Sunt câteva boli pe care le poți lua de la pisică, iar cei mai predispuși sunt copiii, ei fiind cel mai puțin atenți la igienă. De aceea, este foarte important să știi la ce te poți aștepta și cum să reacționezi în astfel de situații.
În realitate sunt doar câteva boli de care suferă animalele și care se pot răspândi la oameni. Cel mai adesea, bolile pe care le poți lua de la pisică se răspândesc la oameni prin mușcături, zgârieturi sau contactul direct cu fecalele animalului.
Cele mai des întâlnire boli ce ajung de la pisică la oameni sunt toxoplasmoza, rabia, boala zgârieturii de pisică, salmonela, campylobacter, giardia sau viermii intestinali.
Boli pe care le poți lua de la pisică: toxoplasmoza
Toxoplasmoza este o infecție cauzată de un parazit unicelular care se poate reproduce doar în intestinul pisicii. Chiar dacă majoritatea animalelor de companie pot fi purtătoare, doar pisicile pot elibera ouăle ce cauzează infecția.
Toxoplasmoza se transmite la oameni atunci când aceștia nu se spală temeinic pe mâini după ce au intrat în contact cu fecalele pisicii, după ce lucrează în grădină sau, mai ales în cazul copiilor, după ce aceștia umblă la litiera pisicii. Se mai poate răspândi prin consumul de fructe și legume nespălate, ce au crescut într-un sol contaminat cu fecale de pisică.
Această boală este extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate care pot transmite infecția fătului prin placentă. Acest lucru poate duce la avort spontan, la nașterea unui copil cu toxoplasmoză congenitală sau la nașterea unui copil mort, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie. Dacă copilul supraviețuiește poate suferi de orbire, icter, convulsii sau retard mintal sever.
Boli pe care le poți lua de la pisică: rabia
Această infecție virală fatală afectează creierul și coloana vertebrală. Animalele de companie pot infecta oamenii cu acest virus, după ce la rândul lor au fost infectate, de obicei de către un animal sălbatic care transporta virusul în salivă. Acest virus se răspândește la oameni prin mușcături de animale. Această boală, cel mai adesea întâlnită la câini și pisici,se poate răspândi la om atunci când animalul îl mușcă. Odată ce simptomele apar, rabia este fatală atât pentru animal, cât și pentru om.
Simptomele se manifestă după 20-26 de zile, însă nu trebuie așteptate. Cel mai indicat este vaccinul anti-rabic care se face imediat după ce o persoană a fost mușcată.
Boli pe care le poți lua de la pisică: boala zgârieturii de pisică
Aceasta este o infecție ce apare în zona în care am fost zgâriați de pisică și este cauzată de o bacterie. O formă virulentă a bolii a fost descoperită la persoanele cu HIV.
După o zgârietură, acest tip de bacterie infectează pereții vaselor de sânge ai oamenilor, chiar dacă pisica nu prezintă nici un fel de simptome. Simptomele, de obicei, la oameni, se prezintă sub formă de blistere cu cruste, uneori chiar și de 4 centimetri în diametru, bubițe ce se formează în jurul zgârieturii. De asemenea, pot apărea noduli limfatici, febră și dureri de cap. În cele mai multe cazuri, aceste simptome dispar de la sine, într-un interval de 2-5 luni, însă boala se poate identifica printr-un test de sânge și de poate recurge la tratament antibiotic.
Boli pe care le poți lua de la pisică: infecția cu campylobacter
Această bacterie duce la instalarea unei infecții intestinale ce se poate transfera ușor de la pisică la om. Acest lucru se întâmplă atunci când oamenii nu se spală bine pe mâini după ce intră în contact cu fecalele de animale. Această bacterie se mai găsește în carnea care nu e bine gătită termic, în laptele nepasteurizat sau în apa netratată.
Simptomele înseamnă crampe abdominale, durere de burtă, diaree, uneori greață, vomă și chiar febră iar tratamentul este cu antibiotice în cazuri severe.
Boli pe care le poți lua de la pisică: salmonela
Această bacterie se găsește în intestinul și fecalele oamenilor și animalelor, precum și în multe alimente, mai ales în carnea crudă. Salmonela poate duce la contaminarea mâncării ceea ce produce diaree și vomă. Oamenii se pot infecta cu această bacterie prin contactul direct cu animalele lor de companie, cu fecalele lor și prin faptul că nu se spală corespunzător pe mâini.
În cele mai multe cazuri infecția cu salmonela trece de la sine, însă în cazul copiilor sau bătrânilor care nu au un sistem imunitar bine dezvoltat, e nevoie de o atenție medicală sporită.
Boli pe care le poți lua de la pisică: Giardia și criptosporidium
Aceștia sunt paraziți care pot cauza boli intestinale. Pisicile pot fi infectate cu acești paraziți fără să prezinte nici un simptom.
Simptomele la oameni sunt asemănătoare cu cele produse de o infecție intestinală: diaree, crampe, greață, stări de vomă. Din nou, boala trece de la sine în aproximativ 3 zile.
Boli pe care le poți lua de la pisică: limbrici (toxocariasis)
Acest tip de viermi intestinali se găsesc la pisici și pot infecta și omul. Infestarea este destul de comună, mai ales în țările în curs de dezvoltare unde igiena este precară.
Procesul e simplu: ouăle acestor viermi intestinali ajung prin fecale în sol și este suficient să ducem mâna murdară la gură. Ouăle se prind de intestine și pot penetra peretele acestora răspândindu-se în întreg organismul.
De aceea, pisicile trebuie permanent deparazitate, iar dacă acești limbrici ajung la oameni, se face un tratament destul de costisitor ca timp.