Boala inflamatorie pelvină

Ramona Dinescu
boala-inflamatorie-pelvina-totul-despre-mame

Boala inflamatorie pelvină înseamnă în termeni generali inflamarea sau infectarea organelor reproducătoare superioare ale femeii. Cel mai adesea este cauzată de bolile cu transmitere sexuală.

Deoarece netratată la timp, boala inflamatorie pelvină pune risc de infertilitate, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate care ne-a spus că cei cele mai expuse acestei afecțiuni sunt femeile cu vârsta sub 25 de ani, în special adolescentele care au o viață sexuală cu riscuri.

Boala inflamatorie pelvină poate afecta trompele uterine, endometrul (mucoasa ce căptușește uterul), ovarele sau o trompă cu ovarul respectiv.

Cauzele ce duc la apariția bolii inflamatorii pelvine

Boala inflamatorie pelvină are drept cauză microorganismele care populează vaginul și colul uterin și care, prin migrație, ajung la nivelul uterului (endometru), trompelor și peritoneului abdominal, putând produce endometrita, salpingita sau peritonita.

Agenții etiologici implicați în apariția bolii sunt, de regula, germenii cu transmitere veneriană cum ar fi: N.gonorrhoeae, C.trachomatis, G. vaginalis etc.

În afara contactelor sexual neprotejate, germenii mai pot pătrunde în aparatul reproducător în momentul montării unui sterilet, al unui avort spontan, în momentul unui chiuretaj, al unei recoltări de probe pentru biopsie.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe criterii clinice și paraclinice. Principalele simptome sunt:

-febră

– presiune la nivelul pelvisului

– durere în regiunea dorsal inferioară care se poate lăsa și pe unul sau ambele picioare

– durere de cap

– grețuri, vărsături

– secreție vaginală abundentă și urât mirositoare

– sângerări menstruale neregulate

– senzație de usturime sau arsură la urinare.

De multe ori diagnosticul este greu de stabilit de la început din cauza unor forme ale bolii cu evoluţie pseudo sau asimptomatică. Acest lucru are o importanţă deosebită la persoanele tinere care îşi doresc copii datorită consecinţelor grave pe care le are boala netratată eficient şi la timp asupra fertilităţii persoanei în cauză. Recoltarea de probe bacteriologice din col şi secreţia vaginală sunt importante pentru diagnostic şi tratament. Ecografia transvaginală şi laparoscopia diagnostică sunt utile în anumite situaţii, pentru confirmarea diagnosticului şi eventualelor complicaţii.

Tratament

Tratamentul se face ambulator de cele mai multe ori și este reprezentat de o combinație de antibiotice și antiinflamatoare nesteroidiene. Sunt spitalizate doar cazurile severe, complicate cu abcese tubo-ovariene, endometrite severe, peritonită. De cele mai multe ori, după un diagnostic de boală inflamatorie pelvină, este tratat și partenerul, având în vedere să este în general o infecție ce se transmite în majoritatea cazurilor pe cale sexuală.

Rolul ginecologului în aceste situaţii este acela de stabili un diagnostic corect cât mai repede şi de a institui o terapie eficientă şi precoce pentru prevenirea problemelor de fertilitate care pot apărea la aceste paciente.

Complicațiile sunt legate de riscul de infertilitate care crește progresiv cu fiecare caz de boală inflamatorie pelvină de care suferă pacienta, riscul de sarcină tubară în viitor precum și riscul de inflamare a peritoneului pelvin. Acestea trei ar trebui să fie principalele motive pentru a merge cel puțin o dată pe an la un control ginecologic de rutină sau orice semn sau simptom să determine orice femeie să ceară de urgență sfatul specialistului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa