griji despre celelalte infecții cu transmitere sexuală precum gonoreea, clamidia sau HIV deoarece acestea nu se răspândesc prin salivă. Dacă există vreo rană deschisă și se ia contact cu sângele celui infectat, atunci aceste infecții pot fi transmise și oral.

Boli pe care le poți lua prin sărut: meningita

Unele meningite sunt bacteriene, în timp ce altele sunt virale. Un contact apropiat cu o persoană care are meningită virală te poate infecta cu virusul, dar există un risc forate mic să se transforme tot în meningită.

Meningita bacteriană însă se poate răspândi prin sărut și este mult mai periculoasă pentru că bacteria proaspăt instalată în organismul sănătos poate provoca meningită. Printre simptome se numără gâtul înțepenit, febră și dureri de cap. Citiți mai multe despre meningită AICI

Boli pe care le poți lua prin sărut: mononucleoza

Mononucleoza este așa numita „boală a sărutului” și își merită numele deoarece este cauzată de un virus care se transmite extrem de ușor prin sărut. Semnele acestei boli sunt oboseală intensă, durere în gât și noduli limfatici umflați. Tratamentul este simplu: odihnă la pat, nutriție corespunzătoare și consumul unei cantități mari de lichide. Mai multe despre mononucleoza la copii citiți AICI

Boli pe care le poți lua prin sărut: gingivita

Sărutul nu presupune doar plescăitul salivei ci și schimbul de bacterii cu cealaltă persoană. În funcție de cât de preocupați sunteți de igiena orală, în timpul unui sărut se poate răspândi bacteria care cauzează gingivită, o formă blândă a bolii de gingie. Cea mai bună cale de a te proteja este să păstrezi o igienă orală excelentă.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa